sâmbătă, 22 octombrie 2016

GALĂ EXTRAORDINARĂ DE BALET – OPERA NAȚIONALĂ BUCUREȘTI

EXCELENTĂ LANSARE DE STAGIUNE !
         Să uităm penibilul scandal din urmă cu câteva luni, când un mare coregraf Johan Kobborg și celebra balerină de origine română, Alina Cojocaru, erau alungați de la Opera Națională din București.
     
Renato Zanella, coordonator artistic al baletului
   
Directorul interimar de acum, Beatrice Rancea, ca un manager priceput, deschide stagiunea Operei din București, cum se întâmplă și la alte mari opere de pe alte meridiane, strălucit cu două Gale extraordinare, cu specific – operă și balet. De multă vreme nu s-a mai petrecut un astfel de eveniment, în această instituție de prim rang cultural. Mai mult, sala a primit renovări, de la cortină până la foaierele elegant decorate care solicită publicului o ținută adecvată. Ambele Gale au alăturat artiștilor consacrați ai Operei Naționale, personalități internaționale și au cuprins un bogat program. Din motive obiective nu am putut urmări decât Gala Extraordinară de Balet. Dar ... Opera Națională are acum, sprijin în noi nume de calibru internațional pentru a se revitaliza. 
         Renato Zanella, coregraf de nivel internațional, astăzi coordonator al baletului Operei din București, a realizat un inspirat program pentru acest eveniment. Regia și conceptul artistic imaginate de Renato Zanella într-un montaj  original, îmbinau toate tipurile și genurile dansului, de la cel clasic la cel contemporan și cel neoclasic. Regizorul când se manifesta drept creator al coregrafiei, nu uita să îndrume dansatorii, ca în afara tehnicii corporale specifice genului, să aplice construirea de personaje ca în teatrul - dans, în momentele solistice interpretate.



         Echipei noastre de artiști din care nu absentau Adina Tudor, Mihaela Soare sau Ovidiu Matei Iancu s-au alăturar solișt de la “The Royal Ballet”, “Ballet Nacional Espana”, “Teatro alla Scala”, “Wiener Staatsoper”, “New York City Ballet” și Opera Națională din Paris. Trebuie subliniat că în cele 24 de momentele în cuplu, solistice și chiar de ansamblu, de balet clasic, neoclasic și contemporan, se simțea îndrumarea excepțională a unor coregrafi precum Maurice Bejart, Marius Petipa, Jean Coralli și Jules Perrot, Patrick de Bana, Wayne McGregor, Antonio Ruiz Soler, Manuel Legris, Mauro Bigonzetti sau Renato Zanella. Coregrafii speculau nu numai performanțele tehnice ale dansatorilor, ci și calitățile de artist complex capabil să sugereze un personaj și stările sale interioare.
         O încântare a fost alăturarea de momente din “Lacul lebedelor” de Ceaikovski, “Giselle” de Adolphe Adam cu “El sombrero de tres picos, Faruca”, muzica Manuel de Falla, “Zambra”, muzica Manolo Sanlucar sau cu “Perpetuum mobile”, muzica Johann Strauss-fiul. Fiecare din cele 24 de scene prezentate în Gală, uimea prin interpretare și coregrafie.
         La final, o explozie de stele aurii a provocat o “ploaie” peste publicul care ocupase până la refuz sala.
         Opera Națională din București a arătat prin aceste Gale că renaște și promite pe viitor premiere surpriză.


P.S. A început cea de a XXVI-a ediție a Festivalului Național de Teatru care oferă 40 de spectacole din toată țara, selectate de directorul artistic Marina Constantinescu pentru valoarea lor. Festivalul are și invitați de prestigiu, dar mai oferă și o surpriză considerând … teatrul-dans, drept axă principală a programului. Pe acest blog veți afla comentarii despre festival, ca în fiecare ediție.

Un comentariu:

  1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere