miercuri, 21 decembrie 2016

“#EMOJIPLAY” – TEATRUL EXCELSIOR

WOW !!!


         Titlul comentariului este impus de acest spectacol senzațional de “teatru coregrafic” realizat de meșterul GIGI CĂCIULEANU.
         Astăzi, comunicarea și emoția, suferă transformări prin invențiile tehnicii mileniului trei – calculatorul, internetul, telefonul mobil care au ajuns la sofisticate mijloace de întrebuințare. Oamenii, în special cei tineri, nu mai comunică emoțional direct, ci prin SMS, MMS, facebook, skype, e-mail, twiter, etc. Limbajul s-a simplificat, cuvintele cheie au devenit o înșiruire de două sau trei litere sau sunt înlocuite de imagini codificate. Aceste semne și imagini încep să devină linia de bază a comunicării în special pentru tinerii crescuți din fragedă copilărie cu rezultatele inovațiilor tehnice la îndemână. Efectul noului sistem de comunicare este imprevizibil pentru viitor. Deocamdată, se simte cum distruge emoția și chiar, consolidarea culturală necesară, oricărei individualități.
Gigi Căciuleanu precizează, gândul care l-a inspirat pentru acest spectacol original: “Pe zi ce trece suntem invadați de emoticoane și abrevieri de tor felul. Emoțiile sunt re-codificate în imagini stilizate și/sau concentrate în doar câteva litere. Ideea spectacolului este schimbul de mesaje prin intermediul unui limbaj codificat: fie cel corporal sau verbal, cel al imaginilor (precum sunt emoji-urile) sau/și cel al abrevierilor pe care din ce în ce mai multă lume le folosesc. Mesaje care de multe ori devin de neînțeles și par absurde pentru cei care nu sunt inițiați în aceste coduri”. Cu ironie și inventivitate, meșterul comentează teatral acest limbaj care a invadat comunicarea.
        
Tema la care a apelat meșterul Gigi Căciuleanu este foarte actuală, iar în teatru s-a apropiat de acest punct nevralgic al realității doar, spectacolul “(D)efectul Placebo” al unei tinere echipe de actori în cadrul proiectului “9G” al Naționalului bucureștean. Cu inspirație debordantă, Gigi Căciuleanu construiește spectacolul pe această temă actuală, într-un nou gen “teatru coregrafic” și îmbină reușit dansul, actoria cu proiecțiiile HD a “metaforelor” vizuale “emoji”, semne universal recognoscibile. Spectacolul este rodul unei producții a Teatrului Excelsior cu “Gigi Căciuleanu România Dance Company”.
        
“Piesa de teatru”, textul sau scenariul lui Gigi Căciuleanu relatează savuros, momente ale unei posibile comunicării în viața de zi cu zi a cuplului, în funcție de situații, stări și sentimente. Spre final, este invocată comunicarea unor cupluri celebre – Adam și Eva, Romeo și Julieta … Vulpea și Corbul, prin prisma limbajului de astăzi. Interpreții sunt ANA VIȘAN, BIANCA BOR, ADRIAN NOUR și VLAD TRONCEA, actori-dansatori excelenți. (În alte reprezentații, doi dintre ei sunt înlocuiți prin Irina Struncăreanu și Alexandru Călin.) Acești interpreți minunați sugerează stările unor posibile personaje, prin corpul lor flexibil și expresiile chipului, prin replici rostite în “trendul” limbajului actual. Replicile cifrate rostite le completează firește, prin gest și mișcare. Autorul spectacolului a știut să cizeleze multiplele capacități deținute de cei selectați în distribuție. De pildă, Adrian Nour a fost remarcat la “Vocea României”, emisiunea de succes de la ProTv, iar acum se dovedește a fi și un dansator perfect. Cuplurile au un partener permanent în proiecțiile “emoji” care devin “imagini vi”. Ansamblarea concretului desenat de acești dansatori-actori uimitori cu proiecțiile, este cu măestrie dirijată de Gigi Căciuleanu. Les Atelieres Nomade realizează admirabil o scenografie video specială și animația “emoji-urilor”. Corina Boboc servește remarcabil prin costumele în alb și apoi în negru, actorii-dansatori. Nebunia comunicării are un sprijin substanțial în coloana sonoră, inspirat aleasă de Gigi Căciuleanu; se întâlnesc șlagăre consacrate care subliniază substratul jocului de-a “emoji”. 
        
“#EmpjiPlay” este un spectacol de fină ironie prin care Gigi Căciuleanu satirizează comunicarea ivită prin tehnica nouă și avertizează că poate fi un pericol pentru distrugerea emoției din sufletul nostru. “Vorbește” teatral cu adevărat original, acest spectacol – eveniment, despre “boala” care macină astăzi comunicarea dintre oameni. Spectatorii se amuză copios, dar râsul se stinge când își dau seama cât de absurd poate fi adeseori, acest nou limbaj de comunicare.


Un comentariu:

  1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere