sâmbătă, 11 martie 2023

”UN BASM URBAN” - TEATRUL METROPOLIS

 TINERI ACTORI ÎȘI AFIRMĂ VOCAȚIA!


Teatrul Metropilis de proiecte, singurul teatru de stat din Capitală cu acest statut, aflat sub o nouă direcție interimară, activ lansează concursul pentru progranul ”Start T”. Oferă tinerilor actori și regizori independenți un ”start” pentru afirmare în viața teatrală. Merită laudă, ca și alte teatre doritoare prin diverse concepte cu astfel de concursuri, să sprijine tinerii creatori. ”Producția” de absolvenți a numeroaselor universități de teatru este foarte mare și discutabilă ca demers, fiind strict necesar un asemenea ”start” din partea teatrelor finanțate de ... statul fără legi pentru cultură.

Un basm urban” se poate defini ca un spectacol de autor, tânărul Norbert Boda fiind autorul textului și regizorul. El alege o temă socială gravă cu referință la adolescenții din orfelinate. Nu o tratează dramatic și o transpune cu sens într-un ”basm urban” în care cinci adolescenți orfani vor ieșirea la lumina vieții și se unesc în formația ”Omega 5”. În ritmul muzical modern de ”hip-hop”, ei își exprimă, stările, dorințele, frustările din acel orfelinat. Sunt tipologii diferite, caută dragoste, adopție sau pe părinții genetici. Au în orfelinat o directoarea superficială care îi ignoră și sunt marcați de intervenția amintirii ”fantomei” colegei decedate. Povestea lor se derulează prin prezența unui povestitor, că doar suntem într-un ”basm”, personaj însă, superficial definit în text de autorul și regizorul spectacolului. Textul e fragil construit pentru o astfel de temă socială, se salvează doar prin cosistența replicilor dedicate cântării în ritm de ”hip – hop”. Regizoral Norbert Boda reușește să trateze însă, scenic inventiv, atractiv emoțional tema aleasă, cu pricepere în îndrumarea unor tineri actori care evidențiaz calități deosebite.

Vizual spectacolul devine atractiv cu pretenția de musical al unui ”basm” contemporan. Scenografa Cora Oprea îngrădește povestea prin trei panouri, cel din fundal fiind manevrat uneori pentru a servi intențiile regizorale. Costumele sale sunt viu colorate ca într- o lume de poveste. Vedem un „basm” cu substrat trist pentru actualitatea socială. Viață îi dau actorii care indică visul tipologiilor atribuite. Ei sunt admirabili prin adaptarea la acest proiect. Servesc prin interpretarea cu nerv și forță, momentele de ”hip -hop” ( muzica RAW GeatGang), dansul (coregrafia Roxana Fânață). Sunt sarcini foarte grele pentru actori, dar ei reușesc performanțe în interpretare. 

VLAD PÂNZARU, TIBERIUS ZAVELEA, STELLA CORA, FRANCESCA FULOP și DAVID DRUGARU sunt trupa ”Omega 5”, iar lor li se alătură Teodora Stavaruchi, Ștefan Alexandru Iancu și Irina Sibef, în tipologiile de plan secund. Indiferent de hibele dramatice ale textului, toți realizează momente deosebite. Carisma specială, diferită a celor din trupa ”Omega 5”, este minunat speculată de fiecare pentru a da consistență esenței profilului atribuit. Echipa demonstrează bucuria de a fi prezentă în această reprezentație specială ca intenție și o face cu dăruire. Unii dintre ei, absolvenți de curând ai studiului, sunt în debut pe o scenă cunoscută.


Analizând prestația lor, toți demonstrează, față de alți colegi de generație, că dețin și calitatea rostirii cuvântului ireproșabil și când e supus muzical, că au știința relaționării consecvent cu partenerii. Numele lor se rețin de publicul care le răsplătește interpretarea cu aplauze meritate pe deplin, dar e necesar de a fi reținute și de regizori pentru viitoare proiecte. 

A fost odată ca niciodată ... ” spune basmul clasic, de astă dată acel ”niciodată” e foarte actual în prezent, prin tema textului și mai ales prin descoperirea unor talente care pot asigura viitorul teatrului. Mergeți să vedeți acest spectacol al tinerei generații și nu veți fi deziluzionați!


P.S. Atrag atenția din nou, că în cazul unor astfel de proiecte dedicate tinerilor este strict necesar pentru a le spori popularitatea măcar o ”foiță program de sală”. Cei de la PR, absolvenți și ei ai universităților de artă, de ce nu sunt invitați să își popularizeze colegii de generație?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu