UN PUZZLE ÎNCĂ ÎN LUCRU
Americanul David Auburn, regizor de film și director de teatru, se impune ca dramaturg în 2000 cu piesa “Prof”, concepută în stilul apropiat unui scenariu de film, care prin montaj îmbină scene din prezent cu cele din trecutul apropiat, demersul tematic fiind o fină analiză psihologică a relațiilor dintr-o familie specială.
La premieră, în spectacol, acțiunea se derula destul de confuz și sunt necesare unele precizări. Robert a fost unul dntre profesorii universitari de matematică și cercetător în domeniu, de înaltă clasă, dar a decedat afectat se pare de o boală psihică. Catherine, fiica lui, l-a îngrijit și a renunțat la facultatea de matematică pentru a fi alături de el. Claire, sora ei, a părăsit familia pentru o viață mai comodă la New York, după moartea tatălui revine acasă pentru a o lua cu ea pe Catherine pe care o consideră bolnavă psihic, nebună. În această familie intervine studentul la matematică, Hal cel interesat de studiile profesorului, dar și de Catherine, iar între cei doi pare a se naște un sentiment de dragoste. Studiul “matematicii” de care sunt preocupați Robert, Catherine și Hal, dramaturgul îl alege drept pretext simbolic pentru a susține demersul tematic – cum lupta de a realiza în viață un lucru temeinic, poate fi considerată de cei apropiați, o nebunie.
Nu ne este cunoscut dacă regizorii Andrei și Andreea Grosu au adaptat piesa, dar viziunea lor regizorală se axează pe prezentarea în amănunt a relațiilor familiei profesorului Robert, cel cu care începe și se finalizează reprezentația, fiind comentatorul discret și ironic a ceea a rămasîn urma sa în relațiile familiei. Regizorii urmăresc confruntările diverse dintre personaje, în spații de timp diferite, într-un decor simplu de teatru intimist; colaboratorul lor în mai toate proiectele, scenograful Vladimir Turturică propune un decor rezumat la o masă cu două scaune și costume cu rost în definirea personajelor. Construirea teatrală a acestui puzzle al acțiunii nu este încă finalizată de acești apreciați regizori pentru că unele secvențe sunt excelent conduse, altele par încropite. Premiera a lăsat impresia că spectacolul a fost realizat într-un timp scurt și nu s-a acordat atenție cuvenită interpretării la nuanță semnificativă a fiecărui moment.
Catherine e personajul central, acea tânără confruntată cu o situație extremă, moartea tatălui, dar dominată de dorința ascunsă de îi urma drumul în profesie și provocată să dea răspunsuri în relațiile cu sora sa și studentul Hal; Dana Rogoz realizează o interpretare impresionantă a personajului. Actrița a asimilat textul în profunzime și cu forță dramatică și sensibilitate, trăiește fiecare moment din viața Catherinei, pune pe tavă sufletul ei în fața publicului. Balanța acțiunii trecut – prezent e perfect echilibrată de interpretă. Dana Rogoz, cândva cunoscută ca Abramburica din producții tv sau remarcată în filme, este senzațională în acest rol. Marian Râlea oferă din nou o “lecție” de actorie prin modul în care definește portretul tatălui și profesorului Robert; actorul evidențiază sustratul acelui om care privește pe cei din jur cu fină ironie, pentru care profesia e doar o relaxare, dar conștiincios practicată. Exemplar compune Marian Râlea, spre final momentul în care Robert, fără replică, doar prin expresie și privire pătrunzătoare urmărește discuțiile din familie. Dana Rogoz și Marian Râlea subtil arată că personajele lor nu sunt afectate de nebunie, e doar privit de Claire ca “nebunie” refugiul lor într-o profesie în care cred și pe care ea nu o înțelege.
Personajele Claire și Hal sunt schematic prezentate de Florentina Țilea și Ionuț Vișan, actori de marcă în alte spectacole, dar regizorii nu le-au oferit o coordonare mai atentă pentru definire nuanțată a imprtanței lor în acțiune și susținerea tematică a textului.
“Prof” este un spectacol cu șansa consolidării pe parcursul drumului la public, a tensiunii dramatice din fiecare secvență. Urmăriți acest spectacol pentru reușita reîntâlnire cu Dana Rogoz și Marian Râlea în rolurile principale!
P.S. “Prof” a avut premiera în cadrul “Zilelor UNTEATRU”, sărbătoare a celor nouă ani de activitate cu spectacole remarcabile.
Proof - cu doi o. Cred că vă trebuie un Prof de English.
RăspundețiȘtergeresunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,
RăspundețiȘtergere1) dacă doriți să returnați Ex.
2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
Si altii.
el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327