sâmbătă, 6 septembrie 2014

“ TRĂDARE “ – “UNTEATRU”

TINERI CREATORI DE NOTA ZECE
         În primele zile de septembrie s-a lansat stagiunea de toamnă în Capitală prin sârguința teatrului independent. “Unteatru” a inaugurat stagiunea teatrală cu premiera “Trădare”, iar Godot Café Teatru cu “Jocul din Ialta”.
         În topul teatrelor independente de prestigiu, dominat de Teatrul Act, a urcat repede la loc de frunte și “Unteatru” printr-un repertoriu bine gândit, cu rezultatul unor spectacole multipremiate. A susținut și o stagiune estivală cu diverse manifestări. Cu toate că își desfășoară activitatea într-un spațiu modest, managerii săi Andreea și Andrei Grosu au reușit să dezvolte proiecte originale, ce impun “Unteatru” în activitatea teatrală.


         “Trădare” este un spectacol realizat în colaborare cu Primăria sectorului 3 și Centrul Cultural “Casa Artelor”. Alegerea piesei lui Harold Pinter este îndrăzneață. Scriitorul, scenaristul, regizorul și actorul englez, distins în 2005 cu Premiul Nobel pentru literatură este considerat un dramaturg apropiat teatrului absurd. Numele său a mai figurat în repertoriul teatrelor noastre și revine acum cu “Trădare” o piesă dedicată triunghiului conjugal. Scrierea îmbină teatrul psihologic cu teatrul absurd într-o complicată acțiune de analiză cu personaje din zona intelectuală. Prietenia dintre Robert și Jerry pare a fi trădată când ultimul devine amantul Emmei, soția prietenului său. Pare banal subiectul, dar Harold Pinter construiește admirabil relațiile și personajele printr-un remember ce pornește din 1977 și trece prin ani până în 1968 când s-a înfiripat acest triunghi conjugal. Se oferă actorilor partituri ample, personajele fiind construite la nuanță psihologică, în situații multiple, unele chiar absurde. “Trădare” provoacă realizatorii  - regizor, actori și scenograf la un examen … de creație. Trec cu brio acest examen regizoarea Sânziana Stoican, actorii Sabrina Iaschevici, Silviu Debu și Ionuț Vișan, alături de scenograful Valentin Vârlan, reuniți într-o echipă tânără, înzestrată cu har.
Sânziana Stoican (regizor)
         Sânziana Stoican s-a remarcat ca regizor tot la “Unteatru” cu spectacolul de absolvire “Ce zile frumoase” de Samuel Beckett, multipremiat. A mai realizat spectacole și la teatrele din Brașov, Brăila și Ploiești. Cum piesele lui Bekett aparțin teatrului absurd, regizoarea se orientează acum, către Harold Pinter apropiat acestui gen și aplică în mod consecvent tratarea scenică realistă cu atenție la fine ironii adresate absurdului unor stări și chiar situații. Atenționează asupra firescului trădării prieteniei și iubirii de către personaje cu mentalități ieșite din sfera conduite morale. Rezultatul viziunii sale regizorale este un spectacol încărcat de emoție, excelent condus în dezvoltarea vizuală scenic a substratului cuvântului pentru o caracterizare complexă a personajelor. Textul și regia nu condamnă personajele, le lasă la judecare de către public. “Trădare” este un spectacol din sfera teatrului intimist, captivant. Regizoarea folosește abil amănuntul vizual, inspirat propus de scenograful Valentin Vârlan. Decorul este simplu, alcătuit din câteva obiecte și un mic fundal desenat, manevrat pentru a indica Londra, Veneția, spațiile acțiunii. Imaginea sporește însă, prin amănuntul costumelor, în special cele ale Emmei, cu semnificații atribuite de scenograf și pentru marcarea timpului.
Sabrina Iaschievici (Emma)
         Evident că spectacolul “trăiește” și captează publicul prin provocarea la emoție și uneori la râs în fața unor accente ironice, prin interpretarea remarcabilă a celor trei tineri actori, prezenți și în distribuțiile unor teatre instituționalizate cu partituri modeste și rar importante. Sabrina Iaschievici și Silviu Debu și-au susținut masteratul în 2011 cu “Nefericiții”, spectacol comentat pe acest blog. Apoi, Sabrina și Ionuț Vișan au jucat în “Ce zile frumoase” (comentat pe blog), iar la Gala Tânărului Actor din urmă cu doi ani, interpretarea actriței a fost recompensată cu Premiul “Ștefan Iordache”. Este senzațional modul în care tânăra actriță parcurge timpul acțiunii dictat de scriere, și dezvoltă personajul Emma. Interpretarea sa prin amănuntul expresiei solicitat de diversele situații ale acțiunii, poate fi considerată filmică, ținând cont și de apropierea imediată de public impusă de condiția sălii teatrului. De la zâmbet până la lacrimă, discret plasate, de la ținută până la gestică, actrița compune profilul psihologic al unei femei perfide, dar și sincere în dorința căutării iubirii pentru care infidelitatea este considerată o atitudine normală. Pasiune, erotism, ignoranță, minciună, servilism, sensibilitate sunt doar câteva din stările punctate abil de Sabrina Iaschevici, o actriță dotată cu multiple capacități. Un exemplu este și momentul în care Sabrina Iaschevici iese din rolul Emmei și interpretează cu umor chelnerul italian ce servește la masa celor doi prieteni, Robert și Jerry. Din nou, actrița se impune ca o valoare a tinerei generații.
Silviu Debu (Robert)
         Silviu Debu practică același stil de interpretare filmică în Robert, soțul Emmei. Actorul relevă admirabil confuzia interioară ce îl frământă pe Robert, prețuirea prieteniei îndelungate cu Jerry pe care o are dinaintea mariajului cu Emma - chiar dacă acesta l-a trădat apoi - și prețuirea față de familie și soție. Acceptul trădărilor e dublat de amărăciunea interioară ascunsă dibaci. Remarcabilă este interpretarea lui Silviu Debu în acest rol dificil. Ca fiecare din partenerii săi, și lui îi revine trecerea rapidă la un alt personaj, cel de comentator, înfăptuită ireproșabil.

Ionuț Vișan (Jerry)
- ilustrațiile nu sunt din spectacol
         Ionuț Vișan demonstrează o apropiere nuanțată față de profilul psihologic al amicului lui Robert, Jerry. Și personajul său trăiește sincer confuzia dintre trădare și regulile prieteniei prin descifrarea cu precizie a sensurilor propuse de multiplele situații prin care trece. A fi amantul soției unui prieten pe care îl prețuiește, îi pare un fapt normal, chiar dacă uneori sugerează că se întrevăd în subconștient frământări personale. Atât Ionuț Vișan, remarcat și în alte partituri ample, cât și Silviu Debu, confirmă din nou că sunt personalități de marcă ale tinerei generații.
         “Trădare” este spectacolul deosebit în care o echipă tânără de realizatori ne arată că barierele afirmării pot fi trecute și dă speranță că viitorul teatrului nostru este pe mâini bune. Prin această premieră stagiunea teatrală pornește … cu dreptul și așteptăm să își continue drumul prin astfel de spectacole cu miez valoric.


P.S. În perioada 9 - 12 septembrie se va desfășura la Costinești, în spațiul elegant de la Vox Maris Grand Reson, oferit generos de Nicușor Năstase un iubitor al teatrului, ediția a XVII-a a Galei Tânărului Actor “HOP” sub direcția regizorului Radu Afrim în organizarea UNITER, pe care o vom comenta ca deobicei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu