marți, 8 aprilie 2014

BEST OF UNATC – TEATRUL FOARTE MIC

O INIȚIATIVĂ DEMNĂ DE REȚINUT
         Când o sumedenie de săli mai mult sau mai puțin importante oferă găzduire unor șușe teatrale, Teatrul Foarte Mic prezintă cele mai remarcabile se pare, producții de absolvire din 2013 de la UNATC. Se știe că anual, mult prea numeroasele noastre universități de artă – de stat și particulare -, produc ca o fabrică de rulmenți, aproximativ trei sute de absolvenți la actorie. În proporție de peste 80% devin șomeri din o serie de motive. Mai întâi, nu avem în țară atâtea teatre care să preia absolvenții și nici o legislație care să permită angajarea unor tineri. Au apărut teatrele independente. Unele cafenele , altele în mici săli cu spații de joc neconvenționale. Universitățile nu acordă pregătirea necesară absolvenților pentru a activa singular sau în echipe unite de un regizor coleg de generație și a propune proiecte pentru teatrul independent, ce are însă, reguli speciale. Nu în ultimul rând, absolvenții nu au șansa de a fi popularizați prin examenele de licență sau masterat. Acestea se petrec de obicei, în anonimatul sălilor de studiu.
         De mai mulți ani, UNATC nu mai dispune de celebra sală “Casandra”, unde absolvenții susțineau marele examen la public, cât și în fața regizorilor interesați de tinere personalități. Anul trecut, UNATC a anunțat cu mândrie că are la dispoziție două săli cu spații de joc diferite la Palatul Național al Copiilor, unde va prezenta examenele de absolvire într-o stagiune. Acest necesar eveniment nu se face simțit astăzi. Din când în când însă, unele teatre bucureștene, generos, oferă sălile proprii absolvenților. “Best of UNATC” de la Teatrul Foarte Mic este un astfel de proiect demn de reținut. A propus pentru popularizare două examene: “Livada de vișini” pentru absolvenții masteratului și “Clasa noastră – Poveste în XIV Lecții”, examen de licență, pe care le vom comenta mai jos.     

          “Best of UNATC” este o inițiativă meritorie a Teatrului Foarte Mic pe care ar putea să o urmeze și alte teatre din Capitală, ce în actuala stagiune nu au putut prezenta premiere. Un teatru activ precum “Nottara” promite totuși, un proiect în parteneriat cu UNATC pentru promovarea absolvenților.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu