joi, 23 octombrie 2014

FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU ( FNT )– EDIȚIA A XXIV-a

SĂRBĂTOAREA ANUALĂ A TEATRULUI NOSTRU
          În perioada 24 octombrie – 2 noiembrie se desfășoară Festivalul Național de Teatru (FNT) ce a devenit un eveniment cultural de tradiție prin proiectul UNITER. Anul acesta și-au unit forțele UNITER, ArCuB, Teatrul Național “I.L.Caragiale” în parteneriat cu Ministerul Culturii și Primăria Capitalei.

         Actuala ediție are o nouă față prin amploarea propunerilor. Selecționerul unic , directorul FNT, Marina Constantinescu și-a aflat un sprijin remarcabil și în directorul de imagine Irina Tapalagă. Au schimbat “ambalajul” acestei manifestări prestigioase și i-au impus o ținută nouă, modernă. Sârguincios, Marina Constantinescu a urmărit producțiile teatrale ale stagiunii 2013 - 2014 și a ales 44 de spectacole deosebite ce se vor prezenta în 83 de reprezentați. Participă astfel la FNT, 26 de teatre din Capitală și 17 din țară. ATENȚIE sunt integrate selecției nu numai teatrele instituționalizate, ci și cele independente! Invitat special va fi spectacolul lui Daniele Finzi Pasca “Donka – O scrisoare către Cehov”, o coproducție internațională mult apreciată.
         Ingenios, Marina Constantinescu, o personalitate a criticii teatrale, ca și Alice Georgescu selecționerul celor trei ediții anterioare, a extins programul FNT prin o serie de propuneri remarcabile. În afara lansărilor de carte și a conferințelor obișnuite, actuala ediție propune trei expoziții dedicate unor mari creatori – Doina Levintza, Ion Manu și George Constantin. Se vor mai prezenta și o serie de “ateliere” de “Jurnalism teatral – Lecție de anatomie a spectacolului” susținute de Marian Popescu, strict necesare pentru cizelarea celor preocupați de analiza mișcării teatrale. FNT mai realizează și o producție propie – “West Side Story” concepută de Răzvan Mazilu în urma unei audiții pentru alcătuirea distribuției cu scopul de a sprijini tineri actori, cât și dificilul gen al musicalului.Tot în sprijinul tinerilor, programul include pentru prima oară și un spectacol special cu participanții la ultima ediție a Galei “Hop” de la Costinești. După cum se poate ușor constata, selecționerul a acordat atenție sporită tinerilor creatori. Cum este și firesc, nu au fost omise din program spectacolele memorabile ale MAEȘTRILOR, ce susțin de mai multe stagiuni repertoriile unor teatre. O noutate este și extinderea spațiilor de desfășurare a FNT cu intenția și de a atrage publicul tânăr. În afara celor 15 săli ale teatrelor bucureștene instituționalizate sau independente, au devenit gazde  și Centrul Cultural “Ion Manu” din Otopeni, și Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City, și Central Club, Galeriile Artmark unde se va organiza o licitație cu obiecte de artă și personale ce au aparținut unor mari artiști. Finalul FNT se va desfășura la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova cu spectacolul “Rinocerii” în regia lui Robert Wilson , reprezentația va fi transmisă în direct la Grand Cinema Băneasa Shoping Sity. Nu vor absenta din program nici spectacolele teatrului radiofonic și nici cele ale teatrului tv.
         Actuala ediție a FNT are o altă față ce îi sporește rostul de eveniment cultural important. Trebuie să recunoaștem că stagiunea 2013 – 2014 nu a fost bogată în spectacole de valoare, dar selecționerul aduce totuși, în FNT, fără intenții subiective, cele mai reușite spectacole prețuite și de Marele Public, și de asemenea oferă o șansă de afirmare tinerilor. Constructul acestei ediții este EXCELENT gândit.
         O parte din spectacolele festivalului au fost comentate pe acest blog la data premierei, vom acorda însă, atenția cuvenită și celorlalte în funcție de data programării lor în festival.

P.S. Informații utile participării la programul FNT pe www.fnt.ro Acest festival trebuie urmărit fiind un eveniment de marcă. Mass media nu îi acordă atenția cuvenită ne fiind preocupată de manifestări culturale, ci de campania electorală penibilă din aceste zile. Mergeți la vot în căutarea unei persoane care poate se va preocupa și de fenomenul cultural în viitor, dar nu ocoliți … teatrul adevărat!          

         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu