miercuri, 18 septembrie 2019

“ FAMILIA ADDAMS” – TEATRUL EXCELSIOR

UN MUSICAL … LA SUPERLATIV!
       
  Stagiunea teatrală debutează în Capitală, cu musicalul – “Familia Addams”, senzațional realizat în nota celor care au adus celebritate acestui gen de spectacole la Londra și apoi pe Broadway. Nu este o laudă deșartă această comparație cu profesioniștii genului, englezi sau americani, cei care au făcut din musical, spectacolul dorit de Marele Public de pretutindeni. Musicalul unește actoria cu dansul și cântecul, interpreții trebuie să știe să danseze, să cânte, dar și să susțină dialoguri vorbite. Numeroasele noastre universități de artă nu dețin niciuna o secție specială pentru pregătirea actorilor, să servească musicalul, de unde și foarte rarele spectacole de acest gen. Iată totuși, că Teatrul Excelsior are o echipă de actori, capabili să prezinte un musical fără hibe în interpretare, sub îndrumarea unui meșter desăvârșit al genului, Răzvan Mazilu. 
       
  În 1938, desenatorul, caricaturistul american, Charles Addams câștigă rapid prețuire prin portretele membrilor … familiei extravagante Addams, cu țintă satirică. Desenele inventate de Charles Addams, prind apoi, repede viață, în seriale de televiziune și în animație, apoi în câteva filme și ajunge astfel, în 2010, “Familia Addams” pe Broadway sub formă de musical, Marshall Brickman & Rick Elice scriu libretul, Andrew Lippa – muzica și versurile songurilor. “Familia Addams” devine un musical jucat pe diferite scene ale lumii pentru că astfel de “familii” se întâlnesc și astăzi, oriunde. Subiectul libretului are la bază pe cei din clanul Addams cu ciudățeniile lor, tema fiind mereu actuală – dragostea și adevărul. Familia Addams e înstărită, dar excentrică prin gusturile stranii, iar fiica Wednesday (Miercuri) se îndrăgostește de Lucas din familia Beineke, dintr-o altă zonă care pare aparent normală. Acțiunea se derulează în jurul întâlnirii celor două familii pentru a accepta căsătoria tinerilor. Libretul, ca în orice musical e simplu sub aspect narativ, lăsând cale liberă comentării temei prin muzică, songuri, dans și e savuros prin replica apropiată de o “comedie neagră” în unele situații.  
            Carmen Stanciu realizează cu fin umor traducerea și adaptarea textului, completat reușit de Alex Ștefănesc prin traducerea și adaptarea songurilor, iar rezultatul trimite amuzant la actualitate și comunicarea din zilele noastre. Interpretarea scenică a libretului impune profesionalism din partea regizorului, coregrafului și firește, a actorilor care trebuie să cânte, să danseze, să întrupeze personaje în dialoguri, să relaționeze în diverse situații. Acest profesionalism e demonstrat pe deplin de toți care participă la construcția încântătoare a spectacolului nu pe o scenă mare cum ar solicita un musical, ci pe o scenă mai mică, așa cum e cea a Teatrului Excelsior. 
        
 Un prolog sugestiv, cu proiecții filmice – video: Cristian Niculescu -, introduce publicul în acțiune prin amintirea începuturilor “Familiei Addams”. Sabina Spatariu decorează scena prin panouri expresiv desenate pentru a marca spațiul de joc. Imaginea generală a reprezentației se “colorează” spectaculos prin costumele create de … Răzvan Mazilu care respectă linia desenelor lui Charles Addams, dar primesc un plus de imagine nouă prin fantezia debordantă a creatorului lor; machiajul, perucile, completează rafinat, imaginea fiecărui personaj și dau nuanțe esențiale pentru caracterizarea lui.
        
 Răzvan Maziu în calitatea dublă de regizor și coregraf, conduce cu precizie echipa de interpreți ai unui musical, un sprijin substanțial la adaptarea lor având în colaboratorii săi pentru instruirea actorilor: Maria Alexievici – pregătirea muzicală și Monica Petrică – asistent coregrafie. Reușita deplină a acestui musical se datorează modului în care Răzvan Mazilu echilibrat, fără artificii regizorale ieftine, nu lasă fisuri în îmbinarea dialogulu cu dansul, songurile și cu inspirație și forță coordonează distribuția. Cunoscător profesionist al regulilor unui musical, le folosește cu fantezie ca regizor și coregraf, susținut fiind și de excelentul joc al luminii – light design: Costi Baciu.

 Actorii pentru Răzvan Mazilu, reprezintă elementul principal în ilustrarea scenică, prin care dă coerență și credibilitate, fiecărui moment din reprezentație. Cuvintele de laudă sunt puține pentru a le adresa fiecărui membru din distribuție; actorii alcătuiesc o echipă bine sudată de regizor și coregraf, relaționează spectaculos, cucerind mereu aplauzele publicului la scenă deschisă. Libretul aduce în spirit fantastic și pe “Strămoșii” familiei Addams, un personaj colectiv, comentator al situațiilor, membrii fiind însă, personalizați. Andreea Hristu – Marchiza, Iulia Samson – Mireasa, Loredana Cosovaru – Balerina, Alex Popa – Clovnul, Dan Clucinschi – Soldatul și Ovidiu Ușval – Gansterul, sunt uimitori prin modul în care punctează expresiv profilul personajului atribuit și se integrează rolului de comentator colectiv. 

“Corabia” musicalului e condusă de cuplu Addams – Gomez și Morticia, soții veșnic îndrăgostiți, părinții rebelei, Wednesday. Invitat de la Teatrul de Comedie, Lucian Ionescu realizează, putem spune și argumenta, o performanță artistică în Gomez, ca actor în definirea nuanțată a personajului, ca dansator și interpret muzical al songurilor. De la gestică, ținută și privire, Gomez al său e un bărbat activ, iubitor, extravagant în unele manifestări, interpretul transmite abil umor debordant publicului prin caracterizarea satirică inteligent a personajului. Actrița Oana Predescu în interpretarea soției Morticia (în altă reprezentație personajul revine Cameliei Pintilie), pare că provine dintre balerine, prin flexibilitatea corporală și grația gesturilor, caracterizează însă, ca actriță perfect pe năzuroasa doamnă, mereu fiind atentă la detaliul situațiilor. Lucian Ionescu și Oana Predescu, parcă sunt născuți să interpreteze roluri în orice musical! Maria Alexievici din “pregătitor muzical”, devine o minunată actriță, în Alice Beineke, mama lui Lucas cel îndrăgostit, o femeie cu pretenții de sensibilă poetă. Doru Bem în rolul lui Mal Beineke, definește în amănunt pe soțul uimit de lumea în care se află, un om normal și grijului față de familie. Cuplul îndrăgostiților – Wednesday și Lucas -, e admirabil construit de Ana Udroiu și Dan Pughineanu, ea e o tânără temperamentală și dominantă în dragoste, el un naiv și respectuos fiu; cei doi actori sunt fermecători în interpretarea rolurilor.      
   
Un personaj ciudat, valetul familiei Addams, Lurch, rol de prezență cu replici puține, sonor baritonale, e condurat ireproșabil, cu ținută, de Mircea Alexandru Băluță. În Bunicuța, un alt personaj straniu, cu intervenții bine motivate în situații, tânăra actriță Aida Avieriței realizează o compoziție comică suculentă. Alt personaj ciudat, unchiul Fester cel îndrăgostit de Lună, prin interpretarea strălucită a actorului Mihai Mitrea – cântec, dans și replică, stârnește apauze spontane meritate de la public (în ată reprezentație rolul e interpretat de Radu Mitrea). Luna e o apariție fermectoare prin costum și prezența scenică a interpretei Andreea Hristu, activă și în Marchiza din personajul colectiv. Repet, cuvintele de laudă pentru acești actori care s-au încumetat să joace într-un musical, sunt puține pentru efortul depus de a fi fiecare remarcabil în diverse scene.   
“Familia Addams” este un spectacol eveniment, de mare succes pe drept câștigat de Teatrul Excelsior, de o echipă cu credința că poate da viață unui musical, conform standardelor solicitate de acest gen teatral și a făcut-o entuziasmant sub bagheta lui Răzvan Mazilu, un spirit creator complex, lansat prin teatru-dans la Teatrul Odeon.

P.S. Voi reveni cu plăcere la acest spectacol de excepție pentru a acorda atenția cuvenită interpretării și actorilor: CAMELIA PINTILIE pentru personajul Morticia Addams și RADU MITREA pentru unchiul Fester.

Un comentariu:

  1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere