marți, 23 septembrie 2014

“ ArtOrchestra” –TEATRUL NAȚIONAL “I.L.CARAGIALE” (Sala Mică”)

 UN SPECTACOL AL TINERILOR, ADMIRABIL
         În repertoriul teatral curent este aproape imposibil să descoperi un astfel de spectacol. Poate fi denumit o comedie muzicală, dar nu orice fel de comedie, ci una originală, fără replică. Trei actori tineri “vorbesc” prin muzica devenită partener, prin intermediul a peste zece instrumente, luate drept mijloc pentru a susține “conflictul” dintre ei, dorința fiecăruia de a comunica și domina scena, de a cuceri publicul. Și reușesc această performanță.


         Cei trei sunt Emilian Mârnea, Petre Ancuța și Florin Călbăjos, iar în spatele lor se află colegul de generație, regizorul Horia Suru. Sunt necesare câteva precizări referitoare la acești tineri senzaționali. Emilian Mârnea și Petre Ancuța au surprins la Gala Tânărului Actor de la Costinești la ediția de anul trecut, cu spectacolul în același stil, în afara concursului, “Variațiuni la invențiuni OP2”. Acum, distribuția s-a completat cu Florin Călbăjos și spectacolul a căpătat amploare prin regia lui Horia Suru. Toți patru sunt absolvenți ai Universității “Babeș - Bolyai” din Cluj, cei trei actori la clasa profesorului Miklos Baci. “ArtOrchestra” ajunge la Naționalul bucureștean prin programul “9G” adresat tinerilor datorită Centrului de Cercetare și Creație Teatrală “Ion Sava”. Din cele 42 de proiecte ale tinerilor pentru această ofertă generoasă, ca spectacolele lor să fie reprezentate la Sala Mică - special dedicată acestui program, s-au selectat 7. În debutul programului, a derulat primele repetiții cu publicul “DISTROPIE.shakespeare.REMEX”, spectacol comentat pe acest blog. A urmat astăzi, “ArtOrchestra” ce anulează temerea că la “9G” tinerii creatori ar putea deziluziona prin experimente lipsite de consistemță.
         “ArtOrchestra” dezvoltă spectaculos o comedie specială pe un scenariu ingenius. Cei trei actori parcurg dezinvolt trecerea prin multiple motive muzicale celebre, selectate pornind de la muzica clasică, până la rock, folosind o sumedenie de instrumente, ca și capacitățile lor vocale. Fiecare actor schițează expresiv tipologia unui personaj implicat în “conflictul” luptei pentru afirmare în compania instrumentului partener. Cei trei “joacă teatru” în relație cu instrumentele, apelând și la pantomimă. Intră permanent și în relație interactivă cu publicul. Noul venit în echipă, Florin Călbăjos propune și relația cu o spectatoare aleasă după ce studiază publicul, realizând un moment savuros de comedie cu partenera descoperită.
         Evident că în spatele actorilor se află regizorul Horia Suru, constructorul cu fantezie al unor gaguri explozive pornite de la montajul muzical și finalizate prin dirijarea interpreților. Echipa este surprinzătoare prin modul în care pe o scenă goală, având drept mobilier central un pian și apoi, un violoncel, atent cadrată prin jocul luminilor și puțin fum, poate transmite publicului bună dispoziție din belșug. Imaginea reprezentației se completează prin consultanța reușită a conceperii costumelor, datorată Alinei Herescu.
         Cei trei tineri actori nu propun contactul cu niște clauni, dovedesc stăpânirea artei muzicale și a compunerii originale a personajelor prin ținută, gest și mișcare. Sunt foarte rari astfel de actori dotați cu o complexă vocație.

         “ArtOrchestra” nu este “un concert”, ci o poveste fără replică despre revoltă, dragoste și căutarea bucuriei. Sperăm că acest program “9G” strict necesar sprijinirii tinerilor, va oferi și alte spectacole cu adevărat originale care să evidențieze spiritul creator novator al noii generații. Așteptăm de la cei din echipa “ArtOrchestra”, remarcarea și în alte proiecte de alt gen.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu