duminică, 19 iunie 2016

“INCENDII” – TEATRUL “BULANDRA” (Sala Studio SPACE)

NOUĂ ABSOLVENȚI DE NOTA ZECE
         Directorul Teatrului “Bulandra”, regizorul Alexandru Darie și alți manageri de teatru, sunt preocupați să acorde sprijin tinerilor actori și regizori ale căror spectacole le primesc în sălile studio ale teatrelor. Teatrul “Bulandra” a găzduit un examen de masterat – “Tango” pe care îl vom comenta în curând și preia acum, un examen de licență din acest an, după trei ani de studiu la UNATC – “Incendii”, ce devine un spectacol … “incendiator”. Din păcate, programul de sală, nu precizează proveniența spectacolului sau că numai tânăra actriță, Cristina Constantinescu a absolvit studiile în urmă cu doi ani, restul fiind finaliști în 2016. Important rămâne însă, că Teatrul “Bulandra” include în repertoriu un spectacol realizat de o echipă tânără care pășește cu dreptul în viața teatrală și promite o bună evoluție.
         Uluitor este cum o absolventă a trei ani de studiu la regie, Irina Alexandra Banea alege un text foarte complicat și conduce punerea sa în scenă ireproșabil, cu maturitate profesională, inventivitate, dovedind și un bogat bagaj cultural. Irina Alexandra Banea își impune personalitatea și printr-o atitudine foarte rar întâlnită la tinerii regizori – construiește o echipă de actori din colegii de generație, iar prin obțiunea repertorială urmărește să le pună în evidență calitățile, majoritatea fiind distribuiți în mai multe roluri.
         “Incendii” este o piesă scrisă de Wajdi Mouawad, o personalitate complexă a teatrului contemporan. Scriitor, actor, regizor și “manager” al unor companii din Franța și Canada, Wajdi Mouawad s-a născut la Beirut, a copilărit în Liban și a studiat în Canada. Obține consacrarea internațională prin tetralogia “Le sang des promesses” care include și “Incendii”. Trebuie subliniat că scriitorul cunoaște dramele din țările Orientului Mijlociu care îl și inspiră pentru un teatru ce poate fi considerat, socio-politic. Nu condamnarea directă a războiului și violenței rămân aspecte principale ale conflictului și tematicii piesei “Incendii”, ci dramele victimelor unei lumi dezintegrate moral de război.

Maria Vârlan (Nawal)
Autorul urmăește să aducă în contemporaneitate mesajele teatrului antic și se inspiră din Sofocle, mitul lui Oedip pentru istoria uneu femei libaneze, Nawal, prezentată pe două planuri – trecutul său și ecoul în prezent. Montajul celor două planuri este alert și complicat, replica fiind sensibil ambalată în accente poetice. Tânăra regizoare se încumetă să aleagă această piesă originală, unde planul trecutului poartă amprentele  războiului, violenței, disperării și mentalității tradiționale a unei societăți din Orientul Mijlociu, iar prezentul e încărcat de urmări tragice. Irina Alexandra Banea, inteligent nu exploatează scenic fundalul socio-politic al războiului, ci efectele asupra oamenilor. Regizoarea își concentrează atenția pe linia unei analize psihologice adânci a celor afectați de război, cei care l-au trăit și urmașii lor. Tema urmărită excelent de regizoare este Omul cu sufletul chinuit și în unele cazuri mutilat de lumea zdruncinată de război.


         Întâlnim în acest spectacol un decor simplu, dar nu simplist, alcătuit din “practicabile”, mânuite firesc de interpreți pentru a marca semnificativ locul acțiunii. Costumele desemează specificul societății, timpul acțiunii și profilul personajelor. Această scenografie servește rafinat conceptul regizoral și aparține experimentatului Vladimir Iuganu. Mai întâlnim în reprezentație și proiecții cu imagini alese pentru a completa decorul, dar și substratul unor scene prin metafore vizuale. Regia folosește proiecțiile ca și efectele de lumină pentru a spori tensiunea fiecărei secvențe din planul trecutului. Sunt secvențe memorabil construite, ca de pildă nașterea eroinei principale Nawal când era adolescentă, relațiile dintre cele două prietene de suferință, Nawal și Sawda, uciderea violentă a fotografei, etc.

Antonia Din (Sawda) și Maria Vârlan (Nawal)
         Spectacolul impresionează și taie mereu respirația spectatorilor prin interpretarea tinerilor actori pe care Irina Alexandra Banea îi consideră mijlocul principal de exprimare a demersului regizoral. Fiecare scenă de confruntării între diverse personaje sau de susținerea unui monolog dramatic, poate fi considerată un examen de nota zece pentru actori. Rolul central al mamei Nawal revine tinerei actrițe Maria Vârlan. În prima scenă, notarul Hermile Lebel (Constantin Dogioiu) le citește testamentul lui Nawal, celor doi copii gemeni ai săi, tinerii Jeanne (Cristina Constantinescu) și Simon (Răzvan Enciu). Scrisorile din testament atribuite fiecăruia, le solicită căutarea tatălui necunoscut și a unui frate necunoscut lor – Nihad (Denis Hanganu). Căutările celor doi tineri vor provoca evocări din trecutul misterios pentru ei, al mamei. Maria Vârlan în fiecare secvență din trecut, definește profund stările dramatice prin care a trecut Nawal în căutarea fiului născut în adolescență, “femeia care cântă” în închisoare, cum și-o amintesc cei care au cunoscut-o. Tânăra actrița se transpune în stările personajului cu forță dramatică matură, cu sensibilitate, deosebită fiind și în monologul evocărilor suferinței femeii disperate care își caută copilul pe tărâmul războiului și terorii.

Denis Hanganu (Nihad)
 Cum dramaturgul urmărește punerea în actualitate a mitului lui Oedip, acel fiu născut în adolescență de Nawal și dus la un orfelinat prin autoritatea familiei sale tradiționale, va deveni teroristul Nihad în război, căruia îi va cădea victima unui viol mama sa Nawal. Excelent reușește să îl întrupeze pe Nihad, tânărul actor Denis Hanganu. Actorul marchează subtil cum societatea, războiul l-au transformat pe Nihad într-un adevărat monstru. Denis Hanganu caracterizează cu personalitate, la nuanță și alte trei personaje, trece dezinvolt de la unul la celălalt și pentru fiecare își schimbă gama expresiei, fiind de nerecunoscut. Va fi Portarul școlii, Soldatul 1 și Wahab, tânărul 
îndrăgostit de adolescenta Nawal, iar din dragostea lor se va naște Nihad.

Flavia Hojda (Nawal la 14 ani) și Denis Hanganu (Wahab)
 Atenționează asupra calităților sale speciale Flavia Hojda distribuită în Nawal adolescentă prin farmecul naivității și durerea provocată de regurile autoritare ale familiei care îi instrăinează copilul. Publicul mai poate cunoaște posibilitățile multiple pe care le deține Antoania Din în interpretarea a patru personaje. Dintre acestea, Sawda prietena lui Nawal îi prilejuiește să interpreteze cu finețe profilul unei femei curajoase, dăruită prieteniei și cauzei de a descoperi adevărul. Minunat definește tânăra actriță și esența celorlalte roluri ce îi revin.

Răzvan Enciu (Simon) și Cristina Constantinescu (Jeanne)
Jeanne și Simon sunt două partituri dificile pe care Cristina Constantinescu și Răzvan Enciu le interpretează remarcabil, descoperind stările interioare ale celor doi copii ai lui Nawal provocate de mama care nu le-a destăinuit nimic din trecutul ei. Cristina Constantinescu deține știința de a sugera gândurile interioare ce o frământă pe Jeanne, o profesoară de matematică aflată pe drumul descoperirii adevărului care trece prin diverse situații dramatice. Tibaci sub alt chip, actrița prezintă și alte două personaje cu rol de argument în acțiune – Jihane și Elhame.  Revoltele fiului Simon pe tăinuirile mamei, cât și aflarea adevărului care îi schimbă comportamentul sunt subliniate expresiv de Răzvan Enciu. De nerecunoscut este același actor prin modul de abordare a altor trei personaje argument al situațiilor – Medicul, Abdessamad și Soldatul II, demonstrând și el că deține o largă paletă pentru tratarea unor game diverse de partituri. Adrian Piciorea se remarcă la rândul său în patru personaje – Antoine, Ralph, Chamseddine și Ghidul speculând inportanța lor în situațiile evocate din trecut.

Constantin Dogioiu (Notarul)
         Notarului acțiunea îi atribuie rolul de declanșator al conflictelor și Constantin Dogioiu, actor și în “Tango”, lansează provocator necesitatea căutăriilor celor doi frați pentru a dezvălui destinul lui Nawal. Actorul dă personajului o tentă de mister și nu uită să sugereze că viața lui Nawal s-a petrecut într-o lume dezmembrată moral. Din off, modelează vocal o amintire emoționantă despre Nawal, actorul Dan Aștilean.
         Rar, foarte rar se ivește surpriza întâlnirii reușite cu o echipă de tineri absolvenți ai studiului de trei ani la regie și actorie de la UNATC. Echipa a avut și marea șansă ca examenul  de licență prezentat admirabil – “Incendii” să devină un spectacol înscris în repertoriul Teatrului “Bulandra”.


P.S. Din culisele Galei Absolvenților 2016 de la UNATC am aflat că s-au acordat premii și unor membrii ai echipei spectacolului “Incendii”, numai că site-ul universității nu a avut timp să comunice nimic!

2 comentarii:

 1. Un spectacol de exceptie, care a castigat marele premiu si la Festivalul international al Scolilor de Teatru 2016 !

  RăspundețiȘtergere
 2. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

  1) dacă doriți să returnați Ex.
  2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
  3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
  4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
  5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
  Si altii.
  el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

  RăspundețiȘtergere