marți, 20 iunie 2017

“MAGIC NAȚIONAL” – TEATRUL NAȚIONAL ‘I.L.CARAGIALE” (Sala Mare)

MUZICA ȘI CUVÂNTUL, ÎMBINATE STRĂLUCIT


        
         Teatrul Național “I.L.Caragiale” și-a încheiat stagiunea cu spectacolul-concert “Magic Național”, un eveniment cultural prin îmbinarea strălucită a muzicii cu poezia, prin reunirea artelor pentru a transmite sensibilă emoție Marelui Public. Prin ”Magic Național”, în sfârșit Sala Mare beneficiază de un spectacol cuceritor de aplauze meritate pe deplin!
         În urmă cu mai mulți ani, Ion Caramitru iniția în compania lui Jonny Răducanu, un spectacol original în care poezia era recitată în compania muzicii. Cu timpul, stilul personal de alăturarea recitării poeziei, muzicii, a fost dezvoltat de meșterul Ion Caramitru.  Propune acum, “Magic Național” un amplu spectacol-concert fermecător.
         Vizual reprezentația este “îmbrăcată” în inspirate proiecții video pe fundalul scenei mari. Imaginile proiectate “acompaniază” sensurile muzicii, cântecelor – multe desprinse din epoca interbelică din București, altele sunt adaptate sugestiv versurilor. Spre a integra publicul în atmosfera evocărilor unor “bijuterii” muzicale din trecut, în unele scene, proiecțiile se extind și pe tavanul sălii mari. Spectacolul oferă și descoperirea de către public a calităților speciale deținute de mai tineri și chiar, foarte tineri actori, capabili să cânte sau să danseze, nu numai să interpreteze diverse personaje. Este o preocupare constantă a directorului Naționalului bucureștean, sprijinirea și popularizarea tinerilor.
        
Coloana vertrebală a reprezentației este EMY DRĂGOI un virtuoz al acordeonului alături de formația sa Pro’ect & Jazz Hot Club Romania. Susțin un concert de neuitat, propun o călătorie prin universul muzical special, rămas în istoria genului cu numeroase compoziții. Emy Drăgoi a reunit în jurul său câte doi acordeoniști și chitariști, profesioniști rafinați, alături de Lucian Maxim, un percuționist de excepție. În concertul său, intervin și momentele “Muzică în familie”, cu două foarte tinere violonceliste care promit a fi în viitor personalități ale arcușuui. Emy Drăgoi însă, se dovedește  nu numai un stăpân al acordeonului, ci și … un actor desăvârșit. Relaționează cu fiecare actor care recită sau cântă, devine partenerul său prin implicarea și înfrățirea muzicii cu sensurile cuvintelor.
        
Din nou, ION CARAMITRU este un adevărat vrăjitor al versului poetic. Este artistul unicat pentru că descoperă în fiecare vers un univers bogat în sensuri și sentimente. Reamintește în reprezentație versuri de Ana Blandiana și Nichita Stănescu, iar interpretarea sa taie respirația spectatorilor. În patrimoniul nostru artistic, Ion Caramitru este singura personalitate care slujește poezia, îi dă viață cu știința unui magician. Când rostește versuri transmite emoție, poezia prinde viață cu dublu sens, cel al poetului și cel al “purtătorului de cuvânt” al autorului, interpretarea sa  îi dezvăluie profunzimea, substratul.
        
De meșterul interpretării versului, nu au fost mai prejos nici colegii care l-au însoțit în acest pelerinaj miraculos prin lumea artelor, cântând, dansând sau amintind de Caragiale. De pildă, Lary Giorgescu este uimitor cum dă viață cuvintelor lui Caragiale care anunțau “criză teribilă, monșer!”; ilustra fiecare cuvânt prin expresii cu țintă ironică. Reprezentația oferă și cunoașterea unui alt chip al actorului Marius Manole care investește sensibilitate și când cântă sau recită pe muzică, dialoghează cu sunetul muzicii dat de acordeon sau de pianul mânuit de colega sa Medeea Marinescu. Actrița cunoscută și ca interpretă a pianului, a surprins și prin interpretarea vocală a unor melodii, publicul descoperindu-i astfel, alte noi calități. Eduard Adam cu roluri multe la activ, a iscat aplauze dansând step ireproșabil, cu accente ironice în dialogul muzical. Flexibilitatea corporală a actorului Istvan Teglas este cunoscută din alte spectacole, de astă dată însă, excelent a demonstrat cum fiecare mișcare a trupului poate comunica o stare de spirit, un gând interior.
         Emilian Mârnea, Petre Ancuța și Florin Călbăjos s-au remarcat la o ediție trecută a Galei Tânărului Actor “Hop”, au compus apoi spectacolul de excepție “ActOrchestra” în cadrul proiectului “9G” și de curând s-au dovedit senzaționali în “Angajare de clovn” pe scena Naționalului bucureștean. Acești tineri înzestrați și cu calități muzicale au evoluat strălucit în diverse spectacole, iar acum în “Magic Național” sunt “sarea și piperul” în momentele prezentate cu fantezie și umor.
         O altă tânără actriță, Aylin Cadîr surprinde prin interpretarea unor cântece cu farmec, în compania lui Emy Drăgoi. Colaboratoare în concerte a artistului acordeonist, Anca Sigărtău a cucerit aplauze meritate pe deplin în potpuriul cu melodii celebre, susținut admirabil de cea care cândva juca în memorabilul spectacol “Unchiul Vanea” de la Teatrul “Bulandra” în regia lui Yuri Kordonsky.
         “Magic Național” este o reprezentație unicat în peisajul teatral care uimește prin măestria îmbinării muzicii cu cuvântul și mișcarea corporală, o încântare pentru orice spectator.

P.S. “Magic Național” prin actorii prezenți pe scenă, altfel decât de obicei, ridică întrebarea când la Sala Mare, ei și alți colegi vor juca într-un musical?!
Amintim că în 2o14, la Festivalul Național de Teatru, tineri actori mânuiți de Răzvan Mazilu, au prezentat ireproșabil musicalul “West Side Story”. Mulți din acești tineri din distribuție, activează acum, fie la Naționalul bucureștean, fie în alte teatre. Spectacolul … a murit însă, după trei sau patru reprezentații pentru că din lipsă de fonduri nici un teatru nu a putut găzdui “West Side Story”.

Talente se dovedește că avem pentru acest dificil și pretențios gen iubit însă, de public – musicalul, dar … bani nu sunt pentru o astfel de producție costisitoare. Banii se duc … pe gârla așa ziselor proiecte culturale finanțate de edilii societății noastre, manevrați de interesele colorate ale politichiei.

Un comentariu:

  1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere