marți, 8 august 2017

“O NOAPTE FURTUNOASĂ” – TEATRUL “ARTE DELL’ANIMA” …

ÎNCEPUT DE CARIERĂ …

         Un nou teatru independent începe să își consolideze personalitatea și aparține Asociației Arte dell’Anima care are drept slogan … “Artă pentru suflet” și un program cu proiecte pentru diverse zone – teatru, muzică, arte vizuale și evenimente caritabile. Sediul teatrului bine îngrijit, cu aproximativ 40 de locuri, este situat pe strada Făinari, nr.17 D, sector 2. într-un cartier liniștit al Capitalei. Teatrul Arte dell’Anima găzduiește proiectele tinerilor actori și regizori aflați în căutarea unui loc de afirmare a personalității lor creatoare.
         Zece tineri alcătuiesc o echipă ambițioasă care a ales pe Caragiale și piesa “O noapte furtunoasă” pentru a se remarca și reușesc parțial, să atragă atenția asupra lor prin acest spectacol. Regizorul Florin Liță pornește spectacolul din stradă cu motivarea că dramaturgul s-a inspirat din lumea micilor negustori din mahalalele orașului. Scenografa Ioana Colceag susține inspirat conceptul regizoral și prezintă decorul unei case în renovare, cu o sufragerie în care mobilierul e învelit în foi de plastic, spațiul de joc încărcat haotic de obiecte, ca la o zugrăveală. Spațiul sălii este însă, mic și obiectele scenografei prea multe.

 Acțiunea se dorește a se petrece în zilele noastre și firește printre obiecte funcționează și un televizor pe care regizorul arată ce s-ar petrece în strada casei lui Jupân Dumitrache. Inițiativa regizorală de actualizare a acțiunii se susține și prin ilustrația muzicală adecvată, cu melodii cunoscute, adaptate de Alexandru Băluță. Costumele sunt actuale, cu accesoriile de rigoare pentru a susține profilul tipologic al personajelor, dar … neadecvată rămâne folosirea de către Jupân Dumitrache a unui săbii. Regizorul Florin Liță construiește teatral o sumedenie de gaguri reușite, merge pe linia realismului teatral, dar uneori ritmul reprezentației trenează.

       Tinerii actori demonstrează o bună cunoaștere tipologică a personajelor, chiar dacă interpretarea unora este marcată prin stridențe vocale. Bianca Cuculici dovedește pricepere în interpretarea Vetei și atenție la nuanțarea replicii într-un spațiu de joc intimist. Un altfel de Spiridon prezintă Vlad Lință, ca un șmecher care spionează tot ce se întâmplă în preajma sa; actorul susține relațiile dintre personaje și expresiv le urmărește când nu are replică. Prostia și supunerea lui Ipingescu față de amicul Dumitrache este sugerată cu umor de Adrian Piciorea. Temperamentală, plină de fițe este Zița în interpretarea Anei Crețu. Esența tipologiei lui Jupân Dumitrache e redată convingător de Alexandru Banciu, în ciuda unor exagerări vocale în rostirea replicii. Voicu Aaniței caricaturizează, forțat de regie, personajul Rică Venturiano. Distribuția se completează și prin aparițiile amuzante ale lui Ghiță Țicărdău interpretat de Vlad Brumaru. Confruntarea actorilor cu personajele lui Caragiale este un examen foarte greu pentru acești tineri și chiar dacă uneori apelează la exagerări și vulgarități în interpretare, dovedesc că dețin calități elementare pentru profesia aleasă. Regizorul Florin Liță a încercat actualizarea piesei, dar intenția i-a reușit parțial.

         Spectacolul tinerilor cu “O noapte furtunosă” este apreciabil pentru efortul lor, dar demonstrează din nou, că învățământul din universitatea de artă nu reușește cizelare deplină a calităților deținute de absolvenți.     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu