marți, 17 iulie 2018

“INTRIGA” - TEATRUL “AVANGARDIA” / Cinema Pro

PROFESIONIȘTII … 

         “Avangardia” este un nou și special teatru independent care într-un an de zile a reușit să se impună prin profesionalismul alcătuirii repertoriale și prin cooptarea unor actori de marcă ai mișcării teatrale în distribuțiile spectacolelor. “Demnitate” a fost unul din primele spectacole ale acestui teatru și pentru calitățile sale a fost selectat în programul Festivalului Național de Teatru din această toamnă. (Comentarii despre acest spectacol aflați și pe blogul “Spectator”.) Consultant artistic al teatrului este Richard Reguant, o personalitate activă, director al Teatrului “Apollo” din Barcelona, regizor specializat și în spectacole musicale. Regia spectacolului “Intriga” aparține lui Richard Reguant care a ales o piesă a conaționalului său, spaniolul Jaime Salon. Trebuie subliniat că Teatrul “Avangardia” reușeste să atragă spectatori într-o sala elegantă cu cinci sute de locuri (!!!), la Cinema Pro, din centrul Capitalei, prin spectacole de bună calitate. 
        
 Dramaturgul și regizorul de film, Jaime Salon, premiat pentru întreaga activitate, cu pricepere construieșt un captivant thriller polițist, “Intriga”, cu acțiunea dezvoltată în jurul unui cuplu și cu tema cum poate distruge pofta de bani relația de iubire. O femeie ambițioasă are drept soț un mare afacerist, ajuns în pragul falimenrului și întreține o relație sentimentală cu un important doctor din oraș; în jurul acestui triunghi conjugal, dramaturgul țese admirabil “Intigra”, cu scene care surprind mereu spectatorii și îi lasă cu respirația tăiată. 
         Regizorul Richard Reguant deține știința de a conduce derularea acțiunii polițiste cu atenție ca ritmul reprezentației să fie mereu sporit, atmosfera palpitantă și provocatoare pentru spectatori, de a descoperi autorul unei crime făptuite pentru banii asigurării pe viață, în valoare de milioane a unui personaj din acțiune.

 Mereu spectatorul mizează pe un personaj din cele cinci ale conflictului, că ar putea fi un criminal, ca în următoarea scenă să transfere sentința pentru un alt personaj, iar în final va fi total surprins de constatarea argumentată a rezultatului dramatic al poftei de câștig care animă pe cei cinci. Richard Reguant înfăptuiește spectacolul selectând în distribuție actori de înaltă clasă, într-un decor armonios construit pentru cabinetul unui doctor de prestigiu. Imaginea generală a spectacolului câștigă atractivitate și prin costumele create de Adina Buzatu care servesc profilului  personajelor, ca și manevrare luminii drept accent semnificativ pentru unele scene.           

Fiecare actor reușește ireproșabil implicarea personajului atribuit în situații surprinzătoare dictate de acțiune și acordarea unei aure de mister, de dubiu pentru caracterizarea sa. O compoziție amuzantă prezintă actorul Teatrului Mic, Cristi Iacob, în amicul din copilărie al doctorului, astăzi un polițist venit la cabinetul său. Actorul prin interpretare, apropie imaginea generală a polițistului, de cunoscutul Colombo, eroul unui serial cu același nume. Cristi Iacob jonglează cu nuanțele comice, dar lasă liberă și sugerarea unei posibile implicări dramatice a polițistului în conflictul major. 
      
  Medeea Marinescu de la Teatrul Național “I.L.Caragiale”, construiește cu dibăcie caracterizarea unei femei cu ambiții personale, cu un farmec aparte, îndrăgostită se pare de doctor, dar într-o relație de prietenie cu soțul afacerist. Rolul acestei femei e complicat prin intervențiile mereu în acțiune, dar actrița descifrează scenic cu finețe, complexitatea personajului, importanța sa în piesa polițistă pentru creșterea suspansului reprezentației. 
        
 Tânăra actriță Ilona Brezoianu, deținătoare a unor premii pentru activitatea în teatrul independent, actriță a Naționalului Bucureștean, se întâlnește cu un personaj, aparent lipsit de importanță, asistenta doctorului. Actrița subliniază modul distant al implicării în acțiune a unei asistente aride, uscade interior care pare a ascunde nemulțumiri personale ce nu sunt luate înseamă de doctor, cât și de cei pe care îi întâlnește în cabinet.
        
 Șerban Pavlu, actorul Teatrului “Bulandra”, în orice spectacol surprinde prin modul de interpretare a rolului și uimește din nou, în personajul afaceristului cinic, pentru care banii sunt scopul principal al vieții; actorul subliniază gândirea malefică a afaceristului, indiferența față de trădarea soției și susținerea misterioasă a triunghiului conjugal; personajul e specific și realității noastre cu afaceriști șmecheri, aspect sugerat discret de interpret. 
        
 Minunat dezvoltă Mihai Călin, actorul Naționalului bucureștean, evoluția în situații a doctorului, un bărbat cu farmec, de care e îndrăgostită partenera afaceristului. Actorul compune admirabil portretul doctorului interesat de bani, interesat de prestigiu, aparent temător pentru ecoul în societate a  relației amoroase cu soția afaceristului. Toți cei cinci actori dovedesc profesionalism în adaptarea la cerințele dificile ale unei piese polițiste în care personajele susțin mereu suspansul conflictului. 
         “Intriga” este un spectacol de “teatru adevărat”, încărcat de emoție, provocator în judecarea de către spectatori a celor pentru care pofta de bani poate duce la crimă. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu