luni, 14 ianuarie 2019

“A FOST ODATĂ ÎN ROMÂNIA” – TEATRUL NAȚIONAL “I.L.CARAGIALE” / Sala Pictură

O BUCURIE!

        
 Sunt destul de rare spectacolele la care Marele Public aplaudă spontan în timpul desfășurării, diferite momente, bucuros de întâlnirea unui gând comun cu artiștii din scenă; “A fost odată în România” este un astfel de spectacol, încântător și culmea nu e cu o piesă de teatru a unui autor premiat la concursuri de dramaturgie, prezintă doar un scenariu colectiv, aparținând celor trei interpreți, din cei patru actori din distribuție – Dragoș Huluba, Eduard Adam și Violeta Huluba, cărora în scenă se alătură și Ileana Olteanu. Acest scenariu reușit, relatează momente din istoria celor o sută de ani ai României, prin prisma unor oameni simpli, cupluri care “trăiesc” diferite etape istorice.
         “A fost odată în România” este rod meritoriu al preocupărilor Centrului de Cercetare și Creație teatrală “Ion Sava” din Teatrul Național “I.L.Caragiale” care vrea să stimuleze creatorii pentru  proiecte de originalitate teatrală. 
         Actorul Teatrului de Comedie, Dragoș Huluba e autorul regiei și ilustrației sonore, inteligent alcătuită din melodii de referință pentru etapa invocată, și oferă un spectacol construit inventiv, de îmbinare a teatrului nonverbal cu cel vorbit, cu pantomima, dansul, cântecul, plus scurte proiecții de “discursvideo”. Distribuția cuprinde patru adevărați artiști speciali, cu experiență câștigată la Compania de teatru “Passe – Partout Dan Puric” care din păcate, pare că a apus.
         Un scurt prolog precizează tema și convenția reprezentației printr-un … “casting” unde trei tineri se prezintă unui regizor, fiecare în felul său; unul vrea să recite “Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie …”, altul să danseze “călușarii” și celălalt să mimeze “dragostea de țară”. Se alcătuiește astfel echipa de interpreți cărora se alătură și regizorul pentru a evoca momente esențiale din istoria noastră. Se începe, firește prin evocarea semnificativă a Marii Uniri de la Alba Iulia cu scurte secvențe de arhivă proiectate cu regele Ferdinand și regina Maria, încheiate cu imaginea urmașului Mihai, rege victimă a istoriei noastre amare. Urmează apoi, etapele istorice importante, finalul Primului Război Mondial, perioada interbelică veselă, al doilea Război Mondial sfârșit cu … “Internaționala”, celebrul imn folosit de anarhiștii socialiști și apoi, de comuniști, prin care se anunță trista etapă următoare și se ajunge, la sfârșit, în zilele noastre; toate etapele istorice prind viață scenică prin excelenta ilustrare teatrală - pantomimă și dans, a minunaților interpreți, bazată fiind pe muzica, selectată cu pricepere. 
      
   Cei patru actori se transformă mereu în tipologii specifice epocii care susțin continuu, nuanțat relații diverse, fiecare având un savuros moment special de expresivitate pentru timpul istoric. Costumele numeroase sunt sugestiv alese pentru sublinierea etapei prin oamenii obișnuiți ai acelor zile, bine evidențiate de Sorin Vintilă, light design. Ileana Olteanu, actriță a Naționalului bucureștean, efectuează treceri de la o epocă la alta, dezinvolt, cu mult farmec și flexibilitate în mișcare; colegul de teatru, Eduard Adam, surprinde prin transformări cu ironie desenate în diverse tipologii – de un comic aparte, e de pildă, momentul imaginării unei alte lumi de către un cuplu de la noi aflat visător cu revista “ Paris Match” în mână. Senzațional creionează Dragoș și Violeta Huluba cuplul care derulează un ghem de lână, când la televizor ține un discurs “tovarășul” și brusc devin interesați și se opresc din lucru când se anunță difuzarea serialui “Dallas”, dar se oprește și … curentul. Multe astfel de momente cu fină ironie concepute, stârnesc spontan aplauzele publicului, ele atenționează asupra efectelor istoriei asupra existenței omul simplu, pe care îl pot nemulțumi sau bucura, în viața de zi cu zi. Un alt exemplu de scenă minunată, e cea în care cuplul are în mână, fericit, o … portocală; sunt multe astfel de scene evocatoare iscusit gândite, prezentate cu sensibilitate și umor de cei patru admirabili interpreți.

 Finalul reprezentației se petrece în zilele noastre, cu mall-urile de rigoare și ofertele lor de … tigăi, etc, iar ultima imagine e un discret avertisment care amintește de emblema “victoriei” studioului de film sovietic din trecut, dar are ca simbol… o tigaie și portocale! Dragoș Huluba, actor remarcabil în teatru vorbit, demonstrează acum calități excepționale ca regizor și ilustrator muzical, oferind o lecție de istorie cu momente cheie care au marcat viața străbunicilor, bunicilor și părinților, multor spectatori activi astăzi. 
“A fost odată în România” este un spectacol eveniment, transmite Marelui Public, cu mult tâlc, fără ostentație și artificii teatrale derizorii, emoție și bucuria satirei. Prin acest spectacol, Centrul de Creație și Cercetare Teatrală “Ion Sava” își demonstrează rostul său pentru stimularea inovației teatrale.

P.S. Dramaturgii și chiar regizorii noștri au multe de învățat din tema acestui spectacol și modalitatea ilustrării ei teatrale pentru a fi credibilă în fața judecării astăzi, de către public.

2 comentarii:

  1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere
  2. Vreau să fac cunoscută lumii despre Doctorul Dawn Acuna, marele turnător de vrăji care mi-a adus soțul la mine când am crezut că orice speranță s-a pierdut. Doctorul Dawn Acuna și-a folosit vraja sa puternică pentru a-mi pune un zâmbet pe față, aducându-mi înapoi bărbatul cu vraja ei, la început am crezut că visez când soțul meu s-a întors la mine în genunchi implorându-mă să-l iert și să-l accept înapoi și chiar și de atunci mă iubește mai mult decât m-am așteptat vreodată, apoi mi-am jurat sinelui că voi anunța lumea despre doctorul Dawn Acuna pentru că este un Dumnezeu trimis. Ai probleme în relația ta? partenerul tău s-a despărțit de tine și încă îl iubești și îl vrei înapoi? Ai probleme cu finanțele tale? sau aveți nevoie de ajutor de orice fel, atunci contactați doctorul Dawn Acuna astăzi pentru că vă garantez 100% că vă va ajuta la fel cum m-a ajutat și ea: {dawnacuna314@gmail.com}
    WhatsApp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere