miercuri, 21 martie 2018

“STAGE DOGS” – TEATRUL ACT

SENSIBILĂ POVESTE DESPRE …
       
  … VIAȚA ȘI PROFESIA DE ACTOR își au condiții speciale; profesia solicită talent pentru a se impune ca actor, dar și luptă competitivă, iar în viață acesta se confruntă cu probleme sociale și morale, firești oricărui om. Florin Piersic Jr. a fost inspirat de piesa “A life in the theatre” a prolificului dramaturg și scenarist american, David Mamet, mereu prezent și în repertoriile teatrelor noastre și realizează un admirabil scenariu teatral în două personaje fără nume personal, actori de profesie. Textul relatează în secvențe speciale povestea celor doi, unul actor mai vârstnic, consacrat, celălalt ajuns la pragul maturității e dornic de afirmare; povestea lor e derulată inteligent prin îmbinarea a două planuri, cel al preocupărilor profesionale și cel de al doilea, sugerează discret viața personală. Ce înseamnă să fi actor? – este tema acestui scenariu și oferă răspunsuri diverse întrebării prin textul inspirat conceput de Florin Piersic Jr. care își asumă și rolul de regizor al spectacolului, dar și pe cel de interpret al actorului matur.
      
   Într-o scenografie simplă, decorul conceput de Tudor Prodan marchează în fundalul spațiului de joc, cabina actorilor prin două mese de machiaj și în planul opus plasează două scaune pentru a indica alte posibile locuri ale acțiunii. Regizorul Florin Piersic Jr. conduce cu atenție ritmul pentru a servi nota de suspans a reprezentației și îmbinarea secvențelor de trimitere la cele două planuri din povestea actorilor, despărțite de cortine muzicale. Rezultatul este un spectacol captivant, încărcat de emoție. Reușita reprezentației se datorează însă, interpretării strălucite a celor două personaje, înfăptuită de Marcel Iureș și Florin Piersic Jr. Textul nu dezvoltă prin acțiune un conflict, sugerează doar posibilui conflict profesional, dar și pe cel intim al personajelor, ofertă dificilă pentru interpreți. Marcel Iureș demonstrează din nou și în acest rol, ce înseamnă un actor de excepție capabil să treacă nuanțat de la accente comice la cele sensibile care îi înlăcrimează privirea. În personajul actorului mai vârstnic, cel cu experiență profesională, Marcel Iureș realizează o impresionantă compoziție de caracter; relatează amintiri amuzante din cariera personajului, comentează în cabină reprezentația în care a jucat, invocă sensibil o relație personală cu o femeie, Paula, din aceste frânturi din profesie și viață, Marcel Iureș brodează o fină bijuterie; se transpune în personaj, trăiește stările și completează sensurile cuvintelor prin gest și privire. Deosebit este și Florin Piersic Jr. în rolul actorului căutător de reușită deplină în profesie. Cu subtilitate compune și ca regizor, nu numai ca interpret secvența în care personajul repetă celebrul monolog din “Hamlet” și din umbră e privit și comentat de partener. Florin Piersic Jr. investește în interpretarea acestui personaj o bogată gamă de expresii nuanțat dictate de situații pentru a îi configura în profunzime caracterul.
         “Stage Dogs” se poate defini ca un spectacol carismatic realizat prin valoarea personală a interpreților care emoționează, taie respirația publicului, dar îl și amuză în multe momente.


P.S. Teatrul Act, primul teatru independent de după ’89, activ din septembrie 1998 își va sărbători în toamnă cei 20 de ani în care și-a consolidat o personalitate solidă prin repertoriul ales și interpretarea sa reușită, de la un spectacol la altul. “Stage Dogs” îi încununează activitatea prin răspunsul dat întrebării – Ce înseamnă a fi actor? -  dar, și ce presupune cu adevărat teatru; înseamnă VALOARE și SACRIFICII!  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu