joi, 6 noiembrie 2014

“DONKA – O SCRISOARE CĂTRE CEHOV”- COMPANIA FINZI PASCA (Elveția) spectacol invitat în cadrul FNT

UN MIRACOL TEATRAL VIZUAL, STRĂLUCIT

         Poate pentru unii acest strălucit spectacol a fost considerat un artificiu exterior teatrului curent pentru că a apelat la artiști de circ cu experiență – acrobați sau jongleri. Circul este o artă însă, și are interpreți de excepție, iar Daniele Finzi Pasca, realizatorul acestui miraculos spectacol, îi folosește uimitor pentru a sugera pe Cehov și viața sa prin personaje desprinse din opera scriitorului. Este un spectacol de teatru vizual cu trimitere culturală majoră la Cehov, opera și biografia sa. Interpreții sugerează personaje, cântă vocal și la diverse instrumente, dansează, “plutesc în aer” pentru a prezenta explicit o lume cu poveștile ei nemuritoare. Acest spectacol invitat în FNT rămâne ca o propunere convingătoare pentru “un altfel de teatru”, consistent în expresie.
         Daniele Finzi Pasca are o biografie bogată și contorsionată prin fapte; a fost autor al prezentării unor Olimpiade, a lucrat și în lumea teatrului, a alcătuit Compania Finzi Pasca în Elveția. Trupa sa nu este străină de Cirque Eloise și Cirque de Solei în care a creat spectacole remarcabile. “Donka – O scrisoare către Cehov” are drept producător Theatre Vidy Lausanne, a participat la Moscova, la Festivalul Internațional de Teatru Cehov care a și comandat această producție ce a avut un mare succes internațional.


         Trebuie precizat de la început că “donka” nu este numele unui personaj, ci definirea în limba rusă a clopoțelului fixat pe undița pescarului. Cum Cehov a fost un împătimit pescar, Daniele Finzi Pasca alege simbolic acest cuvânt ca pretext pentru a “pescui” teatral alături de dramaturg personaje din lumea sa. Scenariul stă la baza unui poem vizual sensibil și emoționant cu personaje cehoviene ce vorbesc prin corpul lor despre ele. Cuvântul este absent ca replică pentru relațiile dintre personaje, toate vorbesc despre ele și Cehov prin expresiile aparent excentrice ale corpului în mișcare. Cuvântul apare fie în monologul de deschidere al spectacolului, fie ca prefață a unor scene în  replica amuzantă, adeseori ironică. Din prețuire pentru publicul nostru, în reprezentațiile din cadrul FNT, artiștii au rostit multe replici în limba română și mai mult, într-o cântare la xilofon s-a apelat la motivul muzical din “Perinița”.


         Decorul creat de Hugo Gargiulo, se rezuma la scena goală îngrădită de perdele și la intervențiile unui pat și a unor puține obiecte, dar se completa spectaculos prin jocul colorat al luminii, light desing , dar și coregraf fiind regizorul, secondat de autorul unei muzicii deosebite, Maria Bonzanigo. Atmosfera evocării lui Cehov era susținută admirabil prin momente muzicale cu trimitere la Rusia de demult. Se cânta live în cor sau solistic ori la acordeon și alte instrumente, romanțe și valsuri din epocă. Artiștii dansau fantastic pe aceste motive muzicale, pluteau în aer sau completau mișcarea prin acrobații. Astfel, erau sugerate surorile lui Cehov, Nina Zarecinaia și alte personaje. Evident, costumele elegante cu trimitere spre epocă datorate lui Giovanna Buzzi subliniau identitatea personajelor. Artiștii – Moira Albertalii, Karen Bernal, Helena Bittencourt, Andreea Anne Gingras-Roy, David Menes, Felix Salas, Beatriz Sayad și Rolando Tarquini – reușeau performanțe în fiecare scenă, demonstrând prin transpunerea în diverse personaje, că sunt actori totali.
         Daniele Finzi Pasca a construit inspirat această evocare a lui Cehov cu gândul la publicul de astăzi, în rândul căruia s-ar putea afla și spectatori străini de marele scriitor. Aceștia chiar dacă nu cunoșteau personajele cehoviene descopereau o scurtă biografie a “pescarului” Cehov care a lăsat lumii personaje nemuritoare, într-un spectacol de teatru dominat de efecte vizuale, ce transmitea emoție și bună dispoziție, umor chiar. “Donka – O scrisoare către Cehov” propunea un altfel de teatru, vizual, dar cu miez cultural substanțial. Marele Public de la noi, ca și cel de pe alte meridiane unde s-a prezentat spectacolul, a aplaudat entuziast creația originală a lui Daniele Finzi Pasca, propunerea sa de a ne aminti de lumea uitată a unui scriitor de valoare.

         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu