duminică, 2 iunie 2013

TEATRUL “ REGINA MARIA “ din ORADEA


MICROSTAGIUNE
O surpriză plăcută a fost microstagiunea “Zilele teatrului” din Oradea dovedind, că sunt unele teatre în țară ce beneficiază de un public special și activitate sub toate aspectele – repertoriu, colectiv și atragerea spectatorilor - demne de toată stima. Teatrul renovat în urmă cu doi ani, arată încântător, iar cele 550 locuri ale sale erau în fiecare seară ocupate de public până la refuz, cu toate că spectacolele nu se petreceau în premieră, ba chiar o reprezentație avea la activ mai multe stagiuni. Pe oline spectatorii din Oradea își procură biletele cu o lună înaintea reprezentației sau prin abonament. În anul teatral au fost oferite publicului zece (!!!) premiere. Teatrul “Regina Maria” include în repertoriu “musicaluri”, un gen teatral dificil ce solicită o pregătire specială interpreților și de care aceștia se achită strălucit fiind o echipă admirabilă ce reunește trupa “Iosif Vulcan”, trupa “Arcadia” și Ansamblul Folcloric “Crișana”. În ciuda crizei financiare, managementul instituției reușește să facă față situației.
La peste 500 km fiind de centrul cultural numit Capitală, acest teatru ignorat de marile manifestări teatrale, de premiile naționale, trăiește pentru spectatorii săi pe care îi respectă și nu îi intoxică prin experimente petrecute cu dânșii invitați pe scenă, pe gradene. Nu sunt doar laude deșarte aceste constatări despre activitatea unui teatru din țară care merită atenție sporită pentru activitatea sa . Microstagiunea a prezentat patru spectacole : “La Iunion, birjar !” (regia: Daniel Vulcu), “În curând vine timpul” (regia: Radu Afrim), “A douăsprezecea noapte” (regia: Alexandru Mâzgăreanu) și “Scripcarul pe acoperiș” (regia: Korcsmaros Gyorgy).  

“ LA IUNION, BIRJAR ! “
 Din păcate pentru că la noi și cursa TAROM către Oradea întârzie, nu numai trenurile rapide, nu am putut viziona decât a doua parte a acestui spectacol și comentariile vor fi mai restrânse.
 După scrierile lui Caragiale s-a realizat un scenariu pentru un spectacol … de cabaret (!) reunind inspirat pasaje din “O noapte furtunoasă”, “Articolul 214”, “Mofturi”, “Gazometrul”, “La poștă”, “Cum vorbesc țăranii”, “Amici”, “Five o’clok”, “Infamie”, “CFR”, “Proces verbal” și “Final” cu întoarcerea la piesa de teatru. Într-o scenografie spectaculoasă și funcțională (Vioara Bara) , regizorul și actorul Daniel Vulcu a creat atmosfera de la Iunionul lui Caragiale, prin muzică live, dans, numere de magie, rezultatul fiind un spectacol de cabaret ritmat, cu inteligentă legătură între momente. În afara celor 18 actori ce interpretau diverse personaje cunoscute, distribuția se completa prin Ansamblul Folcloric “Crișana”, orchestră și participarea unor soliști vocali de la Baia Mare – Ana Maria Georgescu, Dorin Griguță, Marcel Mârza, magicienii Eduard și Bianca remarcați la emisiunea tv. “Românii au talent". Spectacolul reunea surprinzător o numeroasă echipă de profesioniști care sugerau un adevărat cabaret. În “Anul Caragiale” , personal nu am întâlnit un astfel de proiect original, de spectacol popular, conceput însă, cu respect pentru Nenea Iancu. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu