miercuri, 30 noiembrie 2016

TEATRUL ODEON – 70 DE ANI CU MULTE SUCCESE

SĂRBĂTOARE EMOȚIONANTĂ ÎN … “FAMILIE”


         Serbările pentru o aniversare sunt în genere formal concepute. Luni, 28 noiembrie, numeroși stimați artiști s-au întrunit să serbeze 70 de ani de existență ai Teatrului Odeon și uimire, întrunirea a impresionat prin aniversarea organizată cu mult suflet de gazdele sărbătorite. Dorina Lazăr, directorul manager al teatrului, mereu activă, a transformat aniversarea într-o întâlnire sensibilă între trecut și prezent. A fost amintită treaptă cu treaptă, istoria bogată în evenimente a Teatrului Odeon, când mereu sunt uitați marii creatori ai artei teatrale, poate și pentru că spectacolul de teatru, oricât de memorabil ar fi el, este efemer. Trăiește doar, prin aplauzele Marelui Public câteva stagiuni și trece apoi, în uitare.
        

În 1947, în cartierul Giulești apărea în viața teatrală Teatrul Muncitoresc CFR care în 1974 se va transforma în actualul Teatru Odeon. Debutanții de atunci, Tamara Buciuceanu și Mircea Cruceanu au salutat această aniversare prin trimiterea unor epistole emoționante. De-a lungul vremii au debutat pe această scenă nume devenite personalități incontestabile ale teatrului nostru. Se afla în sală, una dintre ele, Mariana Mihuț cu lacrimi în ochi. Aici, au construit spectacole remarcabile regizori precum Dinu Cernescu, Alexa Visarion sau Alexander Hausvater, aflați și ei cu emoție printre “spectatorii” momentului aniversar. Regizorii care au realizat spectacole în Giulești și apoi pe Calea Victoriei, au construit etape marcante în evoluția mișcării teatrale. Nume precum Horea Popescu, Lucian Giurchescu sau Mihai Măniuțiu, Dragoș Galgoțiu, Radu Afrim și Alexandru Dabija au marcat evoluția spectacolului de teatru spre noi forme de expresie .
         Amintirile au prins viață în sufletul sensibil al artiștilor prezenți la “serbare”, de la intrarea în Sala Majestic a Teatrului Odeon. Emoționată, Dorina Lazăr și-a primit colegii oaspeți și a dat curs unui program aniversar, delicat și surprinzător în momentele sale. Un “Intermezzo Muzical Coregrafic” coordonat de neobositul Răzvan Mazilu a deschis inspirat sărbătorirea, amintind cu sens de timpul anilor ’40. Au dansat tango cu farmec și pasiune Monica Petrică și Răzvan Mazilu, alături de trei perechi de dansatori de la Clubul “Tangotangen T.” Momentul a fost completat cu amuzante șlagăre ale vremii prezentate cu umor de Ruxandra Maniu, Paula Niculiță, Anda Saltelechi și Antoaneta Zaharia.
         Prologul a fost urmat de proiecția filmului “Teatrul Odeon 70”, realizat de Casa de Producție a Televiziunii Române, o admirabilă evocare a istoriei teatrului în amănunte semnificative. S-au evocat spectacolele numeroaselor stagiuni, unele cu răsunet și peste hotare, cât și drumul teatrului pornit în Giulești și ajuns astăzi, pe Calea Victoriei. Teatrul Odeon trebuie subliniat că beneficiază de Sala Majestic, singura din Capitală cu o arhitectură care a atribuit clădirii astăzi, prețuirea ca monument istoric. “Spectatorii” artiști și invitații prieteni apropiați, cu răsuflarea tăiată și adeseori cu lacrima în privire, au urmărit acest film, evocare istorică, inspirat compusă.
       
  Proiecția s-a completat prin lansarea volumului “Odeon 70 – Aventură istoric - omagială”, o carte document istoric, concepută cu știința cărturarului adevărat de Miruna Runcan. Scriitor, teatrolog, profesor universitar la Cluj, Miruna Runcan a fost cândva și secretar literar al Teatrului Odeon. Această carte construită cu mult suflet și o minuțioasă documentare, rămâne un document de valoare, unicat, despre viața unui teatru, dar și despre mișcarea noastră teatrală. De la o epocă, la alta, scriitoarea a surprins clipă de clipă, evoluția creatorilor constructori de spectacole pe care nu avem voie să le uităm. Personal, despre viața unui teatru nu am întâlnit, o astfel de evocare cuceritoare nu doar prin imagini, cum se face deobicei, ci prin cuvinte vii. Cei care prețuiesc teatrul trebuie să aibă în bibliotecă acest volum document de referință.
         La Sala Majestic s-a oferit apoi, o altă proiecție de film documentar, “Se vede tot? Tehnic. Nu. Stați liniștiți”, în regia tinerei Vera Surățel, producție UNATC. Excelentă ideea documentarului și realizarea sa, cât și proiectarea într-un astfel de moment aniversar. Vera Surățel cu multă sârguință a surprins prezentarea oamenilor anonimi din umbra reflectoarelor, tehnicienii unui spectacol, ne remarcați de spectatori, dar foarte, foarte importanți pentru a da o viață credibilă unui spectacol. Mașiniști, cabiniere sunetiștii și alte persoane cu atribuții tehnice, se dăruiesc în fiecare seară pentru a trăi pe scenă o reprezentație, fiind din umbră alături de actorii, răsplătiți în final cu aplauze. Felicitării talentatei regizoare a filmului pentru acest documentar special despre “artiștii” din umbră.
         Aniversarea s-a încheiat la Sala Studio printr-un alt moment emoționant. Dorina Lazăr a inițiat un proiect pentru păstrarea în memorie a marilor personalități care au animat Teatrul Odeon. După realizarea busturilor lui Ștefan Mihăilescu Brăila și Jorj Voicu, au fost  dezvelite în foaierul Sălii Studio, busturile, Elenei Deleanu care a condus ca directoare iscusită 36 de ani Teatrul Giulești și cel al marelui actor Ștefan Bănică, aflat la început de carieră strălucită pe scena din Giulești; fiul său impresionat a participat la acest eveniment.
         Ziua de luni, 28 noiembrie, 2016, rămâne un “Spectacol” de neuitat, de prețuire a vieții efemere a unui teatru, o întâlnire emoționantă a celor din marea familie a slujitorilor săi. DRUM BUN urăm TEATRULUI ODEON!


P.S. Aniversarea celor 70 de ani s-a petrecut doar, în “familie”; autoritățile, Primăria Capitalei nu au considerat a fi un eveniment … să trimită măcar un mesaj cu un buchet de flori … Și nici mass media nu a remarcat evenimentul pentru că era ... cultural!

Un comentariu:

  1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere