luni, 26 noiembrie 2012

“ ZĂPEZILE DE ALTĂDATĂ “ – TEATRUL DE COMEDIE


  MERITATE APLAUZE DIN PARTEA PUBLICULUI

         În sfârșit, o selecție repertorială demnă de toată stima. Teatrul de Comedie înscrie în repertoriu o personalitate culturală, pe Dumitru Solomon, dramaturg, eseist și prozator , iar punerea în scenă a piesei sale “Zăpezile de altădată” beneficiează de o interpretare ireproșabilă. Rezultatul este un spectacol de comedie savuros.

         Relația cuplului în numele dragostei dintre parteneri, constituie tema acestei piese, temă mereu actuală și atractivă pentru public. Cu știința replicii încărcate de ironie și cu subtile trimiteri metaforice, Dumitru Solomon compune “clasicul” cuplu, El și Ea. “Zăpezile de altădată” este un titlu inspirat de “Balda doamnelor din alte vremuri” a lui Francois Villon, celebrul poet cu o existență tumultoasă. Un cuplu al zilelor noastre, Ea (Gabriela Popescu) și El (Sandu Pop), după douăzeci de ani, constată că dragostea ce i-a unit … s-a “topit”, a fost doar ca o zăpadă cuceritoare în primul moment. Dumitru Solomon completează povestea lor prin naivitatea unui cuplu adolescentin, Ea (Laura Creț) și El (Andrei Runcanu).

 Subtil dramaturgul trimite spre metafore prin prezența unor scheme de personaje argument, o statuie (Cezar Grumăzescu) ce veghează evoluția relației celor doi, și intervențiile mamei (Aurora Leonte) și ale unui vecin (Eugen Racoți). Ultimele personaje dramaturgul le întrebuința doar pentru rostirea replicilor din off, dar regizorul le-a amplificat rostul prin prezența în scenă. Regizorul Mircea Cornișteanu dă amploare tratării scenice a conflictului, îl ferește de vulgaritate, dezvoltă tensiunea relației și speculează sensurile ironiei replicii. Reprezentația cucerește interesul publicului, stârnește pe parcurs numeroase aplauze pentru că spectatorii se regăsesc în diverse situații.

         Vizualizarea scenică are un plus de  atractivitate prin originalitatea decorului creat de Puiu Antemir și costumelor datorate lui Anca Răduță. În primul spațiu de joc propus de Puiu Antemir, un parc dominat de o imensă statuie a judecătorului din umbră al situației, ce este de fapt, dramaturgul, trimiterea simbolică pare puțin exagerată. Rapid soclul statuiei se va deschide și se pătrunde în al doilea spațiu de joc, un dormitor, expresiv mobilat. Decorul este funcțional și imprimă atmosfera solicitată de text. Costumele servesc pe deplin caracterizarea personajelor.
 Regizorul Mircea Cornișteanu întrebuințează inventiv oferta decorului. Aparițiile mamei se fac în partea de sus a decorului, pe “tavanul” dormitorului, iar cele ale vecinului exasperat de certurile celor doi, survin prin ridicarea trapei scenei. Astfel , se sugerează că acest cuplu este miezul unui “sandviș”, e prins în vârtejul autoritar al lumii din jur. Aurora Leonte propune credibil o mamă plină de pretenții, iar Eugen Racoți , un vecin nervos, remarcabil caracterizat. Teatrul a descoperit valoarea lui Eugen Racoți, în ultima vreme acesta, în orice rol secundar, reușint interpretări de neuitat.
         Tot greul spectacolului revine actorilor Gabriela Popescu și Sandu Pop, excelenți fiind în cuplul soților obosiți de cei douăzeci de ani de conviețuire împreună. Este o bucurie reapariția într-un rol substanțial a Gabrielei Popescu, actriță cu o deosebită complexitate de expresie. Cu farmec și abilitate, cu mult umor, actrița compune portretul nemulțumirilor unei femei față de soț, constatate după trecerea anilor.

Supărările ei izbucnesc când comunicarea dintre parteneri apune, soțul alege somnul și tăcerea, iar actrița speculează abil evocări din trecut, dublânt comic situația prezentă. Gabriela Popescu relaționează admirabil cu partenerul, Sandu Pop reușind la nuanță să înfăptuiască portretul bărbatului “oboist” de anii mariajului și uimit sincer de revolta soției. Se transpune în personaj, trăiește situațiile și interpretarea sa degajă un fin umor. Cei doi actori servesc minunat, textul și subtextul replicii și situațiilor, prezintă de fapt, un cuplu obișnuit, desprins din viața de zi cu zi.
         Distribuția se mai completează prin Laura Creț și Andrei Runcanu, corecți în cuplul adolescenților, dar lipsiți de strălucirea solicitată de rostul lor ca personaje argument. Încărcat ca imagine printr-un machiaj exagerat este personaju filosofului “statuie”.
         Publicul dornic de bună dispoziție va fi pe deplin mulțumit de acest spectacol. “Zăpezile de altădată” va rămâne în repertoriul Teatrului de Comedie, multe stagiuni la solicitarea spectatorilor, servind cultural profilul special al acestei instituții teatrale pentru care comedia trebuie să îi fie mereu … “rege”. 

Un comentariu:

  1. O piesa buna, dar stricata de interpretarea actritei din rolul principal, Gabriela Popescu. Pacat

    RăspundețiȘtergere