miercuri, 26 octombrie 2016

GIGI CĂCIULEANU – FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU

SPECTACOLELE UNUI MARE ARTIST

         Se desfășoară în Capitală, între 24 – 30 octombrie, cea de a XXVI-a ediție a Festivalului Național de Teatru (FNT), proiect de anvergură al UNITER. De trei ani, selecționerul unic, Marina Constantinescu propune publicului bucureștean și invitaților veniți de peste hotare, să cunoască starea teatrului nostru într-o stagiune, să surprindă formele sale de expresie. Ediția actuală prezintă în urma unei selecții riguroase, 40 de spectacole din întreaga țară din stagiuniea 2015 – 2016, alăturate unor spectacole de valoare produse în alte țări. Firește, FNT, unul din puținele evenimente majore care mai animă viața culturală din România, își completează serviciul cultural prin expoziții, lansări de carte și dezbateri.

“UN MINUT DE DANS sau UF!!!” – producție Fundația Art Production & Asociația Global Art în parteneriat cu Teatrul Mic din București
         Spectacolul s-ar putea numi și “Vorbele dansează”, oferind un exemplu reușit de teatru-dans. În actuala ediție a FNT, selecționerul Marina Constantinescu prin alegeri speciale, atenționează că dansul și teatru-dans, sunt în prezent o “axă” importantă în viața teatrală, mereu căutătoare de formule noi de exprimare.
         Unul din stindardele teatrului – dans, rămâne artistul Gigi Căciuleanu, ca și mentorul său spiritual, Miriam Răducanu. “Nocturnele” din anii ’70, prezentate de cei doi la Teatrul Țăndărică erau o adevărată încântare și lansau atunci, un curent avangardist prin teatru-dans; în timp, cu greu a prins viață în mișcarea teatrală, ca în prezent să cucerească repertoriul multor teatre. Teatrul Odeon fiind primul care a stabilit în repertoriu, spectacole de teatru-dans prin reușitele proiecte datorate lui Răzvan Mazilu.
         FNT și-a deschis porțile cu excepționala expoziție - “CĂCIULEANU” din foaierul sălii mari a Naționalului bucureștean, inspirat realizată de curatorul Irina Tapalagă (premiată de AICT). Fotografiile, filmul documentar despre creațiile acestui mare artist sunt o adevărată lecție a istoriei din ultimele decenii, parcursă de teatrul – dans și dansul contemporan. Peste granițele mioritice, Gigi Căciuleanu a realizat momente memorabile alături de personalități de referință ale dansului, precum Maya Plisetskaya sau Pina Bausch.      
 Senzațional Gigi Căciuleanu concepe “Un minut de dans sau Uf!!!”, nu numai ca dansator și coregraf, dar și ca scenarist și actor maestru al cuvântului care poate recita și versurile lui Eminescu. Pe o scenă goală, ca o sală de repetiție, mobilată doar de câteva obiecte care indică o posibilă orchestră, Gigi Căciuleanu susține cuvântul prin expresie corporală și gestuală. Maestrul atenționează mai întâi publicul, că limba vorbită a fiecărei țări, se regăsește în dansurile specifice ei. Prin rostirea unei replici în greacă, engleză, franceză, rusă sau în limbi asiatice ori africane, demonstrează prin expresii gestuale și ritm, că “vorbele dansează”. Cu măestrie și ironie subliniază rostul vocalelor ori consoanelor într-un cuvânt, apelând la expresii corporale. Inteligent și original, textul lui Gigi Căciuleanu, admirabil interpretat chiar de el, arată o strânsă legătură între dans și teatru, când dansul transmite stări și relații firești între oameni.

         Gigi Căciuleanu își extinde apoi, “lecția” unui cuplu de remarcabilu tineri dansatori, dar și actori; Ana Vișan și Răzvan Stoian se integrează perfect conceptului imaginat de Gigi Căciuleanu. Un partener al cuplului devine apreciatul muzician, Paul Ilea, creator inspirat al muzicii originale, dar și actor când relaționa prin expresie corporală cu cei doi dansatori – actori. Acest așa zis “minut de dans” am fi dorit să nu se termine doar într-o oră și cinci minute, fiind cuceritor și consistent în sensuri și emoția transmisă.

 “VIVALDI ȘI ANOTIMPURILE SALE” – Teatrul Național Târgu-Mureș - Compania “Liviu Rebreanu”
         O altă fină demonstrație de ce presupune teatru-dans a oferit Gigi Căciuleanu prin “Vivaldi și anotimpurile sale”, un spectacol după o idee de regie și concept spațial de Dan Mastacan, cei doi colaborând peste hotare cu mult succes. La Târgu-Mureș, proiectul a fost materializat scenic de o echipă excepțională de actori-dansatori din Compania “Liviu Rebreanu”: Monica Ristea, Daniel Victor Pop, Cristina Iușan, Csaba Ciugulitu, Mihai Crăciun, Costin Gavază, Anca Loghin, Rareș Budileanu, Raisa Ane, Luchian Pantea, Georgiana Ghergu, Claudiu Banciu, Mihaela Mihai, Delia Martin, Cristina Holtzii, Andrei Chiran, Tiberiu Vasiniuc, Sergiu Marocico, Bianca Fărcaș, Cristian Iorga, Laura Mihalache, Erika Domokos, Gabriela Bacali, Ștefan Mura, Robert Oprea. Amintim că unii actori din această echipă au cucerit mai multe premii la Festivalul Comediei Românești prin spectacolul “MaRo”. Actorii din “MaRo”, alături de colegii din Companie, dansau acum, și creionau personaje în cupluri sau singuratice, pe muzica încântătoare a lui Vivaldi, construiau relații spectaculoase, nuanțate cu umor.


   Acest spectacol ilustra senzațional muzica lui Vivaldi, sensurile profunde ale acordurilor, alăturând în limba română și maghiară un text – Sonata Baroc, nr.7 de Beney Zsuzsa. “Povestea” petrecută pe scenă nu ilustra simplist “anotimpurile”, ci sugera admirabil diverse  “anotimpuri” ivite în relațiile dintre oameni. În alb, cu linii diverse în croială, costumele primeau în momente cheie, accesorii de culoare. Actorii – dansatori “trăiau” interior, fiecare moment de viață surprins de muzică, prin expresie corporală și gestuală. Mișcarea ilustra poetic un adevărat poem al vieții curente.   

         Prin acest spectacol-coupe s-au alăturat “Un minut de dans sau Uf!!!” cu “Vivaldi și anotimpurile sale”, iar Festivalul Național de Teatru a deschis memorabil porțile publicului. Gigi Căciuleanu, un mare artist a demonstrat astfel, că teatrul-dans se impune astăzi, în mișcarea teatrală, ca un curent estetic de marcă, dacă spectacolele sale sunt construite de interpreți dotați pentru a servi acest gen al artei spectacolului.

P.S. Prima zi din FNT a cuprins și alte numeroase spectacole printre care se regăseau “CARUSEL” în regia lui Andrei Șerban (Teatrul “Bulandra”), “MARMURĂ” în regia lui Yuri Kordonsky, “O ÎNTÂMPLARE CIUDATĂ CU UN CÂINE LA MIEZUL NOPȚII” în regia lui Bobi Pricop (Teatrul Național “I.L.Caragiale”), adevărate puncte de valoare ale teatrului de proză. A fost prezent și teatrul independent prin Godot Café Teatru cu “Fata din curcubeu” în regia Liei Bugnar, Aceste spectacole sunt comentate pe blog, la timpul premierii.
Un alt eveniment al zilei, rămâne și spectacolul invitat “FRESCA”, în coregrafia celebrei personalități Angelin Preljocaj, produs de Compania de Balet Preljocaj, Paris, Franța. Regret, dar nu am văzut acest spectacol prezentat în paralel cu reprezentațiile lui Gigi Căciuleanu.

ArCuB a oferit “Obsesii”, în regia lui Yannis Paraskevopoulos, vizionat la data premierii.

4 comentarii:

  1. Dacă aveţi nevoie de un împrumut de urgenţă pentru a rezolva nevoile financiare, noi împrumuturi între €3000 si €80 000 000 €. Max, de încredere, eficient, rapid şi dinamic, 100 % garantat împrumuturi. Dobânda pe toate împrumuturile este (3 %). Daca sunteti interesati contactati-ne azi prin E-mail lapolendersfirm@gmail.com sau whatsapp +2348119020900

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere
  3. MĂRTURIE PRIVIND CUM AM OBȚINUT ÎMPRUMUTUL DE (AED 450.000,00 Dirham) DE LA O COMPANIE DE FINANȚĂ GENUITĂ SĂPTĂMÂNA trecută Email pentru răspuns imediat: loancreditinstitutions00@yahoo.com

    Numele meu este Qutiba alsaleh din Abu Dhabi
    Instituțiile de credit de împrumut vă pot ajuta, de asemenea, cu o ofertă legitimă de împrumut. El a ajutat și alți colegi de-ai mei. Dacă aveți nevoie de un împrumut autentic fără costuri / stres, acesta este creditorul potrivit pentru a vă șterge problemele financiare și criza de astăzi. Instituțiile de credit de credit dețin toate informațiile despre cum să obțineți bani rapid și nedureros prin WhatsApp: +393510483991 Email:
    loancreditinstitutions00@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere