marți, 18 ianuarie 2022

``NOAPTEA LUI HELVER`` - TEATRUL NAȚIONAL ``I.L.CARAGIALE`` / Sala Atelier

 IMPRESIONANTĂ OGLINDĂ A LUMII

Publicul se va întâlni cu Helver și Karla, cu povestea lor dramatică plină de sens prin expunerea unor teme majore din lumea de ieri, dar și de astăzi – manipularea ideologică a naivilor de către forțe politice și atitudinea față de cei cu dizabilități. Personalitate activă în teatru, dramaturgul contemporan polonez Jaroslaw Swierszcz semnează sub pseudonimul Ingmar Willqist această piesă în două personaje care a cucerit prețuirea multor teatre din Europa. Cu harul unui analist surprinde în trepte analiza unor etape existențiale esențiale, cadrul social, politic și influența sa în manipularea individuală care poate afecta viața oricui. 


Acțiunea se petrece doar într-o noapte din vremea anilor `30 când idiologia nazistă pătrundea dramatic în casa oamenilor și cucerea pe cei vulnerabili. Trimiterea către acea epocă de tristă amintire istorică este folosită doar drept pretext pentru sugestia posiblei sale repetări chiar și astăzi. Helver (Andrei Huțuleac), un tânăr cu dizabilități mentale, e cucerit în inconștiență de idiologia nazistă pe care vrea să o impună și mamei sale adoptive, Karla (Amalia Ciolan), o femeie cu o viață încărcată dramatic prin pierderea copilului și destrămarea familiei. Nimic nu este ostentativ expus în această piesă de fină analiză a raportului om și societate, și nici în spectacolul reușit realizat care transmite emoție și provocarea de a medita asupra lumii prezente. 

Amalia Ciolan a propus piesa pentru programul Naționalului bucureștean, unde este actriță, ``Uși deschise pentru toți`` și în sfârșit, programul oferă un spectacol reușit. S-au reunit creatori inspirați – regizorul Matei Lucaci-Grunberg, scenografa Gabi Albu, actorii Andrei Huțuleac, Amalia Ciolan cărora s-a alăturat Sever Bârzan pentru sound design & ilustrație muzicală. Regizorul construiește ca într-un ``pazel`` noaptea lui Helver și a Karlei pe linia teatrului realist. Fără a apela la nici un artificiu de efecte teatrale – proiecții video, valuri de fum, etc, Matei Lucaci-Grunberg, regizor de teatru și film, modelează minuțios fiecare moment scenic, cu grijă pentru a îi dezvălui profunzimea și a o arăta publicului prin interpretarea admirabilă a actorilor, atent conduși de el. 


Gabi Albu servește perfect viziunea regizorală prin decor și costume. Publicul găzduit pe trei laturi ale spațiului de joc, în imediata apropiere de actori, va privi ca pe gaura cheii, camera familiei lui Helver, mobilată tradițional, cu multe obiecte necesare traiului zilnic, totul în cel mai semnificativ stil realist. Atmosfera degajată prin conceptul regizoral și scenografie, plus ilustrația muzicală, impune ca publicul să urmărească mereu cu respirația tăiată clipe din viața celor două personaje aflate într-o noapte dramatică. 


Andrei Huțuleac prezintă personajul foarte dificil de interpretat Helver cel vulnerabil prin dizabilitatea mentală de care suferă și o face strălucit, ca un mare actor. Actorul are un palmares bogat în realizări dobândite în special în echipa regizorului Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis, dar a lucrat și ca scenarist și regizor de teatru sau film, iar acum s-a afiliat Teatrului Național din București. Cu talent și inteligență compune Andrei Huțuleac peresonajul Helver, cu măsură în expresie și atenție la substratul replicii rostite, la relaționarea cu mama adoptivă, trăiește sincer existența maturului cu suflet de copil, naivul ușor de manipulat de Gilbert nazistul ( voce din off Adrian Ionescu ) căruia i-a căzut victimă inconștient. Andrei Huțuleac se dovedește un talent vârf de lance al valului tinerei generații de interpreți, capabil de ample partituri pe prima scenă a țării.


Un personaj complex este și Karla care l-a adoptat pe Helver de la un cămin al celor cu dizabilități, cu o viață marcată de drame personale – pierderea unui copil și destrămarea familiei. Amalia Ciolan reușește să configureze remarcabil portretul acestei femei, cu sensibilitate în dorința Karlei de a fi alături de Helver, de a îl proteja. Interpretarea sa subliniază dramatic, atât contextul social care afectează grav viața familiei, cât și momentul final tragic determinat de spațiul idiologic în care trăiește și în care se pornește un genocid, prin uciderea nu numai a celor bolnavi psihic. Excelent susține actrița relația cu partenerul.

``Noaptea lui Helver`` este un spectacol pe care nu îl poți uita ușor care îți pune în față oglinda neagră a răului social și idiologic ce poate distruge oameni cu suflet naiv, indiferent de timpul istoric. 

3 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere