luni, 25 martie 2019

“REGINA MARIA – JURNAL DE RĂZBOI” – TEATRUL MIC / Sala Studio

UN REUȘIT RECITAL, ÎNCĂRCAT DE EMOȚIE

         Marea Unire de la Alba Iulia din 1918 a devenit pretext pentru o serie de spectacole, unele mai mult sau mai puțin izbutite. Spectacolul “Regina Maria – Jurnal de război” de la noua sala Studio din str. Gabroveni nr.57 a Teatrului Mic, poate fi considerat printre cele reușite, servind momentul “aniversar”, chiar dacă inexplicabil a fost trecut cu vederea de mulți comentatori preocupați de acest eveniment istoric.

       

  Actrița Simona Mihăescu a avut curajul conceperii unui “scenariu adaptat” după volumele de memorialistică “Maria Regina României – jurnal de război”, ediție îngrijită de istoricul Lucian Boia, o personalitate în domeniu, apărute la Editura “Humanitas”; cu pricepere, actrița a selectat inteligent pentru un recital, momentele importante din mărturiile acelei minunate Regine, un OM patriot cu adevărat care cu devoțiune și adevărat spirit de iubire pentru poporul român și idealul său de unire, a fost numită “mama tuturor”. Remarcabil este “scenariul adaptat” în care delicat, fără ostentații, se arată ce presupune să fi la conducerea unui popor aflat în momentele de restriște ale războiului și ce înseamnă dragostea față de semenii tăi. Spectacolul poate fi considerat o “lecție” unică de istorie pentru cei care astăzi nu o mai fac la școală, o “lecție” despre ce presupune rangul din fruntea unei țări, sentimentul de iubire și interesul față de popor fiind mai presus decât cel din familie. Simona Mihăescu se încumetă să susțină un one woman - show cu personajul Regina Maria și reușește să țină publicul cu respirația tăiată. 
         Reușita recitalui se datorează Simonei Mihăescu și echipei care s-a alăturat proiectulu. Ștefan Lupu, actor și regizor, conduce ireproșabil ilustrarea teatrală a recitalului. Firește că unei astfel de evocări erau necesare proiecțiile pentru a completa susținerea atmosferei timpului din vreme de război trăită de eroină. Regizorul plasează inventiv proiecțiile cu sens major alese prin sprijinul unor profesioniști în domeniu – Iuliana Bălțătescu (light design / video), Marius Tudor și Adriana Robe (content audio – video), Constantin Șimon (video mapping). Proiecțiile bine selectate nu sunt cu Regina Maria, creează doar prin imagini atmosfera timpului istoric. Cu bună pricepere Ana Cântăbine concepe o scenografie minimalistă; decorul se rezumă la o masă și un scaun, “biroul” jurnalului și un paravan manipulat de personaj pentru a defini trecerea timpului. Regina nu poartă veșminte de preț și coroană, e simbolic îmbrăcată atemporal  într-o ținută simplă, în alb. 
        
 Simona Mihăescu interpretează impresionant personajul Regina Maria ca o femeie energică, profund sensibilă privind viața celor din jur, implicată în salvarea răniților, marcată de pierderea copilului de trei ani, Mircea, răpus de tifosul exantematic adus de război, dornică de salvarea țării din încrâncenarea forțelor în război, dar și de realizarea unirii românilor. Actrița trăiește intensiv și credibil, stările dramatice prin care a trecut acest personaj emblematic pentru istoria noastră, cu atenție pentru a dezvălui în profunzime caracterul unui OM pe care întâmplarea îl aduce pe tron de regină. Simona Mihăescu prezintă de fapt, nu o “regină”, ci o femeie cu ținută morală a cărei viață personală e dăruită celor din jur cu tot sufletul. Excelent actrița sugerează ce înseamnă să fi om, indiferent de statutul social de rang înalt, așa cum consemnează istoria că a fost Regina Maria. 
         “Regina Maria – jurnal de război” este un recital deosebit în care o actriță servește cu har o temă majoră prin interpretarea unui personaj de referință, un spectacol exemplar de cum se poate concepe un … one woman-show sau one man-show, soluție aleasă de unii interpreți. 

P.S. Rămâne de nențeles de ce serviciul de “piar” sau relații cu publicul al Teatrului Mic, nu reușește a face publicitate unui astfel de spectacol. Nu e de mirare însă, pentru că nu o face nici la alte spectacole, un ultim exemplu fiind premiera cu “Legături periculoase” de care personal am auzit întâmplător pe … faceboock. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu