miercuri, 8 august 2012

“ ACTRIȚA “ – TEATRUL METROPOLIS


RECITAL, DEMONSTRAȚIE DE TALENT

         Și pentru că ne apropiem cu pași repezi de Gala Tânărului Actor de la Mangalia ce va avea loc la sfârșitul lunii, continuăm remarcarea recitalurilor propuse de interpreți cu o mai îndelungată  experiență teatrală. Prin absența nedreaptă din distribuțiile curente ale teatrului instituționalizat, sunt actrițe care aleg calea recitalurilor, iar teatrul de proiecte Metropolis și alte teatre, le oferă găzduire;  printre ele se află și Anca Sigărtău care într-un recital original, întreprinde o adevărată demonstrație a calităților pe care le deține și pot fi exploatate de regizori în spectacole de anvergură.

         Actrița adaptează un text de Roberto Mauro, personalitate mai mult cunoscută prin film, și cu ambiție își regizează un recital în care să evidențieze capacitățile multiple ale talentului său. Anul trecut, GOLDART a preluat proiectul său în cadrul acțiunilor de licitații, expoziții și …spectacole, iar Teatrul Metropolis preia recitalul său “Actrița” și lansează o stimată inițiativă – “Ziua independenților” prin care în fiecare lună își deschide porțile pentru teatrul independent. Iată că independenții își pot găsi o cale de afirmare dacă perseverează cu proiecte apreciabile.
         Anca Sigărtău, remarcabilă în unele spectacole ale Teatrului “Bulandra”, a optat pentru un text de dificultate în care personajul vrea să explice publicului de ce … “Am visul să fiu actriță”, replică de bază a monologului. Personajul nu trăiește și evocă diverse conflicte din propria biografie, ci își dorește să îi fie confirmate de spectatori calitățile ce o îndreptățesc să viseze a fi actriță. Prezintă monologuri celebre din Cehov, Shakespeare, Gogol sau poezii ori texte de Cesare Pascarella, dar și … cântă live șlagăre celebre din musicaluri de pe Broadway, cât și alte melodii cunoscute. Este riscantă propunerea de recital pentru cineva ce nu deține calități muzicale, dar Anca Sigărtău e înzestrată cu o deosebită muzicalitate, cântă ireproșabil și își acompaniază la pian cu pricepere interpretarea. În multiple ipostaze muzicale, actrița este încântătoare, ca și în “recitarea” unor poezii sau interpretarea unor scurte fragmente din monologuri cunoscute aparținând unor piese celebre. Sensibilitatea, emoția interioară, marchează impresionant momentele de “replică”. Dezinvolt, Anca Sigărtău trece de la cântec la cuvânt și ia drept partener activ publicul sau partenerii săi din echipa tehnică a reprezentației. Relația interactivă cu spectatorii este dificil de susținut de către actor, dar Anca Sigărtău o dezvoltă excelent. Recitalul său are ritm, coerență, fiind captivant.
         Cu ironie și amărăciune în “Actrița” se dezbate de fapt, condiția actorului, și Anca Sigărtău o explică spectatorilor tulburător. Demonstrând multiplele sale capacități de actriță cababilă să abordeze diverse roluri, să cânte și chiar danseze, recitalul său original ridică o tristă întrebare : “De ce un astfel de talent nu își găsește roluri pe măsură în comedii sau musicaluri din repertoriul curent ?”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu