miercuri, 7 decembrie 2022

``DULCEA ȘTIINȚĂ DE A FACE VÂNĂTĂI``/ ``KNOCKOUT`` - TEATRUL EXCELSIOR

O TÂNĂRĂ ECHIPĂ DE ÎNALTĂ CALITATE

Sânziana Stoican, o tânără regizoare cu realizări anterioare remarcabile, alege, traduce și realizează un spectacol șocant, cu piesa ``Knockout – Dulcea știință de a face vânătăi`` a britanicului Joy Wilkinson și oferă o premieră absolută la noi. Dramaturgul este o personalitate complexă din Anglia, în teatru, dar și în film. Piesa surprinde prin construcția apropiată de un scenariu de film și mai ales prin tematică. Fără intenții ale curentului feminist, propune să judecăm relația femeie – bărbat și încrâncenarea femeii de a lupta pentru afirmare. Metaforic dramaturgul alege un ... ring de box al acțiunii, fiind inspirat de ``Campionantul Mondial de Box Feminin`` din 1869 de la Londra în epoca victoriană. Captivant, trei ceasuri, spectatorul urmărește ``meciuri de box`` purtate de femei din diferite straturi sociale pentru afirmare în relațiile curente.


Regizoarea Sânziana Stoican redă impresionant teatral propunerea temei dificile cu sprijinul substanțial al unei distribuții excepționale, dar și a unui scenograf inspirat – Valentin Vârlan. Decorul pare aparent simplu, dar manevrarea mai multor elemente, rapidă, definește diversele spații de joc și prin punctarea cu proiecții video ce completează atmosfera solicitată de fiecare secvență a acțiunii. Costumele din epoca victoriană marchează tipologia fiecărui personaj, cât și al femeilor ajunse în ring. Valentin Vârlan este autorul unei scenografi funcționale, cu sensuri multiple, remarcabil indicate.

Patru tinere actrițe – Dana Marineci (Polly), Oana Predescu (Violet), Andreea Șovan (Anna) și Andreea Hristu (Matilda), uimesc cum caracterizează în amănunt personajele și în condiția manifestării în ring, ca adevărate pugiliste în multe secvențe. Au fost instruite pentru luptele scenice de Mircea Crețu. 

Dăruirea implicării în astfel de rol , evident le aduce și lor ``vânătăi`după spectacol, dar dovedește calitățile de excepție deținute de aceste patru actrițe. Dana Marineci se transpune în Polly, copilul nimănui care la maturitate, îndrăgostită de un boxer, ajunge să lupte în ring pentru existență.

 Excelent își compune personajul actrița. Andreea Hristu se confruntă cu rolul Matilda, o femeie emigrantă din Islanda, ajunsă prostituată la Londra.Actrița trăiește interior semnificativ, disperările acestei femei dornică de o altă viață, iar în monologul din fața unui pian, lasă cu respirația tăiată publicul prin forța emoțională transmisă. Oana Predescu o prezintă pe Violet, tânăra dornică să se dedice profesiei de medic, dar nu are bani pentru studiile visate la Paris. La nuanță desenează portretul acestei femei dornică de a fi medic umanitar, actrița, Violet găsind o soluție de câștig pentru banii necesari, lupta în ring. Dintr-un alt segment social provine Anna, o femeie avută, cu trai financiar, dar nefericită în relația de cuplu. Andreea Șovan asimilează expresiv, fiecare stare a acestei femei, ajunsă să accepte o luptă în ring pentru a își arăta personalitatea. Este senzațională interpretarea personajelor de către cele patru actrițe pentru a servi tema textului – lupta Omului, femeie sau bărbat, pentru idealul existențial.


Manipulatorul netrebnic al ``Amfiteatrului îngerilor`` pentru concursul ``Campionatul Mondial de Box Feminin`` este un rol important și revine lui Mihai Gruia Sandu, actor și pedagog de înaltă clasă. Profesorul Charlie este individul perfid care servește pentru câștig personal implicarea femeilor pe ringul de box și derulează acțiunea, iar Mihai Gruia Sandu o face admirabil ca un mare actor cu intuiție în caracterizarea unui personaj, simbolic pentru lumea de astăzi.

Numai cuvinte de laudă se pot atribui actorilor care construiesc personajele argument din acțiune și conflict – Annenary Ziegler (Mătușa George), Cosmina Dobrotă (Emily/ Nancy), Alex Călin (Gabriel), Ovidiu Ușvat (Paul), Doru Bem (Dr.James/Arbitru/Cârciumar). Din nou, Teatrul Excelsior dovedește că deține o echipă de actori, majoritatea tineri, înzestrați cu capacități de excepție.

``Knockout – Dulcea știință de a face vânătăi`` este un spectacol cuceritor, violent simbolic, despre viață, indiferent de timpul istoric al subiectului.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu