O ȚINTĂ SATIRICĂ ACTUALĂ
Este un spectacol de comedie reușit cu o bună și actuală temă pentru alegerea repertorială. Piesa aparține englezului Nick Whitby concepută după scenariul datorat lui Edwin Justus Mayer și Melchior Lengyel pentru filmul regizat de Ernst Lubitsch în 1942. Piesa s-a lansat pe Broadway în 2008 și a înregistrat de atunci succes pe diferite meridiane. Filmul a stârnit controverse când omenirea se afla în plin război mondial și naziștii ocupau țară după țară. Sensurile sale tematice au rezonanță și astăzi, când lumea nu e scutită de război și invazii.
Subiectul tratează cum o trupă de actori polonezi se confruntă cu invazia nazistă care le sufocă țara. Ținta satirică este ideologia invadatorilor savuros expusă în acțiunea piesei. În repertoriul teatrului polonez funcționează și ``Hamlet``, dar și o piesă satirică adresată ocupanților naziști.
Vedetele trupei – Josef Tura și soția Maria, ajung în fața Gestapoului reprezentat de Ehrhardt, un dement servitor al nazismului. Situația este dramatică, dar întreaga trupă se solidarizează curajos pentru a se salva de furia demenței invadatorilor. Piesa are două planuri ale acțiunii, nelipsite de tentă comică – satira la adresa celor dirijați de Hitler și relațiile cu orgoliile de rigoare cunoscute într-o trupă de actori. Titlul piesei amintește de celebrul monolog al lui Hamlet cu substrat și pentru acțiunea propusă receptării în spectacol.
Vlad Massaci regizează admirabil această piesă construită pe linia unui scenariu de film și o face fără tendințe de exagerări de efecte teatrale, subtil, cu măestrie în îmbinarea mijloacelor de expresie vizuală. Spectacolul are ritm și tensiune, spațiile de joc sunt diverse, de la cel din imediata apropiere de public, la cel de ``teatru în teatru``, de la proiecții inspirat alese pentru a servi acțiunea (video Dilmana Yordanova), până la planuri generale dominate de serviciul Gestapoului. Scenografia Iulianei Vîlsan servește remarcabil conceptul regizoral dictat de piesă, atât prin decor, cât și prin costumele cu atenție distribuite pentru a susține tipologia fiecărui personaj. Regizorul Vlad Massaci cu forță creatoare servește substratul tematic al piesei – nebunia celor care dictează absurd un război și rostul teatrului ca ``oglindă`` a societății implicat în realitatea curentă. Publicul este cucerit de umorul degajat în fiecare secvență satirică prin coordonarea viziunii regizorale de a trăi de fapt dramatic și condamna situații dictate de minți bolnave. Regizorul nu face trimitere didactică spre contextul actual al invaziei din Ucraina, sugerează ca publicul să judece emoțional cum istoria poate repeta tragedia unui război declanșat de un dement.
O numeroasă distribuție susține aproape ireproșabil miezul acestui spectacol. Evident se detașează cele trei personaje cheie pentru subiect. Este excelent Liviu Pintilesa cum jonglează cu transformările în diverse ``roluri`` dictate de acțiune, fiind actorul Josef Tura. O face cu măsură în expresie și cu o sinceră trăire interioară a situațiilor. Ilona Brezoianu dezvoltă personajul vedetei teatrului polonez, Maria Tura, confruntată cu multiple relații comice, dar și dramatice. Profilul general al vedetei este bine conturat, dar în unele momente îi lipsesc accentele sublinierii stării particulare a personajului în fața conflictelor. Alin Florea compune cu abilitate expresivă caricatura satirică a servilului Ehrhardt, anchetatorul Gestapoului.
În rolul regizorului polonez al trupei, Dowasz, merită aplauze Alex Conovaru pentru modul în care susține la nuanță subtilă momentle confruntării cu o situație dramatică, dar și fiecare relație cu cei din echipă, punctând cunoașterea lor ca persoane particulare. Numeroase personaje din secvențe argument pentru acțiune prilejuiesc remarcare deosebită prin interpretare, de pildă Andreea Samson în Anna cabiniera sau Tudor Palade în Grunberg cel mic, actor într-un monolog bogat în sensuri. Completează distribuția cu apariții corecte Angel Popescu, Răzvan Krem Alexe, Șerban Georgevici, Andreea Alexandrescu, Ștefan Voicu, Ștefan Pîrnuș.
``A fi sau a nu fi`` este un spectacol reușit care inexplicabil rămâne programat destul de rar. Reușita se datorează în principal regizorului Vlad Massaci și trupei implicate în proiect. Publicul asistă la o altfel de comedie, modernă și cu sens major pentru actualitate.
P.S. Urez din toată inima UN AN NOU CU INSPIRAȚIE TUTUROR SLUJITORILOR THALIEI CU REZULTATE ÎN SPECTACOLE MERITORII!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu