luni, 11 octombrie 2010

“CRAZY STORIES IN THE CITY” -TEATRUL FOARTE MIC

ȘAIZECI DE MINUTE AMUZANTE

Teatrul Foarte Mic inițiează și găzduiește proiecte independente sau care includ și actorii Teatrului Mic, fiind o instituție de stat, finanțată din bugetul Municipalității. Demersul său este demn de toată stima, chiar dacă unele spectacole pot fi un eșec .

Se poartă intens tetrul-dans, impus la noi remarcabil de Răzvan Mazilu, teatrul nonverbal. Își are și un rost special, când majoritatea absolvenților universităților de teatru ( de stat și particulare) cu greu știu să dea valoare cuvântlui în scenă. Dar nu e cazul acestui spectacol. “Crazy Stories in the City”, mai pe românește zis “Povestiri nebune dintr-un oraș” este un spectacol nonverbal, ingenios conceput de Arcadie Rusu pe un subiect apropiat basmelor noastre. Coregraful (regizorul de fapt al acestui spectacol) deține și experiența colaborării ca interpret cu o valoare a expresiei dansului, Gigi Căciuleanu, în spectacolul din 2007 promovat de Teatrul de Comedie ,“Ouibada” pe care o fructifică pe deplin, acum. Pretextul scenariului său sunt basmele din care desprinde personaje fantastice de anvergură aflate în veșnicul conflict dintre bine și rău. Ele pornesc într-o călătorie cu sens demonstrativ pe ritmul unei ilustrații muzicale desprinsă din folclor. Pentru a impune atmosfera fantastică dorită , Arcadie Rusu colaborează cu Cristina Barbu a cărei scenografie se rezumă inspirat la elemente de costum spectaculoase pentru indicare personajelor implicate în scenariu. Pe un fundal neutru în negru, îmbrăcate în negru, personajele își schimbă identitatea prin măști, în principal, sau alte accesorii care sunt punctul forte al Cristinei Barbu prin care își dorește ca scenariul ca să prindă viață în atmosfera solicitată. Drumul pe tărâmuri miraculoase devine astfel vizualizat atractiv și colorat doar prin simple elemente cu fantezie plasate. Numele lui Arcadie Rusu trebuie reținut ca un posibil colaborator la unele proiecte de teatru verbal, în calitate de coregraf.

Actorii Teatrului Mic, Oana Albu, Vitalie Bantaș, Avram Birău, Ruxandra Enescu, Ștefan Lupu, Valentina Popa și Radu Zetu se adaptează acestui proiect original de teatru nonverbal pe care îl pun în valoare. Admirabil demonstrează că știu să se transpună în diverse personaje ciudate din lumea fantasticului, să susțină relații credibile cu obiecte cu sens simbolic, să danseze cu același profesionalism manifestat de Galina Bobeicu și Ioana Marchidan, colegele din distribuție venite din zona dansului. Nu se poate face diferență între actorii teatrului și dansatorii colaboratori în executarea intențiilor coregrafice. Arcadie Rusu a speculat expresivitatea corporală a actorilor, cât și calitățile muzicale pe care le dețin ca să poată puncta atractiv , prin mișcare și expresia chipului, substratul situațiilor în care sunt implicate numeroasele personaje în care sunt distribuiți.

Spectacolul a fost conceput pentru a reprezenta România la Expoziția Mondială de la Shanghai, dar din motive ce ne sunt străine , cu toate că merita o prezență internațională, a ajuns doar la Teatrul Foarte Mic spre bucuria bucureștenilor cărora le propune șaizeci de minute de bună dispoziție.

P.S. Dintr-o regretabilă eroare , în comentariul de mai jos la “Balconul”, nu am specificat și pe creatoarea costumelor, Sandra Mitrache, care s-a alăturat lui Puiu Antemir, autorul decorului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu