joi, 24 august 2017

“LA COTROCENI” – MUZEUL NAȚIONAL COTROCENI

EMOȚIONANT SPECTACOL … SURPRIZĂ!

         Titlul vă rog să nu vă ducă gândul la politică, la locul Președinției! Palatul Cotroceni este un monument istoric. O echipă de tineri s-au gândit să îi valorifice inspirat trecutul.
        

Asociația Culturală pentru Educație prin Artă în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni și Policy Center for Roma and Minoritias au realizat în spațiul muzeului, spectacolul “La Cotroceni”. Cu dăruire, a pus în practică acest proiect generos, o întreagă echipă, alcătuită din tineri - actrițe, scenografe, condusă de scenarista și regizoarea Oana Răsuceanu. Proiectul lor “Program educațional pentru copii” s-a derulat între 16 și 24 august, a cuprins ateliere de teatru, dramaturgie, costume, muzică și ritm, având drept gazdă, în toate aceste zile, Muzeul Național Cotroceni. Finalizarea proiectului a fost spectacolul “La Cotroceni”, nu cu actori (!!!), ci cu 19 copii cu vârste între 9 și 14 ani, care au lucrat în aceste ateliere sub îndrumarea tinerei echipe a asociației. Acești minunați copii aparțineau comunității dezavantajate din Ferentari!
         În roluri diferite care aminteau personaje istorice, copiii ofereau de fapt, o lecție “vie” de istorie, nu numai un spectacol de teatru. Un povestitor admirabil, firește tot un copil, preciza acțiunea – balul de la Palatul Cotroceni din 1916, când regele Ferdinand și regina Maria se pregăteau cu familia de sărbătoare, dar află că România v-a intra în primul război mondial. Foarte dificil subiectul, însă interpretarea numeroaselor personaje de către acești copii, era senzațională. Copiii dovedeau cunoașterea epocii prin ținută, mișcare și dans. În final, fiecare copil s-a prezentat și a arătat și “obiectele” lucrate cu migală în cadrul atelierelor.
         “Istoria și teatrul se întâlnesc” … “La Cotroceni” a fost o dovadă inspirată de cât de necesară este educația culturală.
         Avem un învățământ cenușiu, cu manuale de istorie încropite la nimereală, avem și așa zise “centre culturale” fiinanțate de primărie, rezultatele sunt însă, tare slabe. Tinerii de la Asociația Culturală pentru Educație prin Artă, au demonstrat cum se poate face atractiv educație și cultură spre bucuria copiilor. Se dovedea cum cei 19 copii au învățat din acest proiect mult mai multe decât la școală și în viitor vor fi sigur spectatori interesați de teatru.


P.S. Toată admirația pentru înfăptuirea acestui proiect de către tineri artiști cu un suflet mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu