joi, 14 martie 2013

“ DOCTORI DE FEMEI “ – TEATRUL TV ANTENA 1, gazdă Teatrul de Comedie



                  O ȘUȘĂ !
         Teatrul tv și-a consolidat o carieră prin televiziunea publică până când au fost mătrășite astfel de producții din programele sale. Dezvolta un repertoriu cultural cu piese clasice și autohtone prin regizori specializați profesional pentru acest gen, precum Olimpia Arghir, Eugen Todoran, Cornel Todea, Tudor Mărăscu și lor li s-au alăturat personalități din viața teatrală curentă ca Radu Penciulescu, David Esring ori Alexandru Tocilescu. Teatrul tv mai funcționează și astăzi la postul public TvR 2 prin reluări. Relurile a diverse emisiuni sunt baza programelor televiziunii căreia cetățenii îi plătesc obligatoriu lunar o taxă. Sunt necesare aceste precizări pentru a comenta “evenimentul” de la Antena 1. Teatrul tv s-a impus prin două secțiuni : spectacole special realizate în platouri, dar și preluarea unor spectacole meritorii, filmate la teatrele ce le-au produs, unde cerințele publicului de vizionare expirau după un mare număr de reprezentații. Cu cele din studiouri, în direct, a și pornit televiziunea publică în anii ’50. Indiferent de secțiune, teatrul tv presupunea exploatarea tehnicii filmării, montajului imaginii, adaptarea la o nouă convenție vizuală. De asemenea, teatrul tv era un act artistic cultural prin selecția repertorială cu distribuții de vârf din mișcarea teatrală și nu un divertisment derizoriu cu vedete de carton.

         Plin de sine, actorul Mihai Bendeac vrea să impună un proiect de teatru tv ca realizator și principal interpret, la Antena 1. Reclama sa subliniază că “își propune să readucă în atenția publicului cele mai frumoase piese de teatru din ultimii 30 de ani, jucate pe scenele unor importante instituții teatrale din România, cu unii dintre cei mai iubiți actori”. Precizarea respectivă pare că ar anunța un act cultural cu intenția de a evidenția și pe micul ecran valorile teatrului nostru care cel puțin în Capitală își joacă producțiile cu casa închisă pentru că Marele Public s-a săturat de programele televiziunulor. Într-un interviu, Mihai Bendeac declara printre altele și că “urăște șușele”. Iată însă, că la Antena1, asta realizează prin proiectul său, o șușă ordinară  care vrea să înlocuiască penibila emisiune de divertisment “În puii mei!”, unde era personajul principal.
         Mihai Bendeac a debutat la absolvire ca actor cu … Richard al III-lea în piesa cu același titlu de Shakespeare, demonstrând a fi un talent de excepție. S-a îndreptat apoi spre comedie, a realizat și în acest gen roluri deosebite, apoi a trecut de pe scenă pe platourile de televiziune și a ajuns la divertismentul “Mondenii” de la Prima tv. Adeseori prezența sa era apreciabilă. Și-a dorit mai mult în numele popularizării încercând să își exerseze capacitățile comice și la Antena 1 într-un alt divertisment, vulgar însă, “În puii mei!”. A mai jucat sporadic, în funcție de timpul liber, și în teatru. S-ar putea ca actorul să fie mulțumit, chiar și financiar de “evoluția” pe tărâmul divertismentului tv, numai că talentul său a fost alterat de televiziune și a căzut în manierism derizoriu. Acum vrea în mod forțat o reîntoarcere la teatru prin proiectul realizat la Antena 1, unde apare în spectacolele “celor mai frumoase piese” selectate, ca vedetă. Opțiunea sa a fost “Doctori de femei” – Georges Feydeau, “Pijamale” – Mawby Green și Ed Feilbert (Teatrul Metropolis), “Bani din cer” – Ray Cooney (Teatrul de Comedie) și “O noapte furtunoasă” – I.L.Caragiale, un spectacol independent. Lansarea proiectului cu pretenții culturale nu se face însă, cu piesa lui Caragiale, ci cu o comedie bulevardieră, cum sunt și celelalte două nominalizate.

         “Doctori de femei” prin care s-a lansat acest penibil proiect de teatru tv este de fapt, “Doctori, femei și alte întâmplări” o adaptare după Georges Feydeau cu premiera în 2009 în stagiunea estivală a Teatrului Metropolis. La data premierei spectacolul a fost comentat pe acest blog. Se remarca atunci în spectacol, Mihai Bendeac în Bassinet, dar datorită regiei lui Emanuel Pârvu reprezentația era mediocră. Regizorul juca și personajul principal Moulineaux, ca un actor amator. Prezentat după patru ani pe micul ecran, spectacolul arăta jalnic, ca un divertisment de duzină. Nu se mai poate spune a fi măcar mediocru. Se degradase, iar regizorul Emanuel Pârvu încerca să îl revitalizeze dându-i un aspect strident vulgar. Replici noi cu înjurături vroiau să îi dea tensiune și gesturile obscene, atractivitate pentru categoria de public fană a divertismentului tv al Antenelor. Intențiile ce au mai rămas din această comedie bulevardieră erau anihilate, iar spectacolul arăta ca o imitație după “Vacanța mare”. Filmarea reprezentației pe scena Teatrului de Comedie (!) și montajul scenelor erau lamentabile.  Spectacolul vroia însă, să lanseze un proiect cultural de teatru tv! Distribuția era aceiași ca și la premieră, cu Emanuel Pârvu, Mihai Bendeac, Adrian Titieni (rectorul actual al UNATC), Mariana Dănescu, Adina Popescu, Anca Sigărtău, Gabriel Costin, Vlad Corbeanu – majoritatea actorilor fiind docili în a spori exagerarea interpretării, ca într-un divertisment de gang. Exista și o înlocuire în distribuție pentru personajul Suzanne interpretat la premieră de Mirela Zeța sau în alte reprezentații de Adraiana Trandafir, acum, de Andreea Vasile, experimentată și prin  emisiunea “În puii mei !” cu care semăna întreaga reprezentație tv. 

Adrian Titieni (Aubin), Mihai Bendeac (Bassinet)
și Emanuel Pârvu (Moulineaux)
Deranjant era că Mihai Bendeac după patru ani de la premieră, a considerat că ar fi cazul să își “îmbunătățească” interpretarea, să se scălămbăie ca să fie comic, conform divertismentului practicat pe micul ecran. Păcat de acest actor al cărui talent a fost degradat de prestațiile tv și care prin realizarea proiectului de teatru tv ambiționează a fi considerat o valoare ca Dem Rădulescu ,Toma Caragiu sau Octavian Cotescu, valori ale teatrului nostru, dar și ale televiziunii. Pe afișele de promovarea “emisiunii tv” nici măcar nu se specifică numele dramaturgului, dar în schimb, distribuția începe cu … Mihai Bendeac. Nu a jucat, de pildă, în “Bani din cer” , rolul central fiind al lui George Mihăiță, dar Mihai Bendeac e primul nominalizat ca o vedetă de onoare a reprezentației tv.
         Mai grav este însă, că în aceast degradant proiect de teatru tv s-a implicat și prestigiosul Teatru de Comedie în calitate de gazdă. Are în patrimoniu spectacole memorabile precum “Revizorul” și “Casa Zoicăi”, iar acum a ajuns să susțină o șușă. Motivele pot fi diverse – cel financiar ar fi unul, pentru că ne imaginăm că este răsplătit că pune la dispoziție sala “Radu Beligan” unui spectacol provenit de la Teatrul Metropolis. Altul ar putea fi de ordin “sentimental” pentru că Mihai Bendeac este actor al Teatrului de Comedie care nu joacă însă, în nici un spectacol din repertoriul curent al instituției, că … nu are timp.
         Teatrul tv propus de Antena 1 este o jignire la adresa valorilor teatrului nostru, o sugestie că ar aparține mocirlei divertismentului tv majoritar în multe programe execrabile difuzate curent de majoritatea canalelor naționale. “În puii mei !” de la Antena 1 și-a schimbat denumirea în … teatrul tv.

P.S. E drept de la Antene nu ne putem aștepta la emisiuni culturale. Surioara mai mică a Antenei 1, Antena 3 cu statut de informare, ne-a oferit un alt exemplu la “Sinteza zilei”, emisiune moderată de Mihai Gâdea. Cu entuziasm, Mihai Gâdea descoperea la început de martie 2013, teatrul și o “valoare” a sa, spectacolul independent “Doamna și specialistul”, găzduit de Teatrul “Nottara”, o premieră din 2010, comentată pe blog. După o idee de Pauline Daumale, Catrinel Dumitrescu a construit un spectacol cu partenera sa de distribuție, Carmen Trocan, actriță care revenea pe scenă după o absență îndelungată. Era un spectacol modest pentru două actrițe, ce nu a înregistrat succesul dorit . Mihai Gâdea se manifesta însă, de parcă promova un spectacol cu o piesă de Shakespeare sau Caragiale, la care erau invitați toți subalternii săi. Nici o premieră  cu autorii citați nu a beneficiat de o minimă informație, nici de la Antene, dar nici de la alte televiziuni. Valoarea, cultura sunt ignorate de mass media vizuală.
         Este de așteptat ca la “Festivalul Internațional George Enescu”, televiziunile să informeze despre un “concert” de manele cu Guță, așa și cum teatrul tv al Antenei 1 a tratat un segment cultural important precum mișcarea teatrală actuală, și a prezentat teatrul a fi … o manea importantă.
         

3 comentarii:

  1. Multe, multe felicitari. Aveti mare dreptate. extraordinar de adevarate toate aprecierile pe care le-ati facut.
    Candid Stoica

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamna draga, poate ca unii oameni nu au bani sau nu pot din diferite motive sa mearga la teatru. Eu, de exemplu, locuiesc intr-un oras mai mic, unde nu am posibilitatea sa merg la teatru, asa ca urmaresc cu placere teatrul de la TV.
    Spuneti ca nu este de calitate ceea ce face dl Bendeac, ca nu pune in scena marile piese de teatru de Caragiale de exemplu. Poate ca in unele privinte greseste dl Bendeac, dar tot sunt mai bune aceste piese de teatru decat pseudospectacolele si mascarile pe care le vedem la majoritatea televiziunilor, cu fete foarte sumar imbracate, cu comportamente si vocabular vulgar. Si iarasi zic ca prefer aceste piese de teatru talk-show-urilor de la diferite televiziuni de stiri unde vin asa-zisii nostri politicieni si mananca cacao (fara lapte) asta ca sa ma exprim intr-un mod maiestuos.
    Si eu, si d-voastra putem critica orice initiativa care se face in Romania, ca "asa suntem noi romanii" ne dam in cap unul altuia, asa ca hai sa luam si noi initiativa sa vedem ce iese, ce ziceti?
    Mai spuneti d-voastra ca dl. Mihai Bendeac s-ar considera o mare valoare, ca Dem Radulescu sau Toma Caragiu. Cred ca noi, spectatorii care i-am vazut si pe actorii dinainte (care mie personal imi plac foarte mult) si pe cei de acum, putem decide daca dl. Bendeac este un talent care cade in derizoriu sau nu.
    Un singur lucru mai am de adaugat: lumea e in continua schimbare si depinde de noi ce fel de valori promovam, iar ca unul care am vazut multe piese de teatru de valoare (pentru ca am locuit pana acum ceva timp in Iasi) salut totusi aceasta noua initiativa de teatru TV, chiar daca nu este totusi de un prea inalt nivel.

    Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere