vineri, 5 mai 2017

APEL DE URGENȚĂ / S.O.S. – TEATRUL ODEON

ATELIERE, MAGAZIA DE DECORURI ȘI COSTUME … ÎN STRADĂ!
         Primăria doamnei Gabriela Firea prin membrii Consiliul General al Municipiului București au emis o hotărâre fără logică și documentare, un act normativ prin care atelierele, magazia de decoruri și costume ale Teatrului Odeon din Giulești se atribuie Operei Comice pentru Copii. În 30 de zile Teatrul Odeon trebuie să lase goale spațiile deținute! Hotărârea omite să comunice teatrului și unde va depozita și construi decorurile pentru următoarele premiere!
         Istoria celor 70 de ani de când există Teatrul Odeon este cunoscută celor care iubesc teatrul, nu și celor de la Primăria Capitalei, indiferent de culoarea lor politică. Când s-a înființat s-a numit Teatrul Giulești care aparținea C.F.R., apoi a devenit Teatrul Odeon dependent de Primărie cu sediul în calea Victoriei atunci când Naționalul bucureștean a părăsit clădirea de patrimoniu și a fost construit actualul sediu din Piața Universității. Teatrului Odeon prin tot felul de hotărâri și acte normative, i-au rămas în administrare spațiile din imobilul din Giulești unde funcționau până la actuala decizie a Primăriei atelierele sale – mecanică, tâmplărie, croitorie, tapițerie, pictură plus magazia de decoruri, costume, depozitul de materiale și un garaj. În fostul Teatru Giulești locuiește acum Opera Comică pentru Copii condus de Felicia Filip. Această “Operă” are atribuit de Primărie un spațiu vast – 12.000 metrii pătrați cu sala respectivă și alte locații, mai mult decât orice teatru din Capitală. Primăria a decis să îi mai dea peste cei 12.000 metrii pătrați și pe cei 4.ooo metrii pătrați ai Teatrului Odeon. Decizia este absolut absurdă sau urmărește alte scopuri ascunse de afaceri.
         O astfel de HOTĂRÂRE obligatoriu trebuia să cuprindă și un articol în care se indica măcar unde se vor muta atelierele și magazia Teatrului Odeon ca să lase spațiul liber Operei Comice pentru Copii. Culmea este că ambele instituții aparțin … Primăriei! Sediul din calea Victoriei al Teatrului Odeon, ar trebui să știe cei de la Primărie că nu dispune de spații pentru magazie și ateliere. Când funcționa acolo Teatrul Național avea depozite în hotelul din preajma sa care acum este un spațiu privat.
         Cum administrează instituțiile culturale Primăria este revoltător pentru că o face pe interese și culori politice. Înființează și … teatre ca să dea de lucru fie unui fost consilier, fie unui simpatizant!
         Opera Comică pentru Copii își are și ea o istorie ciudată. A fost înființată în 1998 de Smaranda Oțeanu-Bunea, a trecut apoi în administrarea Feliciei Filip. Ca să nu fie lăsată pe drumuri Smaranda Oțeanu-Bunea, Primăria înființează Teatrul “Stela Popescu” de balet și muzică pentru copii sub direcția sa, cu sediul la Palatul Național al Copiilor și sala în locul unde UNATC își prezenta absolvenții și o denumise “Ion Cojar”. Toate aceste manipulări “culturale” ale Primăriei se fac pe bani publici, iar teatrele de prestigiu au bugete restrânse că … “nu sunt bani!”
         Situația Teatrului Odeon este gravă! Când se vor trezi cei de la Primărie din afaceri și vor gândi să ofere Teatrului Odeon, măcar un spațiu pentru ateliere și depozitarea decorurilor și costumelor??? Le va depozita pe … calea Victoriei că tot se interzice circulația mașinilor?!


P.S. Poate vor să transforme teatrul în … circ sub direcția lui Stanoievici numit la Circul de Stat de Primărie?! Acolo, Primăria a interzis spectacolele cu animale, dar  au voie să fie “actori” numai … câinii, pisicile și caii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu