luni, 2 aprilie 2018

“PE JUMĂTATE CÂNTEC” – TEATRUL ODEON / Sala Studio

O DEMONSTRAȚIE DE TALENT COMPLEX
        
  Mai tânăra actriță Anda Saltelechi curajos se prezintă într-un one woman show, un recital amplu, exemplar pentru demonstrarea talentului complex pe care îl deține, “Pe jumătate cântec” – text și regie Crista Bilciu. Textul este conceput cu pricepere, ofertant pentru a servi interpreta care povestește viața personajului Francesca de la 5 ani (!!) până la 33 de ani; Francesca va trece prin etapele maturizării într-o viață nefericită în care idealul de a fi cântăreață nu s-a împlinit. Crista Bilciu construiește inspirat această poveste, cu excepția soluției finale, prin situații și replici cu substrat încărcat de emoție și suspans. Monologul este provocator pentru orce actriță, dar și foarte dificil de interpretat. 
         Anda Saltelechi asimilează inteligent și impresionant etapele monologului, se transpune flexibil și surprinzător în vârstele personajului și trece cu ușurință chiar și peste unele dificultăți ale regiei. Crista Bilciu își regizează propriul text cu atenție pentru a îi spori nuanțele, apelează și la proiecții creatoare de atmosferă, dar abundența acestor efecte video stânjenesc uneori receptarea actriței; unele proiecții sunt strict necesare și chiar inventiv plasate pentru a oferi interpretei schimbarea înfățișării în funcție de vârsta personajului. Remarcabil rămâne de pildă,  momentul video cu imagini florale când Francesca fără veșminte trece pragul maturității sexuale. Alte proiecții însă, gândite cu scop metaforic sunt plasate în paralel cu destăinuirile în situații importante de viață trăite de personaj și stânjenesc receptarea subtilă a interpretei.  
       

  Anda Saltetelechi este acea actriță care poate trece neobservată pe lângă tine pe stradă, pe scenă însă, este un vulcan care surprinde în diverse ipostaze; poate fi un copil naiv și afectat de viața trăită într-o familie dură, poate fi o visătoare sau o îndrăgostită, se poate transforma într-o admirabilă interpretă vocală a unor melodii dificile, poate deveni o femeie atrăgătoare, provocatoare, poate fi un … OM, astfel o prezintă în profunzime, excelent, actrița pe Francesca. Anda Saltelechi se transpune în stările personajului, trăiește cu sinceritate în interiorul sufletului gama amplă a comicului și dramaticului situațiilor de viață cu care se confruntă Francesca. În teatru foarte rar poți întâlni o astfel de actriță specială; un exemplu este marea actriță Coca Bloos care se transpune uluitor în personaje din drame sau comedii și e greu de recunoscut. Anda Saltelechi demonstrează prin interpretarea personajului Francesca, posibilitatea de a fi o astfel de actriță.

         “Pe jumătate cântec” este un one woman show în care publicul are prilejul de a descoperi o actriță specială pe care sperăm că norocul îi va da prilejul întâlnirii cu personaje importante din piese în care regizorii îi vor evidenția calitățiile. Am urmărit spectacolul nu la premieră, ci în compania Marelui Public care la final a răsplătit actrița prin aplauze îndelungate, confirmându-i valoarea. Acest one woman show reflectă adevăruri despre viață, atât prin textul Cristei Bilciu, cât mai ales prin interpretarea actriței. Colaborarea dintre Crista Bilciu și Anda Saltelechi are drept rezultat atragerea atenției publicului asupra acestor două personalități dotate, fiecare cu spirit creator.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu