joi, 12 ianuarie 2023

,,PACEA ETERNĂ`` - TEATRUL NAȚIONAL ``I. L. CARAGIALE``/ Sala Mică

 LA MULȚI ANI CU BUNĂ INSPIRAȚIE TUTUROR CREATORILOR ÎN DOMENIUL CULTURAL, EDUCAȚIONAL!


TINERE TALENTE TREC PRAGUL REUȘITEI ÎN DEBUT

În 2014, Teatrul Național din Capitală prin Centrul de Creație Teatrală ``Ion Sava``, lansează proiectul ``9G`` (``Noua Generație``). Proiectul e dedicat absolvenților, tinerilor artiști independenți – actori și regizori, ca primă treaptă de afirmare. Sala Mică le va sta la dispoziție în cele opt ediții de la lansarea acestui proiect. Unele spectacole reușite au fost integrate în repertoriul curent al teatrului gazdă, iar actori și regizori au devenit cu timpul nume apreciate în mișcarea teatrală. Premiera cu ``Pace eternă`` din actuala ediție ``9G``, lansează din nou, tinere talente pe drumul consacrării meritate.

Piesa originală aleasă de tânăra echipă, aparține lui Juan Mayorga, personalitate activă în viața teatrală spaniolă, premiată pentru meritele sale culturale. Textul este special ca structură, poate fi considerat o parabolă cu scopul judecării conștiinței individuale și deține accente filosofice inspirate din eseul politic ``Pacea eternă`` datorat lui Immanuel Kant. Aceste precizări nu trebuie să înstrăineze spectatorii de vizionarea spectacolului pentru că acțiunea este simplă și captivantă. 


Trei personaje, metaforic fiind ``câini`` se află în concurs pentru a obține un loc într-o echipă de luptă antiteroristă. Cei trei vor arăta cum individual în orcine pot funcționa și instincte animalice bune, dar și rele. Odin (VLAD BRUMARU), John-John (JAWAD SHAHBAZIMOGHADAM) și Immanuel (DENIS IMBRESCU), sunt supuși la o serie de teste fizice, dar și psihologice de Casius (Cătălin Coșarcă) și Omul (Adrian Ionescu). Cele trei personaje centrale (om-câine aparent) prin testele la care sunt supuse, și orcine poate fi supus astăzi în viața curentă, creionează un profil biografic semnificativ pentru diverse tipologii umane. Ele prezintă dorința de judecare a existenței individuale, apelează la manifestări violente, dar și la credința în reguli morale și în Dumnezeu. 


Acest text – parabolă deține o dificultate pentru a fi ilustrat teatral convingător emoțional ca oglindă a existenței umane cu manifestările sale actuale.Tânărul regizor columbian ALEJANDRO DURAN, absolvent al studiului la UNATC, reușește să pună în pagină teatrală acest text dificil, cu o distribuție de actori admirabili și într-o scenografie reușită aparținând Deliei Ghizdăveț. Concursul între cei trei oameni – câini pentru a ajunge luptători antitero, se petrece într-o ”celulă” cu trei cuști drept spațiu de refugiu personal. La marginea scenei sunt plasate ecrane pe care se proiectează discret imagini din acțiune, până la momentele cheie ale confruntărilor dintre cei trei și la probele esențiale din test, când chipul actorilor, în prim plan, sporește prin expresie starea interioară a fiecăruia. Proiecțiile în acest spectacol au un rost semnificativ pentru tema textului. Costumele uniformă completează admosera scenografiei bogată în sensuri și inteligent gândită pentru a servi subiectul reprezentației. 



Cu mână forte regizorul Alejandro Duran exploatează oferta scenografică și conduce interpreții spre evidențierea subtextului deținut de replici și definirea complexității fiecărei tipologi. Efortul celor trei actori distribuiți în personajele centrale se amplifică și prin solicitarea la lupte fizice, rezultate și din gânduri interioare. Tânărul actor Jawad Shahbazimoghadam, vorbind o limbă română perfect, concepe la nuanță, tipologia luptătorului John – John, disperat să fie învingător al concursului, dar sugerând și lipsa perceperii personale a menirii omului în conflictele societății și în viața normală. Actorul dă viață personajului cu strălucire. Sensibilul filosof și judecător al vieții, Immanuel este definit admirabil de Denis Imbrescu, atent în a releva sensurile duble ale replicii. Vlad Brumaru creionează reușit tipologia lui Odin, cel care se vrea neutru în manifestările conflictuale. Ireproșabil definesc Cătălin Coșarcă pe Casius și Adrian Ionescu personajul Omul, în roluri de animatori ai acțiunii, conducători ai testului la care sunt supuși cei trei. 

Pacea eternă” poate fi considerat un eveniment de cunoaștere și descoperirea de tinere talente a reprezentanților tinerei generații care pot asigura viitorul mișcării teatrale. Spectacolul nu este un experiment cu pretenții de inovație teatrală pe un text original conceput, ci o profundă demonstrație tematică despre OM cu bunele și relele sale, aflat fiind în realitatea conflictuală din zilele noastre. Doresc succes și ”baftă” celor din această echipă care susțin un examen reușit acum, în fața Marelui Public! Actorii pot fi distribuiți în tot felul de seriale, dar pe scenă, în fața publicului, își dezvăluire ”în direct” calități deosebite, dacă mai au și șansa întâlniri cu un regizor înzestrat, cum a dovedit a fi tânărul Alejandro Duran.


P.S. La UNATC funcționează o serie de secții printre care și fosta ”teatrologie”. Studenții sunt cooptați să sprijine și informarea la festivaluri naționale. De ce oare ei nu participă și în cazul spectacolelor din cadrul ”9G” (”Noua Generație”) să prezinte pe o fițuică pe realizatorii unui proiect, colegii lor de vârstă ? 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu