joi, 12 aprilie 2012

“ BILOXI BLUES “ – TEATRUL NAȚIONAL “ I.L.CARAGIALE “

SEMNE BUNE DIN PARTEA TINEREI GENERAȚII DE ACTORI

În cadrul programului “Uși deschise pentru toți” , Teatrul Național “I.L.Caragiale” a oferit o premieră specială. Distribuția nu include nici un actor al teatrului, ci doar absolvenți ai UNATC, tineri actori, majoritatea masteranzi aparținând clasei profesorului Mircea Rusu - actor cu o bogată biografie artistică . Spectacolul servește pe deplin intențiile programului în care a fost integrat, lansând o echipă de tineri actori deosebiți.

“Biloxi Blues” este o preferată a repertoriilor, jucată ca și alte piese ale dramaturgului american Neil Simon și face parte dintr-o trilogie inspirată de biografia autorului. Personalitate consacrată, dramaturgul deține știința construcției comediei dramatice, a definirii personajelor prin replici percutante. Varianta prezentată pe prima scenă a țării este “un spectacol de Mircea Rusu” care a optat pentru “Biloxi Blues” în scop pedagogic. A folosit această piesă pentru a evidenția capacitățile, personalitatea tinerilor actori, mulți fiindu-i studenți. Regia spectacolului, coerentă, simplă, servind admirabil actorii, dovedește simțul pedagogic al lui Mircea Rusu. Sunt speculate umorul unor replici și situații, fiind urmărită cu atenție caracterizarea fiecărui personaj, tânăr adolescent, ce se maturizează când se înregimentează în armată și se confruntă cu diverse situații.

Întreaga distribuție dă semen bune că teatrul nostru poate avea în viitor actori cu personalitate remarcabilă, dacă vor întâlni regizori de nădejde și dacă se va ivi și … norocul promovării în cadrul unor proiecte. Eugene Morris Jerome este povestitorul experiențelor trăite în armată, cât și al descoperirii unor aspecte esențiale ale vieții, personaj minuțios compus de Liviu Romanescu. Rolul ridică dificultăți rezolvate excelent de actor, de la relaționarea cu simplitate a povestitorului cu publicul, până la relatarea cu umor a primei relații sexuale, dar și a întâlnirii primei iubiri.

Ireproșabil sunt impuse de actor datele personajului, candoarea sa, naivitatea, dar și mândria lui Jerome pentru idealul său de a deveni scriitor, exersând prin jurnalul personal, tăinuit. În sergentul autoritar și dur, dar cu o nefericire ascunsă, Merwin J. Toomey, actorul Daniel Hara reușește să evidențieze forța aplicării aparent mecanice a regulilor rigide din armată, dar și prețuirea personală pentru tinerii recruți. Actorul manifestă și o tehnică vocală specială în în rostirea ritmată și cu sens deplin a replicilor sergentului “dictator”. Recrutul, Arnold Epstein deține o personalitate specială motivată și prin originea sa, speculată remarcabil de Dragoș Dumitru.

Sinceritatea expresiilor dă nuanțe comice unor situații, ce sunt dublate însă, adeseori de o trăire intens dramatică a momentelor, cărora le găsește și rezolvări surpriză. În Joseph Wykowski aparent un bărbat sigur pe sine, Valentin Paraschivu, dezvăluie nuanțat evoluția băiatului simplu, ajuns într-o lume străină lui pe care vrea însă, să o domine. Rezolvă caracterizarea cu finețe a lui Roy Selridge care e marcat de un trecut dramatic al familiei, Armand Utma. Sensibilitatea și motivarea interioară sugerată expresiv, îi definesc interpretarea. Unui alt recrut, Don Carney, un adolescent ce se visează a fi urmașul lui Frank Sinatra în muzică, îi dă credibil viață scenică, Alin Popa. Acoperă la nuanță participarea lui Don la viața colectivă, unde adeseori pretențiile sale îi sunt înfrânte. Ultimul dintre “soldații” adolescenți este James Hennesey, un tânăr cu probleme pentru armată prin orientarea sa sexuală, de gay. Mihai Munteniță interpretează cu finețe personajul, cu măsură în sugerarea particularității sale. Rolurile feminine sunt doar argumente pentru stabilirea relației dintre sexe. Ioana Mărcoiu , cu naturalețe și farmec, marchează relația primei iubiri dintre Jerome și Daisy Hannigan, eleva de la școala aflată în grija călugărițelor. Scoate din banalitate, Iuliana Călinescu, profilul femeii de moravuri ușoare, Rowena. Sugerează sensibil cauzele care au împins-o pe Rowena să practice prostituția. În nici un moment, nimeni din distribuție, nu uită să susțină activ relațiile cu partenerii, chiar și când nu are sprijinul replicii. Nimeni nu se îndepărtează de transpunerea în personaj, contribuind astfel, la susținerea atmosferei diverselor conflicte.

“Biloxi Blues” este un spectacol coerent și cuceritor prin interpretarea acestei tinere echipe. Profesorul Mircea Rusu a reușit să lanseze pe scena Naționalului bucureștean, nume noi de tineri actori care dețin multiple capacități și promit evoluții remarcabile în viitor. Din numeroșii absolvenți anual ai învățământului artistic, aceștia se detașează a deține talent bine cizelat pentru confruntarea credibilă cu publicul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu