joi, 26 martie 2015

“CLIPE DE VIAȚĂ” – CAMPANIA NAȚIONALĂ “ARTIȘTII PENTRU ARTIȘTI” (Gazdă – Teatrul Național “I.L.Caragiale”, Sala Studio)

EXEMPLAR ACT DE SOLIDARITAE



         Din 2002, în jurul datei de 27 martie – Ziua Mondială a Teatrului, UNITER organizează un spectacol special în cadrul Campaniei Naționale “Artiștii pentru Artiști” cu participarea pro bono a unor personalități din sfera creației artistice. Și anul acesta s-au unit numeroase personalități într-un spectacol  eveniment pentru ajutorarea colegilor aflați la ananghie – pensionari, bolnavi care trăiesc în societatea noastră unde cultura este ignorată. Au urcat pe scena Sălii Studio a Naționalului bucureștean nume prețuite de public, aplaudate îndelung pentru prezentarea unor originale momente artistice. Unii actori au surprins cântând sau recitând versuri celebre, alții au dansat sau au oferit o secvență deosebită dintr-o reprezentație, de pildă echipa Teatrului Masca din admirabilul spectacol “Parapanghelos”. Cu toții au ilustrat iscusit sensul replicii lui Shakespeare din monologul rostit în final de maestru Victor Rebengiuc: ”Noi suntem din plămada în care sunt făcute visele”. Cităm în ordine alfabetică pe excelenții artiști veniți din spirit de solidaritate pentru colegii uitați de semenii ce conduc mersul societății – Victor Bucur, Ion Caramitru, Corina Chiriac, Maria Dinulescu, Felicia Filip, Lari Giorgescu, Călin Grigoriu, echipa Teatrului Masca, Mirela Jienescu, Maia Morgenstern, Adrian Naidin, Ovidiu Niculescu, Ioan Gyuri Pascu, Margareta Pâslaru, Oana Pellea, Emilia Popescu, Mariana Preda,Victor Rebengiuc, Florin Zamfirescu.
         Președintele UNITER, Ion Caramitru, inițiatorul acestui proiect de suflet, a mulțumit numeroaselor teatre din țară și Capitală ce au donat încasările unor spectacole, campaniei “Artiștii pentru Artiști”, ca și unor doctori de renume care ajută pe cei ce au nevoie de îngrijiri medicale.
         S-a bucurat de succes și cd-ul “Actorii cântă” inițiat de Margareta Pâslaru, încasările fiind donate Fondului de Solidaritate Teatrală.
         Într-o societate bezmetică în care mai marii săi au uitat de cultură - și teatrul este un important compartiment !, - proiectul UNITER este remarcabil. Nu putem omite însă, că parlamentarii au conceput un proiect pentru legea timbrului cultural ca să sprijine … cultura, pentru că în bugetul național nu sunt fonduri. Vor să transforme celebra acțiune “Dați un leu pentru Ateneu!’, în “Dați un leu pentru cultură!”, dacă mergeți la teatru, la concerte, la expoziții sau cumpărați o carte. Cum parlamentarii nu au în programul lor astfel de “deplasări” ori “cumpărături”, iar bugetul nu are parale pentru cultură, propun legea timbrului cultural. Obligatoriu această lege ar trebui să țină cont de specificul fiecărei bresle de creatori, iar banii strânși să nu se verse în sacul bugetului și să uite a îi împărți cui se cuvine, guvernanții!
         Ampla acțiune umanitară “Artiștii pentru Artiști” concepută de UNITER este singulară printre proiectele altor bresle, iar printre se află și unele deranjate de posibila lege a timbrului cultural. Acest timbru este însă, necesar când se acordă culturii un procent jalnic din bugetul național. Legea trebuie dezbătută în fiecare uniune de crație cu mare atenție!


P.S. De Ziua Mondială a Teatrului doresc multă inspirație creatorilor noștri pentru spectacole de calitate … culturală!

Un comentariu:

  1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere