joi, 16 ianuarie 2014

“ 6 DIN 49 “ – TEATRUL DE ARTĂ

UN EXEMPLU REUȘIT DE “TEATRU ADEVĂRAT”

         Semn bun pentru teatrul independent! În Capitală în ultimele două decenii au apărut peste zece teatre independente, plus alte zece în clublurile cafenele. Puține! S-au detașt dintre ele prin reușita unor spectacole, Teatrul Act, Unteatru, Teatrul Luni de la Green Hours, Godot Café Teatru, Teatrul Arca (La Scena) și mai nou promit să intre în prim plan, Teatrul Mignon și … ultima descoperire, Teatrul De Artă. Înființat în decembrie 2010 într-un fost garaj de pe strada Sfântul Ștefan în preajma Izvorului Rece prin străduința actorului George Constantinescu, acest teatru independent începe să se impună. E drept, denumirea de Teatru De Artă este prețioasă, inspirată parcă de un curent teatral, dar efortul celor ce apar aici merită prețuire și îi consolidează personalitatea. În acest sens, un exemplu devine spectacolul “6 din 49”, o reușită a “teatrului adevărat”, exemplu realist de concepție.Teatrul din acest fost garaj are 75 de locuri, elegant marcate ca la o sală clasică sub aspectul formei. Dana Voicu și Liviu Cheloiu, actori maturi cu experiența anilor de profesie și regizorul de film Alexandru Maftei, și-au unit harul, iar rezultatul este o tragicomedie reușită pornită de la alegerea piesei, până la interpretare.

         “6 din 49” este un text în două personaje al dramaturgului contemporan, Spiro Gyorgy, născut la Budapesta, fiind tradus ireproșabil de Zeno Fodor. Alte scrieri ale dramaturgului au fost selectate și în repertoriul unor teatre din țară. Piesa de la Teatrul De Artă prin conflict și replică, intră în sfera restrânsă din păcate, a dramaturgiei noastre de calitate. Într-o familie modestă, sărmană, ce are doi copii, apare … câștigul substanțial de zece milioane de euro la loto. Timp de o oră și cinsprezece minute, cei doi soți vor discuta aprins, vor intra în conflict pentru folosirea banilor surveniți pe neașteptate prin câștigul soțului la loterie. Premiul  la loto este de fapt, un pretext al dramaturgului pentru o acidă satiră cu țintă precisă la adresa demersurilor din societatea actuală cu rezultate dramatice pentru multe familii, în special pentru oamenii muncitori care abia reușesc să câștige bani pentru traiul zilnic, având și  grija creșterii copiilor. Piesa începe ca o comedie spumoasă, dar încet, încet se transformă într-o tragicomedie amară. Suspansul acțiunii construite abil de Spiro Gyorgy cește în dialogul dintre soți, iar finalul emoționează și provoacă spectatorul la o judecare aspră a societății în care trăiește.


         Regizorul Alexandru Maftei, cunoscut prin o serie de producții de film sau televiziune din care amintim “Domnișoara Cristina” și “Bună! Ce faci?”, dezvoltă acum,  cu inventivitate un concept realist de ilustrare scenică. Concepe și scenografia cu fantezie pe aceiași linie și propune decorul unei camere dintr-o zonă periferică a societății, o sufragerie ce este și bucătărie, încărcată de obiecte din care nu  pot lipsi amănuntele semnificative. Totul este specific mediului, de la icoană până la lucrurile necesare unei gospodine, chiar și un mănunchi de cimbru. Ritmat, cu grijă pentru susținerea ilustrării  fiecărui moment al dialogului, regizorul își dezvoltă viziunea prin actorii conduși pe drumul unei interpretări excelente, cu atenție la firesc și nuanță.

         Dana Voicu, actriță activă în teatrul independent, dar și în film și într-un serial tv, profesor la Universitatea “Spiru Haret”, se transpune credibil în soția gospodină, “telespectatoare” influențată comportamental de cele urmărite la televizorul învechit din casă. Trece cu finețe expresivă prin fiecare stare provocată gospodinei modeste, de vestea venirii unor milioane de euro pe care le judecă drept un pericol ce îi poate afecta liniștea familiei, educația copiilor, la care adaugă și apariția hoților. Gospodina nu este o femeie proastă, ci doar un produs al mediului social, iar actrița impune admirabil tipologia femeii simple, nostalgică după tatăl dispărut care i-a dat educație, sensibilă și iubitoare pentru a avea o viață cinstită. Gospodinei sărmane care curăță cartofi să pregătească masa familiei, vestea câștigului unei sume fabuloase al cărui rost practic nu îl poate înțelege, îi induce un adevărat delir cu rezultat comic, satiric, dar și dramatic, tratat impresionant de actriță.

Partenerul său, Liviu Cheloiu, actor matur cu practică în teatrele din Târgoviște și Râmnicu Vâlcea, demonstrează a fi o certă personalitate, rar întâlnită și în teatrele de la centrul mișcării teatrale. Excelent definește tipologia bărbatului, un simplu muncitor devotat familiei, un om modest și corect în viață, dar naiv în judecata realității, copleșit și el de câștigul la loterie. Cu consistență în expresia dictată de replică, Liviu Cheloiu tratează prezentarea soțului iubitor al consoartei, visător că își poate  salva familia din mizeria vieții prin acest câștig surpriză. Relaționează remarcabil la atitudinile partenerei și  împreună cu Dana Voicu atenționează prin interpretare că sunt   actori în topul teatrului nostru actual. Este uimitor cum acești actori se adaptează teatrului realist prin asimilarea textului și subtextului replicii, situațiilor, într-un spațiu neconvențional și oferă bucuria spectatorilor de a întâlni astfel de momente teatrale sincer emoționale , absente însă,  adeseori din spectacolele originale,  ample ale teatrului instituționalizat , oferind și o lecție de actorie aspiranților la profesie.
         Prin “6 din 49” Teatrul De Artă se apropie de rostul numelui său, dovedind a fi un argument că teatrul este o artă când “vorbește” emoțional, cu scop precis despre viață. Regizorul Alexandru Maftei și actorii Dana Voicu, Liviu Cheloiu, argumentează prin acest spectacol necesitatea culturală a teatrului, fie independent sau subvenționat de stat.


P.S. Cu fantezie, din dorința de a atrage publicul spre acest teatru independent ignorat de “analiști” și lipsit de popularizarea necesară, în context cu oferta piesei actorii propun publicului la aplauze … o loterie și trag dintr-o pălărie invitații pentru următoarele spectacole din repertoriul său.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu