vineri, 24 martie 2017

“FLUTURII SUNT LIBERI” – TEATRUL EXCELSIOR

EMOȚIE, DAR ȘI UMOR …

        
Piesa dramaturgului și scenaristului american Leonard Gershe, din 1972 de când a fost scrisă, s-a bucurat de succes internațional prin tema sa aparent simplă, dar mereu actuală – libertatea spiritului dorită de orice tânăr. Dramaturgul propune o emoționantă analiză psihologică prin eroul principal Don, un tânăr lipsit de vedere care își dorește însă libertate de acțiune, dragoste ca orice om normal, iar demersul său va fi o lecție de viață, reușită. Emoția subiectului este dublată de fin umor prin conflictele iscate în jurul lui Don și relațiile cu o fată naivă, cât și cu o mamă exagerat de grijulie.

Povestea lui Don și a vecinei sale de apartament, Jill care visează să devină actriță, se petrece într-o modestă locuință din Manhattan. Scenografa Iuliana Gherghescu compune un decor funcțional cu multe spații de joc, poate puțin prea încărcate cu obiecte, în intenția definirii realiste a mediului celor doi chiriași. Reușit servesc profilul fiecărui personaj, costumele create de Iuliana Gherghescu. Scenografia devine un sprijin substanțial pentru regizorul Erwin Șimșensohn. Acest regizor, cu o bogată activitate teatrală în care întodeauna a acordat atenție deosebită actorilor în spectacolele sale, “citește” în profunzime piesa americanului și alege o distribuție meritorie. Conduce teatral ireproșabil relațiile dintre personaje și definirea lor, speculând oferta textului. Rezultatul este un spectacol emoționant, dar nelipsit și de umor. Reușita deplină a regizorului se bazează pe îmbinarea comicului cu dramaticul situațiilor degajate de conflict, excelent susținută de interpreți. Erwin Șimșensohn acordă atenție, ca fiecare actor să evidențieze substratul intim al personajului care îi revine, ca un adevărat psiholog. În a doua parte a reprezentației, regizorul preocupat de personalitatea personajelor, scapă din vedere însă ritmul evoluției lor și spectacolul trena sub acest aspect la premieră.

Tânăra actriță Ioana Anastasia Anton, afirmată de acum în alte spectacole, este remarcabilă în personajul Jill. Naivitatea, candoarea, dar și temperamentul juvenil al visătoarei Jill, devin pârghii importante în interpretarea actriței, completate cu sensibilitate și umor. Ioana Anastasia Anton sugerează evoluția lui Jill, pornită de la superficialitatea tinerei până la maturizare, în urma situațiilor prin care trece personajul.

Conflictul dintre generații se construiește dramatic, dar și cu umor prin Doamna Baker, mama lui Don, o femeie cu o carieră reușită, dar cu sufletul preocupat de handicapul fiului. Catrinel Dumitrescu este admirabilă în acest rol; actriță apreciată, cu experiență scenică, nuanțează în interpretare autoritatea mamei și completează cu umor implicăriile acesteia în relația lui Don cu Jill. Catrinel Dumitrescu acordă un farmec special personajului.
       
  Rolul cel mai dificil al piesei, este cel al lui Don, tânărul nevăzător, dar conștient că poate învinge acest handicap major. Alex Călin este credibil în personaj central al conflictului; nu exagerează prin expresie caracterizarea lui Don, investește sensibilitate în relația cu Jill și e discret încrâncenat în cea cu mama. Regizorul de film, Ralph este un personaj din planul secund al conflictului și rolul îi revine lui Șerban Gomoi. Actorul prezintă cu umor portretul îngâmfatului Ralph.
         “Fluturii sunt liberi” este o opțiune repertorială reușită pentru repertoriul Teatrului Excelsior, dedicat atât copiilor, cât și adolescenților. Spectacolul emoționează, dar provoacă și râsul prin situațiile multor momente marcate în cheie comică. 

                                                                                             

Un comentariu:

  1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere