marți, 5 ianuarie 2016

“HIDE AND SEEK – UNDE EȘTI?” – TEATRUL “PODUL”

INIȚIATIVĂ DEMNĂ DE URMAT

         Cum numeroasele universități de arta actorului, produc anual absolvenți pe bandă rulantă ca rulmenții, aproximativ 300 pe an, normal actorii își află foarte greu un loc de afirmare. Teatrul independent încearcă promovarea unora, dar proiectele au început a fi sub un nivel cultural în mjoritatea lor.

         
  La cunoscutul cândva Teatru “Podul”, din 1967 s-au lansat tineri actori, astăzi deveniți personalități ale mișcării teatrale, pregătite de Cătălin Naum, o personalitate trecută în neființă. Acum, Fundația Carta în colaborare cu ArCuB a inițiat “proiectul de facilitare a comunicării în rândul tinerilor, dialog prin teatru”, un proiect necesar, remarcabil. Proiectul prin tematica piesei “Hide and Seek” scrisă de dramaturgul german contemporan Esther Rolz, atacă problemele esențiale cu care se confruntă tinerii din licee, provoacă la judecarea sensibilă a diverselor situații – comunicare, dragoste, droguri și relația cu vârstnicii. Proiectul oferă și pentru patru tineri actori prilej de remarcare. În urma unui casting – LIVIANA MURGOCI, BEATRICE RUBICĂ, TUDOR ANDRONIC și DANNI IONESCU, au avut șansa de a se impune în compania unei actrițe multipremiată, CLARA FLORES, cu o bogată experiență. Regizorul Dragoș Câmpan a construit un spectacol deosebit. La sfârșitul fiecărei reprezentații, Fundația Carta invită actori cu o carieră reușită pentru comentarii privind problemele cu care se confruntă tânăra generație.
       Alegerea repertorială inspirată se axează pe povestea a două fete și doi băieți, colegi de liceu, și a femeii de serviciu a școlii, iar de la o scenă la alta crește suspansul conflictelor și printr-o replică inspirat scrisă. Traducerea piesei de Victor Scoradeț aplică atent limbajul “cool”, ferindu-l de o vulgaritate inutilă.
       Spectacolul captivează publicul tânăr, fiind regizat alert de Dragoș Câmpan, cu știința exploatării planurilor acțiunii și a subinierii subtextului replicii. Scenografa Iuliana Gherghescu marchează inspirat tematica scrierii. Decorul său este simplu, dar nu simplist; definește locul de întâlnire a tinerilor rebeli, la WC, iar costumele servesc perfect definirea fiecărui personaj.
      
  Pe unii tineri din distribuție i-am întâlnit în roluri mici în spectacole banale, dar de astă dată fiecare dovedește că deține calități deosebite care sperăm că vor fi valorificate și în alte proiecte. Micuță, aparent fragilă, Liviana Murgoci interpretează personajul Paula, o fată retrasă, măcinată de probleme personale ce vor fi dezvăluite în final. Excelent caracterizează personajul, tânăra actriță, cu sensibilitate, marcând și stările dramatice interioare. Vanesa, prietena Paulei este o adolescentă frivolă, rol în care se remarcă Beatrice Rubică prin farmecul personal aplicat personajului și prin susținerea nuanțată permanent a relațiilor cu fiecare partener. Deosebit este Tudor Andronic prin modul în care definește profilul adolescentului Luca, un tânăr ce ascunde colegilor de liceu că este fiul femeii de serviciu. Interpretul deține abilitatea de a evidenția substratul cuvântului rostit. Credibil prezintă Danni Ionescu tipologia adolescentului care farmecă fetele, dar e sclavul drogurilor. Actorul reușește să sugereze și efectul pastilelor luate în comportamentul lui Daniel.
       Minunat construiește Clara Flores personajul unei femei cu un destin chinuit ce s-a visat cântăreață și a ajuns o sărmană femeie de serviciu. Actrița transmite cu finețe cum stările exterioare de comunicare ale personajului sunt dublate de gânduri interioare diferite în funcție de relația cu fiecare licean întâlnit.
       “Hide & Seek – Unde ești?” este un proiect independent demn de toată lauda pentru că se adresează prin tematica piesei unui important segment social – tinerii și pune în evidență tineri actori, arătând necesitatea de a se implica în spectacole în care le poate fi folosit pe deplin harul deținut. Avem speranța că acest spectacol va fi primit nu numai în licee, ci și în repertoriul unui teatru independent.

P.S. “Telefonul din colțul străzii” și “Hide & Seek – Unde ești?” sunt două spectacole excelente cu tineri actori din cadrul programului ArCuB , “Ești București 2015”. Aceste spectacole însă, merită mai multă prețuire prin susținerea lor și de către ArCuB  la sala nouă de pe Lipscani, la Hanul Gabroveni.     
                    

Un comentariu:

 1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

  1) dacă doriți să returnați Ex.
  2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
  3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
  4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
  5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
  Si altii.
  el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

  RăspundețiȘtergere