marți, 4 aprilie 2017

“O POVESTE A PORCULUI” – TEATRUL “ION CREANGĂ” (gazdă TEATRUL EXCELSIOR)

AMUZANT DIALOG CU MICUȚII SPECTATORI
         De peste cinci ani, Teatrul “Ion Creangă” din Piața Amzei nu mai are sediu pentru că se tot consolidează și modernizează clădirea. Primarii trăncănesc și fac promisiuni deșarte, ca la noi. Primărița Capitalei declară că este foarte preocupată de cultură și înființează Teatrul Principal la sala Dalles cu un repertoriu de … “ținută culturală” – “Mă mut la mama!’, “Mă mut la … tata”, “Mă mut sau nu mă mut? Aceasta e întrebarea” sunt titlurile de “valoare” la acest teatru de șușe! În acest timp, Teatrul “Ion Creangă” nu are în continuare sediu, dar colectivul lucrează cu dăruire premiere atractive.

        Teatrul Excelsior a găzduit recent premiera “O poveste a porcului” după povestea lui Ion Creangă, o adaptare amuzantă într-o formulă modernă. Regizorul Mircea Cornișteanu a alcătuit un scenariu în care acțiunea petrecută într-o lume de basm este comentată de un povestitor cu micuții spectatori. Regizorul manevrează inspirat teatral povestea prin îmbinarea realității cu magia fantasticului.
Decorul încântător creat de Puiu Antemir ilustrează ca într-o carte de povești întâmplările cu ajutorul proiecțiilor HD prin care sunt indicate diversele locuri ale acțiunii cu ajutorul lui Andrei Răuț (video design). Imaginea vie a reprezentației se completează prin costumele de basm spectaculos imaginate de Anca Lazăr. Spectacolul, fermecător vizual, se animă printr-o distribuție reușit aleasă de regizorul Mircea Cornișteanu.
         Povestitorul stârnește mereu micuții spectatori pentru a comenta acțiunea, iar interpretul acestui rol dificil, Ion Ionuț Ciocia susține senzațional dialogul cu aceștia. Actor cunoscut și din serialul irezistibil și plin de tâlcuri “Las Fierbinți”, cu mult firesc tratează dialogul cu fiecare micuț și povestește palpitant fantastica transformare a porcului în Făt Frumos. Este ca un părinte plin de îngăduință care adresează cu umor întrebări sau relatează povestea.
         Acțiunea are foarte multe personaje, creionate din replici puține pe care actorii le prezintă excelent. Întâlnirile cu Alexandrina Halic în rolul Babei, cu Cristian Boeriu în cel al Moșului, cu Mihai Verbițchi în Împăratul surd la sfaturi, cu Sibylla Oarcea în Vrăjitoarea sau cu Cornelia Pavlovici în Sfânta Miercuri și Duminică, sunt încântătoare. Tinerilor actori Alma Bolangiu și Alexandru Ștefănescu le revin personajele cheie – fata Împăratului și porcul care devine magic Făt Frumos, iar interpreții dezvoltă cu haz și sensibilitate istoria lor fantastică. Distribuția se completează cu Sebastian Petrovici (Un pinguin), Camelia Andriță (Slujnica), Cezar Vlad Popescu (Un străjer, credinciosul Împăratului) care sunt ireproșabili în scurtele lor apariții. Distribuția este alcătuită din actori înzestrați, capabili să dea viață unor personaje de basm, dar din păcate, ei nu beneficiază de un spațiu de joc unde să își evidențieze permanent talentul.

         “O poveste a porcului” este un reușit spectacol modern ca formulă, necesar pentru a atrage la teatru, Marele Public de mâine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu