joi, 17 octombrie 2013

“ CRIMĂ ȘI PEDEAPSĂ “ – TEATRUL “ BULANDRA “ (Sala STUDIO SPACE)


REVENIREA ÎN REPERTORIU A UNUI SPECTACOL TULBURĂTOR



         În 16 octombrie, 2006, la Sala “Toma Caragiu”, a avut loc premiera acestui spectacol unicat, ieșit din zona convenției obișnuite. Astăzi, este programat în noua sală Studio Space, într-o nouă distribuție, după ce Yuriy Kordonskiy a revenit din America și a lucrat adaptarea la noul spațiu și lansarea lui Marian Râlea în rolul Profiri.  Am comentat pe larg, la data premierii, dramatizarea lui Yuriy Kordonskiy după romanul lui Dostoievski și conceptul său regizoral de excepție, ce propune un “altfel de teatru”.

 Amintim că dramatizarea și regia tratează cu originalitate procesul de conștiință al vinovăției crimei lui Raskolnikov prin prezentarea sa scenică sub chipul a trei personaje; fiecare va ilustra o latură caracterială a lui Raskolnikov. Richard Bovnoczki, Vlad Logigan și Marius Manole reușesc o performanță actoricească în …  studentul ce încearcă să își motiveze crima. O contribuție substanțială pentru susținerea demonstrației lui  Raskolnikov oferă și tinerele actrițe Rodica Lazăr, Anca Androne în Sonia și Aliona.


Surpriza revenirii acestui spectacol în repertoriul curent al teatrului, într-o nouă sală, este însă, Marian Râlea în rolul lui Porfiri, interpretat la premieră de Sorin Leoveanu. Maturitate creativă demonstrează acest mare actor, prezentând un alt chip al lui Porfiri, anchetatorul crimei;  aparent acesta este un "bufon" neglijent cu subiectul cunoașterii lui Raskolnikov. Marian Râlea prezintă excelent fețele procurorului ce apelează la pavăza “bufonului” pentru a scoate la iveală argumentele acuzării. Trece de la o stare la alta a expresiei mereu cu gândul interior al provocării mărturisirii adevărului.
Și la noua sală, spectacolul se derulează în imediata apropiere a publicului, iar  datorită decorului reușit creat de Tina Louise Jones, spectatorii par a privi prin gaura cheii destăinuirile lui Raskolnikov.
Rar puteți descoperii în programul teatrelor, un astfel de spectacol tulburător, ce transmite emoție și surprinde de la o scenă la alta prin originalitate. Vizionarea spectacolului admirabil conceput de Yuriy Kordonskiy, oferă bucuria cunoașterii lui Dostoievski și generației tinere pentru care “lectura” astăzi, presupune numai ofertele Internetului. Spectacolul “Crimă și pedeapsă” poate fi considerat un act teatral cultural. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu