marți, 15 octombrie 2019

“OEDIPE” - OPERA NAȚIONALĂ BUCUREȘTI / FESTIVALUL INTERNAȚIONAL “GEORGE ENESCU”

UN SPECTACOL ILUSTRAT TEATRAL, REUȘIT

În 1958 se inițiază în Capitală, Festivalul Internațional “George Enescu” ajuns astăzi la cea de a XXIV-a ediție, în program fiind prezentă mereu și opera “Oedipe” în diverse variante regizorale. Personalități teatrale memorabile, precum Cătălina Buzoianu (1991), Andrei Șerban (1995) sau Petrică Ionescu (2003) și alții, au propus o serie de aplicații regizorale originale. Actuala ediție a oferit o altă viziune regizorală, semnată de Valentina Carrasco din Argentina.
George Enescu a lucrat timp de zece ani între 1921 și 1931, la compoziția operei ‘’Oedipe’’  care a avut premiera la Opera Garnier din Paris în 1938. Libretul lui Edmond Fleg, în zilele noastre pare foarte stufos și evident, a afectat și compoziția muzicală unde pasajele melodice nu sunt ușor de reținut. Romancier și poet, elenist în eseuri, Edmond Fleg s-a inspirit pentru libret din mitul acelui celebru personaj prezent în piesele de teatru datorate lui Sofocle - “Oedip Rege” și “Oedip la Colonos”. În libret, drama lui Oedipe, se bazează pe invocări persistente ale zeităților religioase din epoca antichității, fapt care afectează substratul tematic major - morala, exprimat prin acest personaj mitic și mereu actual. Replica libretului este explicativă cu multiple referințe la timpul acțiunii și îngrădește linia melodică a compoziției, opera “Oedipe” ne fiind în timp deosebit de populară. Personajele centrale devin prin libret, Corul și firește, Oedipe.
Regizoarea Valentina Carrasco e apropiată de stilul teatral necesar modernizării producțiilor de operă astăzi, a mai pus în scenă “Oedipe” în Argentina și la Bruxelles, în versiuni diverse. Conceptul său regizoral prezentat la Opera Națională București se bazează pe ilustrare teatrală în mai multe planuri, pe exploatarea personajului colectiv Corul alcătuit din aproximativ 90 de persoane, cu trimitere emoțională spre “clepsidra vieții” lui Oedipe, cel care trăiește o dramă morală. Decorul reușit creat de Bianca Anon, are drept element important nisipul, metaforă a acțiunii în spații de joc flexibile, marcate de schele metalice, ușor manevrabile pentru a indica drumul personajului. Decorul se completează cu numeroase proiecții aplicate în plan paralel cu acțiunea din scenă, cu trimiteri metaforice sugestive. Efectele video - Esterina Zarrillo, lghting design - Peter van Praet, contribuie substanțial la creionarea atmosferei dramatice prin care e definit destinul lui Oedipe. Costumele realizate de Barbara Del Piano fac discret trimitere spre contemporaneitate. Regizoarea a acordat atenție sporită interpreților, ca personajele de operă să dovedească și teatralitate în exprimarea muzicală, speculează ingenios și prezența Corului prin atribute ale mișcării scenice și personalizarea membrilor săi aflați activ în relaționare.
Ștefan Ignat interpretează pe Oedipe, având o vastă experiență în acest rol, premiat ca solist în diferite alte montări ale acestei opere, fiind și autorul unei cărți - “Oedipe - o viziune interpretativă”, în 2015. Evident și în conceptul regizoarei Valentina Carrasco, baritonul realizează o interpretare excelentă a personajului pentru că asociază calitățile vocale cu trăirea interioară a situațiilor prin care trece Oedipe, ca un actor de teatru talentat.
În personaje din planul doi al subiectului, unii soliști se adaptează reușit intențiilor regizorale , alții mai puțin demersului teatral. Efortul interpreților rămâne însă, apreciabil pentru construirea unui spectacol nuanțat teatral - Horia Sandu (Tiresias), Dan Indricău (Creon), Liviu Indricău (Păstorul), Marius Boloș ( Marele Preot ), Iustinian Zetea - debut ( Phorbas ), Ion Dimieru ( Străjerul ), Daniel Pop - debut ( Thesee ), Lucian Corchiș ( Laios ), Oana Andra ( Jocaste ), Sorana Negrea ( Sfinxul ), Stanca-Maria Manoleanu - debut ( Antigone ), Antoanela Barnat ( Merope ), Zoica Șohterus (O femeie tebană ). 
“Oedipe” este un spectacol modern în intenția îmbinării compoziției muzicale cu teatralitatea axată pe efecte metaforice și depășește condiția de “operă-concert” static în vechiul stil tradițional. 


P.S. Festivalul Internațional “George Enescu”, ediția a XXIV-a, desfășurat între 31 august și 22 septembrie, din păcate, nu a beneficiat de popularizare prin mass media, în special din partea televiziunii publice. La noi cultura e un domeniu neglijat de mass media și nu numai, politichia fiind “subiectul preferat!

3 comentarii:

  1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere
  2. Este atât de comun: ești îndrăgostit de cineva și vrei să te iubească și el... sau treci printr-o „despărțire” dificilă și vrei ca el sau ea să se întoarcă... sau ești singur și cauți pe cineva special. Totul depinde de ce vrei tu. Dacă ești singur și vrei să găsești o nouă iubire, există o vrajă pentru tine. Contactează-ți acum Dr. Jasper dacă ai nevoie de ajutorul ei în relația ta sau în orice alt caz.
    1) Vrăji de dragoste
    2) Vrăji de dragoste pierdută (fă-l să te iubească din nou)
    3) Vraja divorțurilor
    4) Vraja căsătoriei (fă-l să îți propună / fă-o să accepte propunerea ta)
    5) Vrăji de legare
    6) Diviziuni
    7) Vraja morții
    8.) Vrei să fii promovat în biroul tău
    9) Vrei să-i mulțumești iubitului tău
    10) Loteria
    11) opriți avortul spontan / rămâneți însărcinată
    12) vrajă magică (vindecarea acelei boli mortale)
    contactează-o acum, ea are o soluție de durată pentru tine. are 32 de ani de experiență ca practicantă de magie alb-negru, Tarolog, Runemeister (manta, magie runică, amulete, amulete, talismane), este cea mai bună!
    gmail: doctorjaspermagic@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulțumesc pentru tot Dr. Ellen! După ce te-am contactat pentru a mă ajuta să nu mai divorțez de soțul meu, soțul meu a încetat să mai depună acte de divorț și lucrurile stau mult mai bine. După cum ai spus, tot procesul de divorț a fost anulat, femeia rea ​​care a creat probleme în căsnicia mea a părăsit soțul meu și acum suntem foarte fericiți împreună. Împărtășesc această experiență de viață cu oricine se confruntă cu provocări similare în relația lor, căsătorie sau orice altă problemă. , o puteți contacta pe Dr Ellen pe WhatsApp +2349074881619
    Ea este competentă în următoarele vrăji:
    * vrăji de dragoste
    * vrăji de căsătorie
    * vrăji de bani
    * vrăji de frumusețe
    * Vrăji de noroc
    * Vrăji de atracție sexuală
    * Vrăji de vindecare a SIDA
    * Vrăji de loterie
    * Blestemele elimină imediat vrăjile
    * Vrăji de protecție
    * Vrăji de loterie
    * Vrăji norocoase
    * Vraja de fertilitate
    * Inel de telekineză 💍
    E-mail: ellenspellcaster@gmail.com
    Whatsapp +2349074881619

    RăspundețiȘtergere