vineri, 5 august 2016

“VANDALUL” – UNTEATRU

TREI ACTORI SE ADAPTEAZĂ ADMIRABIL UNUI TEXT DIFICIL 
       
  Actorul american Hamish Linklater, cunoscut cinefililor din filme precum “The Big Short” și “Magic in the Moonlight” este autorul piesei “Vandalul”, jucată cu succes în America și a venit la UNTEATRU să asiste la premiera cu textul său special. Piesa este încărcată în sugestii tematice prin destăinuirile celor trei personaje, suflete afectate de singurătate care se vor confrunta într-o acțiune amplificată abia spre final. Prima parte a piesei dezvoltă un suspans aparte, dar cea de a doua parte prinde nuanțe de telenovelă prin evocări. Centrul tematic sunt singurătatea și conflictul între generații care este diminuat pe parcursul acțiunii când sunt abordate alte puncte nevralgice ale societății – lipsa de comunicare, familia, efectele pierderii celor dragi, etc. Trei personaje se vor întâlni întâmplător - adolescentul Robert și tatăl său cu Margaret O’Connell, o femeie văduvă, marcată de suferința unui destin frânt, personajele sunt cu pricepere construite de autorul piesei, desprinse parcă din realitatea curentă.
         Regizoarea Andreea Vulpe traduce, adaptează textul și îl transpune scenic inspirat pentru a transmite emoționant mesajele scrierii. Reușita regiei are drept factor principal coordonarea excelenților actori aleși în distribuție, îndrumarea lor cu atenție pentru a descifra în profunzime situațiile și susține relațiile dintre personaje. Andreea Vulpe urmărește ca spectacolul să aibă atmosferă, ritm și suspans.


         Surprinzător este Ionuț Vișan în rolul lui Robert, adolescentul rebel care nu și-a cunoscut mama și e revoltat pe tatăl său. În prima scenă a întâlnirii lui Robert cu doamna Margaret O’Connell într-o stație de autobuz, actorul uimește prin descifrarea cu fină expresie comică a ironiei cu care adolescentul privește viața, ca apoi Ionuț Vișan să îmbogățească personajul, dezvăluind nuanțat tristețea interioară tăinuită a celui lipsit de afecțiunea mamei. Remarcabil este Ionuț Vișan în acest rol. Din nou, Mihaela Trofimov prezintă ireproșabil un personaj complex, pe Margaret aflată în degringoladă după moartea soțului care i-a înșelat încrederea. Actrița sugerează în fiecare moment stările interioare ale acestei femei care vrea să își ascundă nefericirea. Evoluează în trepte caracterizarea tatălui prin interpretarea deosebită a actorului Liviu Pintileasa. Singurătatea înăsprește comportamentul tatălui care își dorește de fapt o relația cu fiul, dar nu poate să afle calea apropierii de el, interpretarea situațiilor este minuțios susținută de Liviu Pintileasa.
         Un cadru scenografic în esență imaginat de Daniel Titza creează atmosferă reprezentației și sprijină actorii aflați în imediata apropiere a publicului.
         “Vandalul” este o coproducție cu Televiziunea Română care a inițiat o stagiune estivală, nu pe micul ecran, ci în curtea TVR! Sperăm că spectacolul va intra până la urmă în programul teatrului de televiziune. “Vandalul” rămâne însă, ca o reușită a minunatei echipe de la UNTEATRU, transmite emoție și provoacă la gândire publicul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu