joi, 3 decembrie 2015

“THE SUNSET LIMITED” – UNTEATRU

UN EXEMPLU DE ARTA ACTORULUI

Piesa în două personaje este scrisă în 2006 de multipremiatul deținător și al unor premii Oscar, scenarist și prozator american , Cormac McCarthy. Două caractere diferite, dar posibil a fi întâlnite oricând, se confruntă, dezbat o situație limită în care se află unul dintre cele două personaje. Într-o stație de metrou, un profesor ce prețuiește cultura este salvat de la sinucidere de un fost deținut care a ajuns să creadă în Iisus. Fără să se precizeze o biografie amănunțită a celor doi, ei intră într-un dialog captivant despre probleme substanțiale existenței, credința sau nu în Dumnezeu, dragostea și prietenia. Piesa este un eseu scris încântător, expus teatral cu tensiune și suspans de regizorii Andrei și Andreea Grosu. Regia urmărește ca dialogul - dezbatere să cucerească interesul privitorului doar prin excelenta susținere de către doi actori admirabili: Richard Bovnoczki și Șerban Pavlu.


Un peron este decorul sugestiv datorat lui Vladimir Turturică, loc al întâlnirii celor doi. Momentele tensionante ale dialogului sunt departajate prin cortine de întuneric și sunetul trecerii rapide a metroului, sporind tensiunea reprezentației. Fără efecte teatrale aplicate derizoriu, regia lasă actorii să trăiască fiecare moment de răspuns la întrebări esențiale ale vieții. Richard Bovnoczki, remarcabil actor al teatrului independent, ca un mare artist se transpune în personalitatea debordantă de optimism a fostului deținut pentru vinovății majore, al cărui suflet se pare a fi spălat de păcatele trecutului. Gândește în profunzime sensurile fiecărui cuvânt rostit și îl mobilează prin expresii multiple, rezultatul fiind caracterizarea excelentă a personajului.

Șerban Pavlu este de nerecunoscut în dificilul rol al profesorului sinucigaș. Pentru durearea personală nedezvăluită direct de intelectualul căruia nu “Biblia” îi este carte de căpătâi, ci “Război și pace”, actorul acordă impresionant multiple nuanțe. Cu forță dramatică se va revolta personajul în monologul final, trăit intens de interpret. Șerban Pavlu dă personajului și o aură de mister cu trimiteri spre eșecurile care i-au afectat existența, subtil fiind sugerate de replică. Richard Bovnoczki și Șerban Pavlu transmit emoție publicului ce va fi cucerit de provocarea de a judeca ce înseamnă viață și moarte, tema de bază a dialogului dintre cele două personaje.

“The Sunset Limited” este un spectacol în care se demonstrează exemplar că actorii pot fi sufletul unei reprezentații dacă regia le evidențiază forța creatoare; rămâne ca un spectacol “lecție” de actorie!

Un comentariu:

  1. Foarte buna piesa si interpretata cu un imens talent de cei doi actori, nu degeaba e nominalizata la prestigioasa gala a premiilor UNITER. Le urez succes sau cum zic americanii ” break a leg” !

    RăspundețiȘtergere