marți, 1 noiembrie 2016

“ACUM” – FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU

EMOȚIONANTĂ PRIVIRE ÎN SPAȚIUL AMINTIRI

         “Acum” rămâne unul din evenimentele secțiunii dans și teatru-dans, produs de Theatre National de Chaillot în colaborare cu Carolyn Carlson Company, Franța. Spectacolul îi aparține lui Carolyn Carison ca regie, coregrafie și scenariu, iar reîntâlnirea cu această artistă după “Scurte povestiri”, demonstra o altă fațetă a fanteziei sale creatoare – jocurile spațiului scenic raportate la puterea expresiei corporale.
         Timp de o oră și douăzeci de minute se prezenta “un act în 7 părți metaforice”, cu referiri la substratul ascuns în mintea omului, unde au rămas diverse imagini din existența sa tumultuoasă. Se desenau spații de neuitat din momente ale vieții, marcate de fină poezie. Casa era punctul forte al vizualului, pornind de la subsol până la mansardă, cu tot arsenalul definirii sale. Din când în când, momentele își găseau sprijin în monologuri metaforice, recitate de unii interpreți.

         Cheia transmiterii emoției erau scenografia originală și dansatorii, aflați într-o strânsa colaborare, inspirat condusă. “Scenografia” se realiza în principal prin fotografii & video, montate și luminate ingenios, completete de costume, totul datorat unei echipe de numeroși artiști. Viață prindea “scenografia” prin dansatorii care admirabil “vorbeau” prin expresii corporale. Ilustrau stările interioare ale unor personaje prin flexibilitatea trupului, aflat în confruntare cu spații și “obiecte” din natură.
         Acest spectacol de teatr-dans era cuceritor prin propunerea de adaptare la o altă convenție, în care “cuvântul” primește sens metaforelor propuse, prin imaginii. Fiecare metaforă creată de Carolyn Carlson dădea posibilitatea înțelegerii multiple de sensuri, în care fiecare privitor se putea regăsi diferit. “Acasă e aici și acum” sugera povestea în cele șapte părți metaforice.

         “Acum” rămâne întâlnirea surprinzătoare cu “performanța”, creatoare de o originală față artistică a teatrului-dans.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu