joi, 11 mai 2017

GALA PREMIILOR UNITER 2017 / EDIȚIA a XXV-a TEATRUL NAȚIONAL “MIHAI EMINESCU” / TIMIȘOARA

SĂRBĂTOAREA ANUALĂ – EDIȚIE ANIVERSARĂ


         De 25 de ani, UNIUNEA TEATRALĂ din ROMÂNIA (UNITER) pune în practică în fiecare an, proiectul acordării premiilor celor mai buni creatori ai breslei teatrale pentru activitatea dintr-un an calendaristic, completat cu distincții speciale acordate de Senatul Uniunii pentru cariera unor personalități. Gala Premiilor UNITER este o adevărată sărbătoare pentru breasla celor care slujesc TEATRUL, important segment al vieții culturale pe care sistemul social o consideră o Cenușăreasă și nu îi acordă importanța cuvenită. De 25 de ani, UNITER a organizat anual, cu eforturi financiare, Gala Premiilor. Ediția a XXV-a a fost cum era și firesc, aniversară și a reunit creatori din întreaga țară din familia mare a breslei la Timișoara care va fi Capitala Culturală a Europei în 2021, gazda manifestării fiind sala mare, elegantă a harnicului în evenimente Teatru Național “Mihai Eminescu”. Prezentată cu farmec de președintele UNITER, Ion Caramitru și transmisă în direct ireproșabil de televiziunea publică TVR 1, Gala a fost un eveniment spectaculos, încărcat de emoții.
         S-au acordat, ca de fiecare dată, 25 de premii dintre care 11, cele ale creațiilor anului 2016 de către două jurii și celelalte premii de către Senatul UNITER, British Council, președintele UNITER, plus cel al concursului “Cea mai bună piesă românească a anului 2016” și cel al primarului orașului de pe Bega.

PREMIILE PENTRU CREAȚII ÎN ANUL 2016

Nominalizările au fost selectate de un juriu alcătuit din trei critici de teatru cu personalitate – MONICA ANDRONESCU, ALICE GEORGESCU și MIRCEA MORARIU. Juriul final care a desemnat câștigătorii a cuprins pe Alexandru Darie – regizor, Luana Drăgoiescu – scenograf, Dana Dogaru – actriță, Florica Ichim – critic de teatru, Maria Sîrbu – jurnalist cultural. (S-a inventat o nouă profesie, cea de jurnalist … cultural?)
Din motive obiective nu am putut să urmăresc câteva din spectacolele nominalizate; majoritatea au fost însă, comentată pe blogul “Spectator”. Prezentăm premiile în ordinea comunicatului UNITER și nu în cea a spectacolului – eveniment de la Timișoara, cu unele scurte comentarii, când este cazul.

# Premiul pentru debut – IUSTINIAN TURCU pentru rolul Georg din spectacolul “Martiri” la Teatrul Național “Radu Stanca” / Sibiu / Secția Germană

# Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic  “BIBLIA NEAGRĂ A LUI WILLIAM BLAKE”, scenariul și regia ILINCA STIHI, producție a Societății Române de Radiodifuziune

# Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru tv: “VANDALUL” de Hamish Linklater, regia și adaptarea ANDREEA VULPE, coproducție a Societății Române de Televiziune și Teatrul independent “UNTEATRU”

# Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar – GHEORGHE VISU pentru rolul Nozdriov din “Suflete moarte” / Teatrul de Comedie

# Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar – ANA CIONTEA pentru moșiereasa din “Suflete moarte” / Teatrul de Comedie. Au mai fost nominalizate pentru interpretări remarcabile în spectacolul “Soldatul de ciocolată” de la teatrul Odeon în regia lui Andrei Șerban – ANA BIANCA POPESCU (pentru rolul Luka) și ANTOANETA ZAHARIA (pentru rolul Ecaterina). De ce nu se poate acorda un premiu ex aequo de interpretare? Spectacolul “Soldatul de ciocolată” nu a mai primit însă, și alte nominalizări pentru regie sau scenografie fiind considerat poate mediocru!!

# Premiul pentru critică de teatru – DOINA PAPP

# Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal – ANDREI HUȚULEAC pentru rolul Wolfgang Amadeus Mozart din spectacolul “Amadeus” de la Teatrul Metropolis. Celor care nu merg la teatru, actorul le este poate cunoscut pentru rolul din serialul tv. “Ai noștri” realizat de Pro tv. Au mai fost nominalizați pentru admirabila interpretare a rolurilor dificile în care au evluat la Teatrul Național “I.L.Caragiale” – RICHARD BOVNOCZKI (personajul Ciki din spectacolul “No man’s land”) și CIPRIAN NECULA (personajul Christopher din spectacolul “O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”) Nu se putea acorda un premiu ex aequo pentru interpretarea unui rol principal masculin?

# Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal – ANA ULARU pentru rolul “A” din spectacolul “O intervenție” de la Teatrul Act din Capitală (teatru independent)

# Premiul pentru cea mai bună scenografie – DRAGOȘ BUHAGIAR pentru scenografia spectacolului “Cafeneaua” de la Teatrul Național “Vasile Alecsandri” / Iași

# Premiul pentru cea mai bună regie –YURI KORDONSKY pentru regia spectacolului “În adâncuri” de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca. Au mai fost nominalizați – BOBI PRICOP pentru admirabilul spectacol într-o formulă teatrală originală “O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții” de la Teatrul Național “I.L.Caragiale” din București și VICTOR IOAN FRUNZĂ pentru “Amadeus” de la Teatrul Metropolis. De ce nu se poate acorda un premiu ex aequo de regie?

# Premiul pentru cel mai bun spectacol – “AMADEUS”, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, Teatrul Metropolis. Au mai fost nominalizate - “PASĂREA RETRO SE LOVEȘTE DE BLOC ȘI CADE PE ASFALTUL FIERBINTE”, scenariu și regie Radu Afrim, teatrul Național Târgu-Mureș, Compania “Tompa Miklos” și “ARTISTS TALK” un spectacol de Gianina Cărbunariu la ArCuB, co-producător Asociația Piese Refractare, cu sprijinul Institutului Goethe, Ambasada Franței la București și a Institutului Francez. Realizat de Gianina Cărbunariu, acest spectacol de excepție se integrează teatrului documentar. De ce nu funcționează în regulamentul Galei și posibilitatea de premiere a unui astfel de spectacol original pe o tematică foarte actuală?

Din cele unsprezece premii acordate, cinci sunt cu adevărat lipsite de posibilitatea unor comentarii negative. Regizorii BOBI PRICOP și GIANINA CĂRBUNARIU, alături de actorii CIPRIAN NICULA și RICHARD BOVNOCZKI rămân însă cei care pe nedrept nu au fost premiați în această Gală dedicată VALORII din care a lipsit și ANDREI ȘERBAN căruia primul juriu nu i-a acordat măcar nominalizarea pentru spectacolul remarcabil, cu trimitere la situația actuală, “Soldatul de ciocolată” de la Teatrul Odeon.

PREMIILE SENATULUI UNITER

Senatul UNITER este alcătuit din 15 membrii și 4 supleanți care reprezintă toate compartimentele breslei.

# Premiul de excelență – VICTOR IOAN FRUNZĂ.

“Excelență” nu include sperăm și cele trei spectacole “după” Shakespeare sub direcția sa de scenă. Stimatul și apreciatul regizor a venit să își ridice premiul și a citit un scurt discurs acuzator că breasla este împărțită în “triburi”, în găști dominate de INTERESE. Se pare că are dreptate pentru că și dânsul are o “gașcă” cum a arătat la premierea celui mai bun spectacol – “Amadeus”, discipolul său actorul George Costin. Acesta îl interpretează pe Salieri în spectacolul premiat la finalul Galei. George Costin a mulțumit din tot sufletul directorului Teatrului Metropolis, George Ivașcu, absent la sărbătoare, pentru activitatea sa de promovarea valorilor, etc. George Ivașcu într-adevăr a afiliat teatrului său, echipa de tineri actori, cizelați cu pricepere de Victor Ioan Frunză când activa la Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu” și realiza spectacole excelente. Din interese politice, primarul sectorului 4 a alungat echipa lui Victor Ioan Frunză și pe directorul de scenă, iar Centrul Cultural a tras cortina peste … cultură și teatru de calitate. Echipa a fost primită la Metropolis, un teatru de proiecte, astăzi mult discutabile pentru că realizează spectacolele mai multor “triburi”, unul chiar tributar vulgarității excesive, condus de o persoană multilaterală – dramaturg, regizoare și actriță care domină repertoriul teatrului prin proiectele sale. Mulțumirile lui George Costin din final, veneau în contradicție cu nemulțumirile mentorului care acuza de interese unele “triburi”. Aceasta este însă, lumea teatrului alcătuită se pare din găști, mai mult sau mai puțin conștiente de valoarea lor! Din păcate, interesele unora se sprijină de “peretele” imposturii.

# Premii pentru întreaga activitate – MARIANA MIHUȚ (actriță), DIONISIE VITCU (actor), SILVIU PURCĂRETE (regizor), LUANA DRĂGOIESCU (scenografă), MARIANA VOICU (critică și istorie teatrală)

PREMII SPECIALE

# Premiul special pentru proiecte inedite și realizări remarcabile – Teatrul Național “Mihai Eminescu” din Timișoara pentru realizarea Sălii 2 (Manej)

# Premiul special acordat scenografei Eugenia Tărășescu-Jianu pentru o carieră excepțională în teatrul de păpuși și marionete

# Premiul special acordat Facultății de Teatru din cadrul Universității de Arte “George Enescu” din Iași pentru contribuția întregului corp universitar la dezvoltarea vieții teatrale și culturale naționale

# Premiul special acordat actriței IRENE FLAMANN CATALINA pentru o viață dedicată Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Timișoara

PREMII DEOSEBITE

# Premiul Președintelui UNITER – SIMONA NEUMANN, director executiv al Asociației “Timișoara 2021, Capitală Europeană a Culturii”

# Premiul Mecena – MIRCEA STOIAN, conducătorul firmei SC GAUSS SRL

# Premiul special British Council (premiu găzduit) – MARINA CONSTANTINESCU, directorul artistic al Festivalului Național de Teatru, pentru activitatea de sprijinire și promovare a relațiilor culturale româno-britanice

# Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2016, concurs organizat de UNITER sub egida Casei Regale a României, “MASA PUTERILOR NOASTRE” de PETRE BARBU (Juriul concursului de dramaturgie a fost compus din Marina Constantinescu, Dan C.Mihăilescu și Marian Popescu)



# Premiul de excelență oferit de primarul Timișoarei, Nicolae Robu – ION CARAMITRU, nu numai ca artist, dar și ca președinte al UNITER. Subliniem că în cei 25 de ani de când conduce Uniunea, Ion Caramitru prin regulamentul Galei a interzis să îi fie oferit vreun premiu cu toate că a realizat ca regizor și actor acte artistice remarcabile.

MOMENTE ARTISTICE INEDITE

Au contribuit la animația Galei cu momente artistice deosebite – JazzyBIT JazzyBIT și M.C. Boean (Alexandru Marin Andrei), MC BEAN și Matei Chioariu (fragment din “Hamlet” spectacolul Naționalului din Timișoara), TONI GRECU, Narcisa Brumaru (solistă a Operei din Timișoara), EMY DRĂGOI BAND și EMY DRĂGOI BAND alături de ION CARAMITRU, ANCA SIGĂRTĂU.
Un excelent moment satiric a prilejuit revederea cu Tony Grecu artist desăvârșit al comediei; a propus un scurt istoric al trecerii prin epocile Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis cu sublinierea inteligentă  - “Gala UNITER rezistă!”. Remarcabile au fost și momentele cu Emy Drăgoi Band în care au intervenit Ion Caramitru și Anca Sigărtău.

SCURTE COMENTARII DE FINAL

“Țara râsul plânsului” din cântecul momentului artistic susținut de Ion Caramitru poate fi parafrazat cu referire la întâmplările Galei – “Teatrul râsul plânsului”!
Cei care predau colegilor premiile, cât și premianții au susținut mici cuvântări. Dintre ele, se adaptează pe deplin zicerii “Teatrul râsul plânsului” cele rostite de prețuitul regizor Victor Ioan Frunză și discipolul său, actorul George Costin.
Chiar dacă firește, ca deobicei, Gala a stârnit comentarii cu nemulțumiri sau mare bucurie, pentru că subiectivismul este specific în artă, această ediție aniversară a oferit un spectacol reușit. Meritele sunt ale echipei de la UNITER, ale gazdei Teatrul Național “Mihai Eminescu” din Timișoara și ale televiziunii publice TVR 1 care a transmis în direct evenimentul în regia Luminiței Dumitrescu, producător Ruxandra Țuchel.



Un comentariu:

  1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere