miercuri, 1 iulie 2015

“ CASA CU PISICI “ – TEATRUL FOARTE MIC

TREI ACTRIȚE MINUNATE Și UN EXAMEN DE REGIE REUȘIT

         “Casa cu pisici” este “un spectacol de Radu Iacoban”. Activ și ambițios, tânărul actorul Radu Iacoban scrie textul și îl regizează inspirat. După practica reușită ca actor a pășit convingător treapta spre regie prin activitatea în teatrul independent.

         Ca dramaturg, Radu Iacoban practică în “Casa cu pisici” un text apropiat ca stil teatrului epic cu accente suprarealiste. Alege o tematică dezbătută insistent în dramaturgie – relațiile mamă și fiică. Trei femei își vor povesti viața prin lungi monologuri, apariția conflictului mamă – fiică intervenind destul de târziu în acțiune. Personajele sunt argumentate ale acțiunii construite prin dramele personale relatate în monologuri, dar oferă partituri generoase interpretelor prin istorisirea de către fiecare a destinului frânt datorită neșansei întâlnirii unui partener de viață. Textul este însă, uneori prea încărcat de metafore,  fără semnificații penetrante, în special de cea a pisicilor împăiate din casa mamei, rămase ca parteneri de viață pentru această femeie nefericită.

Andreea Grămoșteanu (Mara) și
Emilia Dobrin (Elena)
         Regizorul Radu Iacoban reușește însă, să suplinească stângăciile textului său cu ajutorul unor actrițe de excepție, să redea scenic impresionant povestea unor destine adeseori prezente și în viața curentă. În afara contribuției substanțiale a actrițelor – Emilia Dobrin (Elena mamă), Ilinca Manolache (Alexa fiică) și Andreea Grămoșteanu (Mara menajera Elenei), o contribuție la imaginea vizuală generală o are scenografia concepută de Mihaela Ularu. Decorul este o casă ciudată cu un mobilier elegant, dominat în fundal de pereți oglindă. Camera pare o capcană, ca și coliviile cu pisicile împăiate din jur, nu are ieșire spre lume și viață, geamuri sau uși.

Emilia Dobrin (Elena)
         Un rol remarcabil realizează Emilia Dobrin în Elena pe o partitură foarte dificilă ce pare a împinge personajul spre o afecțiune psihică. Actrița trăiește intens fiecare situație evocată, definind personajul în profunzime. Elena este un om sensibil, înfrânt de viață, cu idealul de a deveni balerină distrus care de opt ani își îngrijește mama bolnavă se pare psihic; se află într-o situație financiară dificilă, își vinde mobila prețioasă cu ajutorul internetului. A fost părăsită de fiica sa Alexa pe care și-o dorea violoncelistă, suferă de singurătate, fumează și apelează la alcool, pare deteriorată psihic în casa în care păstrează pisici împăiate în colivii și are momente de delir cu gândul la trecut. Admirabil compune Emilia Dobrin multiplele suferințe interioare ale Elenei de care fiica s-a îndepărtat. Prin forță interioară, ținută și amănuntul gestual, Emilia Dobrin exprimă multiple situații și substratul lor tăinuit, sugerează o luptă crâncenă cu nefericirile ivite în destinul personal. Este surprinzătoare prin modul de compunere a momentelor de delir ale Elenei, motivate prin replicile fie ale menajerei, fie ale fiicei și prin susținerea diferită în funcție de situații a relațiilor cu partenerele. Emilia Dobrin oferă o creație de neuitat în acest rol.

Emilia Dobrin (Elena) și Ilinca Manolache (Alexa)
         Excelentă este Ilinca Manolache în Alexa prin îmbinarea a două planuri în interpretare, cel legat de reîntoarcerea acasă cu  amărăciunea constatării stării la care a ajuns mama sa și cel al eșecului personal suferit depare de familie. Cu forță dramatică și sensibilitate, tânăra actriță impune dorința de schimbare a vieții, de a  deschide mamei colivia în care se zbate. Menajera refugiată în casa Elenei din cauza unei vieți nefericite, prilejuiește actriței Andreea Grămoșteanu să demonstreze din nou, și capacități multiple pentru un rol dramatic, nu numai pentru personaje comice. Cu finețe interpreta prezintă  relația Marei cu Elena căreia îi este apropiată ca destin, cât și durerea personală interioară a femeii cu o căsnicie distrusă, părăsită și ea de copil.  Actrița speculează fiecare situație pentru a da consistență menajerei prin expresii grăitoare și când îi lipsește replica. Emilia Dobrin, Ilinca Manolache și Andreea Grămoșteanu oferă o exemplară lecție de măestrie actoricească.

         “Casa cu pisici” poate fi considerat un reușit examen de regie al unui tânăr actor, Radu Iacoban, preocupat să își dezvolte o personalitate creatoare complexă.

Un comentariu:

  1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere