luni, 11 noiembrie 2019

“III. RICHARD” - TEATRUL “RADNOTI MIKLOS" / BUDAPESTA / FNT, ediția a 29-a

ACTUALIZARE ÎN SCOPUL TEATRULUI POLITIC

Andrei Șerbam, regizor de valoare internațională, a realizat la Teatrul “Bulandra” un spectacol cu "Richard al III-lea” de Shakespeare, după ce a făptuit și la Teatrul “Radnoti Miklos” din Budapesta, o montare cu această piesă celebră. Comentariile la data premierii de la Teatrul "Bulandra" pe acest blog, se potrivesc și în cazul spectacolului Teatrului "Radnoti Miklos".  Festivalul Național de Teatru prin selecționerul Marina Constantinescu a oferit prilej publicului bucureștean de a cunoaște și spectacolul realizat la Budapesta de Andrei Șerban.
“III. RICHARD” s-a jucat în decorul reprezentației de la Teatrul “Bulandra”, cu costume asemănătoare, cu actori maghiari excelenți. În cea mai mare parte, spectacolul era asemănător cu cel de la noi, doar în partea a doua se puteau sesiza unele modificări în viziunea teatrală, lipsite însă, de substanță pentru a susține ideea de teatru politic a regizorului. Finalul spectacolului de la Teatrul “Bulandra” cu revenirea lui Richard sub chipul lui Richmond, își găsea spre exemplu, expresie teatrală fragilă în reprezentația de la Budapesta. Spectacolul de la Teatrul “Bulandra” a suferit modificări după premieră, în “adaptarea Dnielei Dima” prin eliminarea unor trimiteri directe spre un politician în vogă la noi, când acesta a ajuns la pușcăria meritată, dar rămâne în genere, o copie teatrală a celui de la maghiari. 
Intenția de teatru politic a regizorului de a arăta “crima morală” dezlănțuită de “dictatorul” Richard, e bine venită pentru a demonstra contemporaneitate lui Shakespeare, dar soluțiile regizorale rămân discutabile. 


P.S. Remarcabilă a fost și organizarea unei dezbateri publice moderată de Marina Constantinescu, la care au participat regizorul Andrei Șerban și actori din distribuțiile celor două spectacole.

3 comentarii:

  1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere
  2. Este atât de comun: ești îndrăgostit de cineva și vrei să te iubească și el... sau treci printr-o „despărțire” dificilă și vrei ca el sau ea să se întoarcă... sau ești singur și cauți pe cineva special. Totul depinde de ce vrei tu. Dacă ești singur și vrei să găsești o nouă iubire, există o vrajă pentru tine. Contactează-ți acum Dr. Jasper dacă ai nevoie de ajutorul ei în relația ta sau în orice alt caz.
    1) Vrăji de dragoste
    2) Vrăji de dragoste pierdută (fă-l să te iubească din nou)
    3) Vraja divorțurilor
    4) Vraja căsătoriei (fă-l să îți propună / fă-o să accepte propunerea ta)
    5) Vrăji de legare
    6) Diviziuni
    7) Vraja morții
    8.) Vrei să fii promovat în biroul tău
    9) Vrei să-i mulțumești iubitului tău
    10) Loteria
    11) opriți avortul spontan / rămâneți însărcinată
    12) vrajă magică (vindecarea acelei boli mortale)
    contactează-o acum, ea are o soluție de durată pentru tine. are 32 de ani de experiență ca practicantă de magie alb-negru, Tarolog, Runemeister (manta, magie runică, amulete, amulete, talismane), este cea mai bună!
    gmail: doctorjaspermagic@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere