miercuri, 26 martie 2014

“ BANI DIN CER “ – TEATRUL DE COMEDIE

O SURPRIZĂ PLĂCUTĂ
         Teatrul de Comedie apelează la o metodă aplicată și pe Broadway. Când un spectacol înregistrează un mare succes de public, după mai multe stagiuni întinerește distribuția, schimbă vedetele. La noi este o soluție și pentru a nu mai investi bani în decor pe criza financiară care afectează teatrele.
         În 2001, Teatrul de Comedie lansa premiera “Bani din cer” a dramatirgului englez Ray Cooney în regia meșterului Horațiu Mălăele și scenografia lui Pui Antemir. Spectacolul, comentat la vremea respectivă, a înregistrat constant în peste zece ani, un succes răsunător la public. Vedetele principale de atunci, erau George Mihăiță și Virginia Mirea. Astăzi, sunt înlocuite de Mihai Bendeac și Mihaela Teleoacă.
         Amintim că piesa este o farsă spumoasă cu răsturnări de situații, cu qui-pro-quo-uri, comic de limbaj și toate ingredientele specifice genului. Horațiu Mălăele a lucrat minuțios regia spectacolului cu priceperea unui as în ale comediei. În ritm alert, ferindu-se de orice vulgaritate, fructificând scenic comicul situațiilor, regizorul a realizat un spectacol ireproșabil cu sprijinul substanțial al actorilor. Și în actuala distribuție actorii se dovedesc admirabil îndrumați.
Mihaela Teleoacă (Jean )
         Personajul Jean Perkins, soția uluită că soțul Henry se întoarce acasă cu o geantă plină de bani, este excelent interpretat de Mihaela Teleoacă. Rolul solicită și beția lui Jean care disperată de apariția în viața lor de oameni modești a unei sume imense de bani, se îmbată, situație greu de interpretat pentru orice actriță. Mihaela Teleocă joacă starea de beție a lui Jean în crescendo, cu finețe într-o cavalcadă de nuanțe, rezultatul fiind o explozie comică, bine strunită de această actriță dotată cu un har deosebit.
         Marea surpriză a reprezentației este însă, Mihai Bendeac reîntors , în sfârșit, la teatru. Actorul cunoscut de unii din divertismentele penibile ale unei televiziuni, este acum altcineva. Revine la cel care la absolvire se anunța a fi un tânăr talent al scenei noastre.
Mihai Bendeac (Henry)
Formidabilă este revenirea pe scenă a lui Mihai Bendeac în Henry Perkins, un biet contabil căruia îi “cad bani din cer” și vrea să schimbe viața familiei. Banii sunt însă, ochiul dracului prin proveniență, iar Henry va fi implicat în situații senzaționale pe care actorul le redă încântător. Actorul trăiește sincer, dramatic, situațiile prin care trece Henry, consecința fiind comicul în fiecare moment. A uitat de grotescul convenției tv impus de acele divertismente și cu firesc în expresie, trece prin situațiile dramatice, ce dau de fapt, umorul dorit de dramaturg. Farsele jucate dramatic au un rezultat comic strălucit, demonstrează și Mihai Bendeac. Actorul așteaptă roluri pe măsura capacității sale, și sperăm că nu își va mai irosi  talentul în manierismul solicitat de divertismentele vulgare ale unor televiziuni.
  
Mihaela Teleoacă (Jean), Delia Nartea (Betty),
Dragoș Huluba (Vic) și Mihai Bendeac (Henry)
   Distribuția se completează prin actorii cărora le revin partiturile de planul doi de care se achită fiecare, remarcabil. Excelent este în Vic Johnson care cu naivitatea urmărește situația prietenului Henry, Dragoș Huluba dând rezolvare comică atractivă  personajului. Și Dragoș Huluba este unul din actorii aflați în așteptarea personajelor importante pentru harul pe care îl deține. Cu măsură în haz desenează Delia Nartea pe Betty Jonhson, soția gata să își însoțească prietenii în aventura propusă de Henry. Nemulțumirile taximetristului Bill prin interpretarea lui Șerban Georgevici, sporesc umorul reprezentației. Marius Drogeanu creionează cu precizie și umor, relaționarea lui Davenport, polițistului corupt, interesat de specularea situației familiei Perkins,  iar Eugen Racoți , dibaci compune rolul lui Slater, scos din planul doi al acțiunii prin participarea la situații cu haz a actorului, chiar și când nu are replică.

         “Bani din cer” rămâne și acum o reușită a Teatrului de Comedie, fiind un exemplu de farsă perfect interpretată și mult dorită de Marele Public. Așteptăm cu interes totuși, ce nou proiect va oferi acest special teatru, dictat de specificul său – comedia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu