joi, 19 noiembrie 2015

“ADUNAREA PĂSĂRILOR” – TEATRUL DE ANIMAȚIE “ȚĂNDĂRICĂ”

O BUCURIE!

ImPuls și o aniversare
         Teatrul “Țăndărică” a împlinit 70 de ani de existență marcați de succese memorabile. Sărbătorirea s-a inregrat Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație (ImPuls). Desfășurat în perioada 7 – 18 noiembrie, “ImPuls” poate fi considerat un eveniment cultural. Bogatul său program a cuprins spectacole pentru copii și întreaga familie, pentru adolescenți și adulți, teatru radiofonic, expoziția “Călătoria lui Țăndărică” și firește lansări de carte, ateliere, conferințe. Un loc important în programul festivalului l-au avut spectacolele invitate din Belgia, Spania, Italia, Polonia și China care s-au alăturat celor din țară și producțiilor Teatrului “Țăndărică”.
         Ziua aniversară a impresionat pe toți participanții care și-au adus aminte de perioada copilăriei și adolescenței, când erau cuceriți de propunerile diverse ale Teatrului “Țăndărică”, înființat în 1945. Desfășurătorul întâlnirii aniversare a prezentat evocări din istoria sa prin proiecții video de arhivă, completate cu destăinuirile unor mari creatori din acest minunat teatru, aflat în topul internațional al celor mai valoroase colective care își dedică arta lor copiilor și adolescenților. De-a lungul a șapte decenii, Teatrul “Țăndărică” a participat la numeroase festivaluri internaționale de prestigiu, fiind răsplătit cu premii importante.
         Trebuie să subliniem că acest teatru special a beneficiat și beneficiază de aportul unor directori sau manageri cum se spune acum, deosebiți. Amintim pe Margareta Niculescu și Mihaela Tonitza Iordache, de regizori senzaționali precum Radu Penciulescu, Silviu Purcărete, Ștefan Lenskisch, Cristian Pepino, coregraful Miriam Răducanu și mulți alții, de interpreți cu mult har pentru care păpușa este doar unul din mijloacele de exprimare pe care le dețin. Generații după generații au animat și contribuit la valoarea acestui teatru ce poate fi considerat a fi o treaptă importantă în educația culturală a tinerilor și nu numai a lor. Aniversarea s-a finalizat cu memorabilul spectacol nonverbal pentru adulți “Adunarea păsărilor”, exemplu de ceea ce presupune noutate și originalitate în mișcarea teatrală.

ȘI OAMENII SUNT… PĂSĂRI CĂLĂTOARE !
         Meșterul vrăjitor al teatrului de animație, regizorul Cristian Pepino, reia după 20 de ani spectacolul “Adunarea păsărilor”, fără nicio intervenție în admirabilul său concept. După două decenii însă, tematicii spectacolui îi sporește actualitatea.


         Scenariul lui Cristian Pepino, pornit de la o idee de Mihaela Tonitza Iordache, are la bază un vechi poem persan datorat poetului Farid Uddin Attar, dramatizat și de Peter Brook și Jean-Claude Carriere. Scenariul lui Cristian Pepino nu are cuvinte, ele sunt înlocuite de imagini încărcate de sensuri. Imaginile “vorbesc” și înlocuiesc cuvântul prin mișcare și expresii gestuale, subliniind sensurile parabolei despre om și viață prin măestria unor actori de excepție. Ioana Brancu, Gabriel Apostol, Liliana Gavrilescu, Decebal Martin, Geo Dinescu, Marin Fagu, Andreea Ionescu, Cristian Mitescu, Ramona Vornicu și Cristian Țane se transformă ca magicienii în oameni – păsări.

         Povestea oamenilor – păsări călătoare pe drumul vieții captivează prin vizualizarea regizorului și scenografului Cristian Pepino, completată de creațiile Cristinei Pepino autoarea costumelor. Drumul vieții trece prin momente impresionante marcate de naștere (oul vieții) și moarte (dezmembrarea fizică), dragoste și ură, religie și răzbunare într-o societate afectată de demersuri autoritare. Cu inspirație și fantezie, Cristian Pepino conduce trecerea prin agitația existenței a celor căutători de libertate pe cărările vieții încărcate de obstacole dramatice și uneori chiar comice. Fiecare moment este punctat cu finețe de ilustrația muzicală ce aparține lui Gabriel Apostol.
         “Autoritatea păsărilor” este un spectacol excelent care din păcate, din cauza prejudecății publicului matur că Teatrul “Țăndărică” este numai pentru copii, nu beneficiază de popularitatea meritată a unui eveniment teatral. Rămâne apreciabilă prezența sa cu trei reprezentații în recentul Festival Național de Teatru.

P.S. În cadrul aniversării a 70 de ani ai mereu tânărului “Țăndărică” a avut loc și o nouă lansare a unui album pildă pentru scenografi semnat de Cristina Pepino, personalitate ce rămâne punct de referință în această artă, adeseori greu remarcată de comentatorii fenomenului teatral.


Un comentariu:

  1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere