joi, 5 iulie 2012

“ CONFESIUNILE UNUI CÂINE “ – TEATRUL LUNI ( GREEN HOURS )


UN ALTFEL DE RECITAL REUȘIT

         Emoționant, plin de tâlcuri este spectacolul “Confesiunile unui câine”, o adaptare liberă după “Viață de câine” de Peter Mayle, scriitor britanic care locuiește în Franța. Spectacolul realizat la Teatrul Luni cu sprijinul Asociației Red Panda, de Ioana Macarie și Mihaela Rădescu, pare aparent simplu ca tematică prin relatarea istoriei vieții unui câine, dar dezvoltă subtil trimiteri spre existența umană și probemele ei curente. Cu finețe spectacolul este construit transmiterii de sensuri duble, și adaptării la spațiul neconvențional al teatrului independent de la Green Hours. Povestea într-un recital a unui … câine, personaj interpretat admirabil de Mihaela Rădescu, ascunde o fină ironie cu țintă directă asupra vieții omului, cu bunele și relele sale. Indiferent dacă ești sau nu iubitor de animale, poți fi impresionat de istoria unui “câine” care arată un destin des întâlnit și în cazul unui om obișnuit.

         Spectacolul este atractiv conceput , cu muzică live, susținută cu dăruire de Mădălina Florescu – pian și Cristian Balaș - vioară, cu un “video artistic” excelent realizat – Toma Albacan & Bogdan Frunzareanu și o coregrafie inspirată – Ioana Macarie. Firește punctul forte al spectacolului pentru public rămân actorii și în primul rând recitalul realizat de Mihaela Rădescu. Oferă un recital aparte, acompaniat de intervenția tinerilor parteneri de la Teatrul Masca – Alina Crăiță, Emilia Manea și Andrei Gonczi. În rolul unui … “câine”, al unui om de fapt, Mihaela Rădescu impune prin modul excelent în care descifrează sensurile fiecărei replicii, subtextul ei, trecând prin stările generale ale ciudatului său personaj și reușind o relaționare continuă cu spectatorii. Este o mare artă să fi credibil într-un astfel de rol ce ascunde semnificații majore cu trimiteri directe la viața oricărei ființe, om sau … patruped. Nu este vorba de patrupedele active cu față umană pe care le vedem astăzi atacând, ci de viața “câinelui” obișnuit , prieten al omului, suferind ca și el de nedreptățile din jur. Cu nuanță în expresie , gest semnificativ pentru orice situație și replică, Mihaela Rădescu își construiește personajul și îi comentează evoluția, luând drept partener spectatorul. Este o adevărată performanță actoricească acest recital pornit de la un text special. În fiecare moment, recitalul său se completează și este susținut prin intervențiile celor trei tineri cooptați în distribuție: Alina Crăiță, Emilia Manea și Andrei Gonczi, interpreți și ai unor momente recitativ muzicale,care ireproșabil dezvoltă și pantomime pentru definirea rolurilor secundare atribuite și relaționarea cu publicul în a sprijini sensurile majore ale recitalului. Cei trei tineri actori merită pe deplin felicitări pentru aparițiile remarcabile cu rost de argument secundar într-un recital.

         Echipa de realizatori ai acestui spectacol original ce are drept apel necesitatea de a găsi un prieten credincios măcar ...  într-un câine, sugerând însă, flexibilitatea destinului uman, realizează o reprezentație care trebuie vizionată pentru demersul său tragicomic transmis publicului cu forță emoțională și provocator.
         Teatrul Luni propune mereu proiecte de interes , cu interpreți deosebiți, demonstrând capacitățile teatrului independent de a apela la expresia teatrală în scop cultural, educativ. “Confesiunile unui câine” face parte din proiectele reușite ale acestui teatru.

P.S. Regret că nu dispun de imagini din spectacol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu