luni, 27 octombrie 2014

“DOINA LEVINTZA: COSTUMUL DE TEATRU – DE LA SCHIȚĂ LA MIRACOL” (Deschiderea FNT)

ÎNTÂLNIRE CU UN ARTIST MEMORABIL

Aspect de la deschiderea Festivalului Național de Teatru
prin expoziția de scenografie - Doina Levintza
Arta scenografiei este în genere, ignorată de către comentatorii fenomenului teatral. Sugestiv, organizatorii Festivalului Național de Teatru (FNT) – ediția a XXIV-a, au ridicat cortina numeroaselor manifestări printr-o expoziție de excepție dedicată scenografiei unui mare artist, Doina Levintza. De obicei, când merge la teatru, spectatorul admiră uneori costumele și decorul, dar nu îi mai sesizează și contribuția subtilită la reușita spectacolului. Curatorul Irina Tapalagă propune o întâlnire miraculoasă de pătrundere în lumea scenografiei, expoziția fiind în sine, un spectacol document. Se pornește de la planșeta de lucru – “biroul” - la care scenograful creează schițele și se trece apoi, la imagini video și fotografii din spectacole, ca să se ajunge la sala ce găzduiește în mișcare, costume superbe din diverse reprezentații. Un loc aparte este rezervat evocării colaborării Doinei Levintza cu meșterul regizor Georgy Harag.Trebuie amintit că biografia artistică a Doiei Levintza cuprinde peste o sută de spectacole în țară și peste hotare, peste două sute de producții pentru televiziune și o serie de parade de modă remarcabile stilistic. Din păcate, multe imagini și chiar costume din creațiile sale nu au mai fost păstrate de teatrele cu care a colaborat.

         Această expoziție poate fi considerată un spectacol declanșat de … zâna cea bună a imagini care poate vrăji pe oricine, chiar dacă este discret retrasă în umbra culiselor, lăsând să vorbească pe scenă prin arta sa regizorii și actorii. Este o expoziție … vie despre magia teatrului când intervine și inspirația scenografului.
         Deschiderea FNT cu această expoziție a reunit ca într-o familie pe creatorii și iubitorii teatrului. Printre cei prezenți la acest eveniment se afla și cunoscuta actriță Jacqueline Bisset care rostea uimită : “E fabulos ce văd aici!” Și într-adevăr expoziția este fabuloasă și prin ea s-a înnobilat valoric începerea festivalului. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu