marți, 27 mai 2014

“ LEONCE ȘI LENA " - TEATRUL “ MARIA FILOTTI “ din BRĂILA

FINĂ IRONIE SUB “ MASCA “ FANTASTICULUI
         Dramaturgul german din secolul XIX, Georg Buchner, apropiat romantismului, atrage și astăzi regizorii prin piesele sale. “Leonce și Lena” este aparent o poveste simplă ce pare un basm, despre doi tineri, Leonce de Popo, fiu de rege și Lena de Pipi, încărcată însă, de cugetări filosofice, poezie, dar și ironie cu ecou pentru zilele noastre.

         Tânărul regizor Vlad Christache în compania scenografului Vladimir Turturică și a unor actori deosebiți, reușește un spectacol fermecător, cu fină ironie la adresa prezentului, folosind inspirat imaginea fantasticului solicitată de poveste. Nu este un spectacol cu costume fastuoase ca la curtea regilor din basme, are însă, un decor ce devine personaj surpriză, admirabil compus de scenograf. Costumele sunt moderne , în sprijinul satirei îndreptate spre tipologia personajelor. Vladimir Turturică este scenograful ce tratează decorul ca personaj activ în spectacol, cu intervenții prin amănunte semnificative de sprijin substanțial al conceptului regizoral.

Ionuț Vișan (Leonce)
Pentru că acțiunea se învârte în jurul moștenitorului tronului Leonce de Popo care nu acceptă căsătoria dictată de tată cu Lena, necunoscută lui, scena este dominată de un maldăr de flori roșii ce are în mijloc un sugestiv tron; florile cad discret dintr-un copac lateral ce pare că se usucă. În unele scene, copacul se va ridica cu tronul atârnat de crengi, iar pe scenă pot apărea diverse obiecte spre a puncta satiric acțiunea.

Imagine de ansamblu
Scenograful și regizorul propun a te afla în contact cu o lume fantastică în care orice se poate întâmpla, unde apar polițiștii regelui pe motocicletă, consilierii săi în frac ce aduc un imens telefon ca fiul să comunice cu tatăl, Valerio, un om liber aduce un butoi și poartă la brâu cana utilă desfătării din licoarea butoiului, Valerio se așează și alături de spectatori, regele nervos vine în chiloți cu o pușcă în mâini, guvernanta Lenei e gravidă, etc, toate scenele surprind și sporesc umorul prin imagini. Excelent este decorul lui Vladimir Turturică, inspirat folosit de regizorul Vlad Christache.
Constantin Cojocaru (Valerio) și
 Ionuț Vișan (Leonce)
         Umorul, ironia provocate prin manipularea decorului sprijină și interpretarea actorilor. Ionuț Vișan descifrează cu pricepere personajul Leonce, tânărul revoltat pe stilul dictatorial al tatălui rege,  ce fuge de la curte să scape de decizia de a se însura. Tânărul actor speculează și naivitatea lui Leonce, ca și pofta lui de cunoaștere a vieții. Remarcabil susține Ionuț Vișan și relațiile lui Leonce cu cei din jur, în special cu Valerio. Un actor cu mare experiență, talent de frunte al teatrului nostru, Constantin Cojocaru transformă , conform și viziunii regizorale, pe Valerio într-un adevărat vârf de lance care în fiecare scenă, sporește satiric miezul situațiilor. O impresie puternică lasă prin interpretarea sa, pofta de viață pe care o are omul liber Valerio, “filosofia” sa despre existență, dar în final, și ideea de a folosi prietenia pentru a parveni. Admirabil comentează situațiile actorul. Constantin Cojocaru deține harul de a evidenția întodeauna și subtextul replicii. Puțin știu că acest actor este “pensionar”, dar "statutul"  nu îl deranjează ca pe alții, și interpretează ireproșabil diverse roluri, fie în teatrele instituționalizate, fie în cele independente.
Ramona Gîngă (Guvernanta)
 și Corina Georgiana Borș (Lena)
În Lena, fata ce fuge și ea de obligația căsătoriei cu Leonce, este încântătoare Corina Georgiana Borș. Actrița are grația adolescentei Lena, trăiește uimirea întâmplării ce îi aduce sentimentul naiv al dragostei provocate de întâlnirea cu Leonce, prin interpretarea sa se susține și nota poetică a textului. Un rege îngâmfat și ridicol, compune convingător, Valentin Terente. Atipică este guvernanta, subtil caricatural prezentată de Ramona Gîngă. Rosetta, un personaj cu tâlc în acțiune, fiind prima dragoste a lui Leonce, e tratat ireproșabil de Narcisa Novac. Distribuția se completează prin personajele de plan secund de la curtea regelui, pioni ai satirei, ce revin actorilor Marcel Turcoianu, Adrian Ștefan, Dan Moldoveanu, Costică, Burlacu, Ionel Spălatu, Mihai Ardeleanu, ei alcătuiesc o echipă devotată propunerii regizorale.
         În acest spectacol atrage și muzica live susținută de Cornel Cristei cu rost de contrapunct abil plasat și compus din motive muzicale bine alese.

         “Leonce și Lena” este o reușită a Teatrului “Maria Filotti” din Brăila. Regizorul Vlad Cristache propune o actualizare cu finețe a ironiei existente în piesă cu referire la puterea dictatorială, la naivitatea tinereții, într-un cadru fantastic, “viu”, sugestiv conceput de colegul său de generație, Vladimir Turturică. Iată că tinerii se pot impune și în teatrele instituționalizate, nu numai în cele independente, dacă … șansa se ivește.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu